Lučić: Kandidati za predsjednika RH se nisu trebali protiviti trećem entitetu

ljubuski.info

Za glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske prijavilo se 5765 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine, potvrdio je u petak Pero Bilušić, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu i koordinator provedbe predstojećih predsjedničkih izbora na teritoriju BiH.
"Riječ je o hrvatskim državljanima koji su iskoristili pravo obvezne prethodne registracije sukladno izbornom zakonu", pojasnio je Bilušić.

Dodao je kako na sam dan glasovanja 28. prosinca biračko pravo mogu iskoristiti i ostali punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u BiH ukoliko prije toga ishode potrebne potvrde koje će izdavati hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva na terenu.

Procjena je kako u BiH trenutačno živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa. Najveće zanimanje za glasovanje na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske iskazali su hrvatski državljani koji žive na području što ga pokriva Generalni konzulat u Mostaru, jer ih se tamo registriralo 4603. U Sarajevu su se za glasovanje na predsjedničkim izborima prijavila 744 hrvatska državljana, u Tuzli njih 258 a u Banja Luci 160.

"Logika je da će HDZ BiH na neki način potaknuti svoje članstvo da glasuje za kandidatkinju sestrinske stranke. Jedan dio glasača je skloniji Josipoviću i Kujundžiću zbog prostorne blizine i mentaliteta. Ako bi procjenu temeljili na onome što su kandidati izjavljivali i govorili i BiH, možemo reći da se nisu proslavili, rekao je dr. sc. Ivo Lučić, sveučilišni profesor i autor knjige 'Uzroci rata, Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine'.

Lučić smatra da izjave predsjedničkih kandidata ne korespondiraju s političkom voljom Hrvata u BiH.
"Svi su se eksplicite suprotstavili zahtjevom Hrvata za entitetom, za svojim teritorijem, što po mom mišljenju nije nimalo pametno. Nisu to trebali eksplicite tražiti, ali su mogli reći, i mislim da bi to bila njihova najbolja poruka, da će poštivati volju legalno i legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u institucijama BiH. Nakon ovog što sam vidio, vjerujem da će odaziv biti jako mali i da nema posebnog oduševljenja za ove kandidate", rekao je.

Hrvatski državljani u BiH 28. prosinca moći će glasovati na petnaest biračkih mjesta od kojih će deset biti u Mostaru, po dva u Sarajevu i Tuzli, a jedno u Banja Luci.

HINA

Glas naroda

Vrijeme i prostor mi ne dozvoljava raspravu o trećem etnitetu.Ako bi na to pristali onda bi sami ozakonili i dali Srbima,našim vječitim neprijateljima,ono što im nikada nije ni pripadalo!Pa imamo Srbiju prid Zagrebom?!Zar Hrvatska nema strategiju;a jedan od najviši živućih stratega današnjice je Hrvat,Davorin Domazet Lošo,zašto su se njemu zatvorila usta i zašto šuti?!Ako se Srbima dozvoli da razviju "Republiku srpsku" ,ne da će nas nestati u Bosni,nego i u Hrvatskoj nismo sigurni.Prirodna granica "dvaju svjetova"je ipak Drina i tako bi tribalo i da ostane................Nego mene zanima zašto u Mostaru ima deset biračkih mjesta?!Zašto bar jedna "glasačka kutija"nije došla u Ljubuški,Lišticu,Grude,Livno,Čapljinu,Čitluk....ili se to već podrazumjeva kao Hrvatska?!Nisam baš u to upućen pa bi volija da mi netko to objasni tko zna,unaprid hvala.

Slika korisnika Krešo

Ma šta pričaš ti "crni" životati, šta bi to dali Srbima ako bi imali treći entitet??
Čovječe, Srbi imaju republiku Srpsku i u svijetu je stabilnija i priznatija od Srbije.
Kad bi Bošnjaci imali malo širih pogleda shvati li bi kako bi im treći entitet očuvao Federaciju.barem nekoliko naraštaja. E, tada bi mi Hrvatu u trećem entitetu birali u politiku ljude od znanja i programa, a ne ove ekstremiste koji huškaju Hrvate jer ih tobože Bošnjaci ne podnose samo zato što su Hrvati!!

Krešo

@Krešo....,"što bi dali Srbima ako bi im dali treći entitet"...,pa zar ti sami nisi rekao ovom rečenicom -što bi im ti dao,a što oduzeo.Ako samo dosadašnju tisućljetnu povijest posmatraš vidjet ćeš gdje su bili Srbi a gdje su sad (ako bi im dao treći etnitet) .Nikada Srbi nisu bili preko Drine ozakonjeni (Srpska republika)kao danas;Srbi dobro znaju gdje je njima mjesto u povjesti (beogradski pašaluk),jer bilo što da poduzmu ratom(uvijek su gubitnici) a u miru to nadoknade raznim lažima i udvaranjima.Neću te uvjeravati u nešto što misle mnogi Hrvati,a to jest da je Drina bila i ostala granica "dvaju svjetova".,volio bi da nisi tog mišljenja,ali budućnost će reći svoje,nadajmo se.

Slika korisnika Krešo

Možda je bio nesporazum, imao sam osjećaj da ti misliš ako Hrvati dobiju treći entitet daće iz toga Srbi imati posebnu korist. No,ovo što misliš o granici na Drini,reću ti iskreno. O svemu sam tome detaljno razmislio na pravom mjestu,donio sam svoj zaključak i nikad ga neću izmjeniti. Prije 22 godine kad smo držali liniju na stolačkom ratištu. Često puta sam sa dvogledom promatrao njihove položaje i onaj cijeli pojas. Palo mi na pamet da se zapitam šta to mi tamo svojatamo, tamo su tuđe kuće, tuđe parcele, tuđa naselja. Pa evo, da smo kojim slučajem to sve osvojili, trebali tim ljudima osigurati normalan život, penzionerima dati penzije.....
Moj "crni" nemoj crno razmišljati, i tamo ima poštene sirotinje koja se brine kako da dočeka Božić!!

Krešo

Drug lucic neodustaje od svoje i njemu slicni koji vode velikosrpsku politiku od kad su u politici i prodaju mantru da je treci entitet hrvatski interes ne druze lucicu to je velikosrpski interes i to gospoda presjednicki kandidati jako dobro znaju i protive se tomu da zapadna granica srbije nedode na puskomet od zagreba obitelj druga lucica je unistila ljubuski zatp sto je to valjda hrvatski nacionalni interes jer su to ljubusaci zeljeli ili je to radeno po direktivi iz beograda zakljucite sami.druze lucicu hrvatima ce biti bolje kad se vi maknete sa javne scene iz javne televizije i drugih medija da netrujete javnost velikosrpskom politikom svaka podjela bih je velikosrpska podvala ako to mozete neinformiranom puku govoriti nemozete to prodavati domoljubima i dobro informiranim.za cjelovitu bih spreman.

Lučiću gdje si ti radio 1989... 1990 ..1992 i koju si dužnost obnašao reci javnosti..maže-š narodu... oči..sa nekim trećim stara udbaška posla...

Gospodin je '89 i '90 bio pripravnik u Tome Zelića nakon učlanjenja u HDZ '92 i '93 uglavnom je bio u Makarskoj i Zagrebu i po potrebi da preuzme novce od Bosanaca (za robu iz Milanovog Hermesa)u Vakufu uglavnom nigdje-nitko i ništa

jasta brate

Mene bi bilo stid da se čuje za mene da sam na njegovu mjestu

Najpametnije bi mu bilo da šuti

ti lucicu suti cim si mogao to jest kad si te skole pokupovo uhvatio si se cipelice i u zagreb i odozgo solis pamet

Lučić: Kandidati za predsjednika RH se nisu trebali protiviti trećem entitetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari