Čović: Treći entitet - da, ali ne možemo dirati RS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je njegova stranka spremna razgovarati o trećoj federalnoj jedinici u BiH, ali da Republika Srpska (RS) u političkom i teritorijalnom smislu ne može biti dovedena u pitanje. "Danas smo još jednom dobili potvrdu da to i nije u planu HDZ-u BiH i mi možemo otvoriti razgovore na tu temu. Ono što je definitivno jasno jeste da bi se u okviru Federacije BiH mogle stvoriti dvije federalne jedinice i mi ne bismo imali ništa protiv", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da će SNSD i HDZ BiH sudjelovati u budućim ustavnim promjenama i zajedno kreirati određena rješenja, istaknuvši da "nisu mogući narasli zahtjevi da BiH pravi neku vladu" i da može ostati samo s Vijećem ministara BiH.

Čović je rekao da Hrvati u BiH žele federalnu jedinicu s hrvatskom većinom kako bi se na vrlo jasan način zaštili od izbornog inženjeringa, koji je danas prisutan na političkoj sceni BiH.

"Ako dođe do dvotrećinske podrške za bilo koje rješenje, svaki narod treba imati svoj prostor kako bi se na izravan način zaštitio da netko drugi, bilo kakvim inženjeringom može rušiti BiH. Siguran sam da, ako srpski narod ne želi da netko dira RS, to nitko ne može promijeniti. To je jedna realnost u BiH", ocijenio je Čović.

Na pitanje podržava li HDZ teritorijalni integritet RS u slučaju formiranja hrvatske federalne jedinice, Čović je odgovorio da je RS realnost i da o njoj isključivo odlučuju njeni građani.

"O njoj ne odlučuje ni Bošnjak, ni Hrvat iz Federacije BiH. To moramo svi razumjeti. Ne mogu ja tražiti nešto za sebe, a da ne uvažavam činjenicu koju žele predstavici Bošnjaka ili Srba", rekao je Čović.

On je jasno poručio onima koji su drugi put izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH da nisu spriječili Hrvate da kažu ono što misle i da su ih dodatno ojačali da moraju tražiti rješenja kako da se zaštite na svakim idućim izborima.

"Ono što je urađeno u BiH je najizravnije rušenje ove zemlje", ocijenio je Čović.

SRNA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari