Riješena kriza vlasti

Djelomičnom rekonstrukcijom Vlade ZHŽ-a, odnosno imenovanjem jednog novog ministra iz HDZ-a 1990. i ponovnim imenovanjem Žarka Karačića na mjesto ministra gospodarstva, riješena je kriza vlasti među koalicijskim partnerima.

Da je imenovanje Mate Brzice na mjesto ministra prostornog uređenja, resursa i očuvanja okoliša otklonilo dosadašnje nesuglasice, potvrdio nam premijer Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić, kao i predsjednik ŽO-a HDZ-a 1990. Ivica Gašpar.

Politički dogovori

“Odnosi unutar vladajućih stranaka su se na ovaj način popravili”, kazao je Jurišić. Naglasio je kako razrješenje Marijana Babića s dosadašnje ministarske dužnosti nije privatnog karaktera, nego da se radi o političkom dogovoru između predsjednika HDZ-a 1990. i HSP-a (Đapić - dr. Jurišić). “Ministar Babić nije razriješen iz bilo kakvih osobnih razloga, nije razriješen zbog nerada ili nesposobnosti, nego temeljem koalicijskog sporazuma”, istaknuo je Jurišić. Dodaje da zbog drukčijih okolnosti nego što je to bilo u vrijeme potpisivanja navedenog sporazuma, nije došlo do mijenjanja drugog ministarskog mjesta, nego je u dogovorima s Narodnom strankom Radom za boljitak na to mjesto ponovno izabran Žarko Karačić.

Prekinuta sjednica

Ovakvim raspletom situacije i jednom više ministarskom foteljom zadovoljni su i članovi HDZ-a 1990.

“Na ovaj način smo situaciju oko neslaganja riješili. Nakon imenovanja ministara, Vlada je potvrđena u cijelosti”, kazao je Gašpar aludirajući na ponovne normalne odnose između koalicijskih partnera, ali i jedinstvo zastupnika HDZ-a 1990. Dodaje i kako će se otvorena pitanja poput poticaja i devetogodišnjeg obrazovanja rješavati dogovorima i kompromisima među partnerima. Imenovanju spomenutih ministara nisu prisustvovali zastupnici iz HDZ-a BiH, a ova sjednica je prekinuta kada se trebao razmatrati rebalans proračuna, te će biti nastavljena u utorak.

HDZ BiH bez izjašnjavanja

Inače, na sjednici konačno usvojeno izvješće o radu Vlade ZHŽ-a za 2008., zbog kojeg je ova sjednica na inicijativu HDZ-a BiH prekidana više puta iako za to nije bilo valjanih razloga. Pored troga zastupnici su usvojili i izvješće o radu Nezavisnog odbora za izbor i revizije za 2008., izvješće o radu Županijskog pravobraniteljstva za 2008., plan i program rada Vlade ZHŽ-a za 2009, program rada Skupštine ZHŽ-a za 2009., kao i prijedlog odluke o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obveza nad Radio-televizijom Herceg Bosne d.o.o. Mostar. Valja spomenuti kako se o navedenim točkama zastupnici HDZ-a BiH nisu izjašnjavali, odnosno prilikom glasovanja se nisu izjašnjavali jesu li za usvajanje, neusvajanje ili su suzdržani.

Marija Medić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari