Pokrenuta kampanja 'Federalizam nije separatizam'

ljubuski.info

Aktivisti Udruge građana Vrisak, nezadovoljni trenutačnim političko-pravnim uređenjem BiH, danas su simbolično, na Dan državnosti BiH pokrenuli kampanju "Federalizam nije separatizam", pa su tako u više od 30 gradova i općina ( Mostar, Stolac, Čapljina, Jablanica, Konjic, Ravno, Neum, Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Trebinje, Nevesinje, Bileća, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Fojnica, Vitez, Gornji Vakuf - Uskoplje, Bugojno, Novi Travnik, Travnik, Žepče, Zenica, Livno, Tomislavgrad, Glamoč, Drvar, Banja Luka i Orašje) osvanuli plakati s natpisom "Federalizam nije separatizam".

"Cilj je kampanje podizanje svijesti o trenutačnom problematičnom političko-pravnom ustroju BiH te javno zagovaranje federalnih načela za koja smatramo da su optimalan model akomodacije ustavnih načela konstitutivnosti i kao takav trenutačno najbolji mogući model za višenacionalnu državu kakva je BiH", priopćeno je iz Udruge Vrisak.

Federalizam kao sustav društveno-političke organizacije predstavlja vertikalnu podjelu vlasti i propisuje oblik vladavine sa visokim stupnjem decentralizacije i autonomije federalnih jedinica pri čemu izvorni suverenitet pripada zajedničkoj državi dok je federalnim sastavnicama uskraćeno pravo na vanjsko samoodređenje.

"Budući da je karakter BiH plurinacionalan smatramo kako je potreban heterogenic etnokulturalni sustav kakav postoji recimo u Belgiji. Dugoročno stabilno rješenje je višenacionalni federalni model koji etnopolitike neće ukidati nego ih kroz načela i principe etnopravde artikulirati i harmonizirati u zajedničkom državnom okviru. Takav bi model bio garant vladavine zakona, jednakopravnosti i ustavno artikulirao različitosti", ističu iz Vriska.

Iz te udruge napominju kako su institucionalno proceduralno nasilje, manipulacije političkog, institucionalnog i medijskog Sarajeva, iznimno visok stupanj centralizacije i unitarizacije doveli bh. društva u političko - društvenu krizu.

"Upravo zbog trenutačne situacije, naša će se kampanja temeljiti na zagovoru reformi Ustava BiH, izmjene Izbornog zakona i potom promocijom federalnih načela", zaključuju iz Vrska.

Komentari

Bez Trećeg nam dugorocno slijedi nestanak. Bez Trećeg nikad neće HDZ sići s vlasti i bit ce jos oholiji i korumpiraniji. Bez Trećeg ce političko Sarajevo uvijek u namjeri da skinu HDZ, postavljati marinalce Lijanoviće, Jurišiće, Ćane Primorce, Budimire, a koji su još gori od lopina iz HDZ-a. Bez Trećeg neće biti pravog političkog pluralizma među BiH Hrvatima.

Nije primjerena usporedba federalizma u Belgiji jer ona je primjer neuravnotežene i neuralgične zemlje s dvama antagonističkim blokovima Valoncima i Flamancima. Ne vidim da je Udruga građana Vrisak vrisnula pozitivno, nekakva kilava priopćenja i floskule.

Federalni odnosi i decentralizacija je baš na Belgiji primjer kako najbolje upravljati etničkim razlikama.
Belgija 35.000 Eura BDP per capita, a poparitetu kupovne moćepreko 40.000 Eura,što je čini u top državama svijeta.

Povijesni antagonizam između etničkih skupina se ublažava visokim stupnjem decentralizacije i financijske neovisnosti federalnih jedinica. Kod visoko decentraliziranih federalnih jedinica je onda svatko sam kriv za svoju sudbinu i frustracije se okreću prema svojim političarima umjesto prema drugim narodima.

Pokrenuta kampanja 'Federalizam nije separatizam'

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari