U ŽZH je najbolje biti gluh

Ionako težak život invalidnih osoba može biti još teži, ovisno o tome u kojoj županiji žive. Naime, odluke o visini sudjelovanja županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama, mogu im učiniti život podnošljivim.

-Imala sam dosta složenu i tešku operaciju oka tkz. victektomiju - silikonsko ulje. Uz uredno odobrenje medicinskog osoblja sam operirana, hvala Bogu uspješno, ali sam potrošila i mnogo novca, i previše ako se uzme u obzir da sam umirovljenica - zapravo cijelu svoju tromjesečnu mirovinu. Kada sam donijela otpusno pismo i račun o plaćenom računu, iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke kazali su mi kako nemam pravo na naknadu troškova jer to nije na opisu - kaže Mila, umirovljenica iz Ljubuškoga.

Da je, kojim slučajem, Mila rođena u hercegovačkoneretvanskoj županiji, koja graniči sa Zapadnohercegovačkom, za navedenu vrstu bolesti mogla bi, po svakom oku, podići participaciju, u tamošnjem Zavodu zdravstvenog osiguranja, u iznosu od 500 konvertibilnih maraka. Kada su u pitanju i druga očna pomagala, bolje prolaze žitelji županije uz Neretvu.

Dok oni iz Županije zapadnohercegovačke mogu dobiti participaciju za očnu protezu u iznosu od 230 KM, Mostarci osim proteza, podižu dio novca za korekciju stakla, okvire za naočale i ugradnju leća. I slijepim osobama je bolje živjeti u Mostaru. Dok se, primjerice, u Posušju za štap dobije naknada u visini od 20 KM, u Stocu možete izabrati štap u iznosu od 70 KM i toplomjer za slijepe sobe u visini od 40 KM. No, ukoliko osoba ima problema sa sluhom, prednost je ako živi u ZH županiji. Dok stanovnik Mostara za slušni aparat može podići participaciju u maksimalnom iznosu od 250 KM, osobe koje slabo čuju, a stanuju u Grudama, mogu podići aparate za pojačanje sluha i do iznosa od 750 KM. Ono u čemu se slaže najveći broj županija, po vrsti odobrenih pomagala i po visini sudjelovanja u troškovima, jesu proteze za ekstremitete.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari