Prosvjed mostarskih studenata iz Rektorata snimali kamerama

ljubuski.info

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i puna transparentnost školarina, zahtjev je s prosvjednog skupa ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta koji je održan u srijedu popodne.

Naime, na mostarskom Rondou u prosvjednom okupljanju i šetnji okupilo se nekoliko stotina studenata mostarskog Sveučilišta.

"Smanjite školarinu", "Uhljebi", "Dođoh, vidjeh, uplatih", "Znamo šta možemo"… neke su od poruka mostarskih studenata koji su prosvjednom šetnjom blokirali promet na kružnom toku.

Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru, rekao je Marko Vračević, jedan od organizatora.

Tražimo očitovanje Rektorata da se počnu baviti pitanjima studenata. Tražimo smanjenje školarina za 25 posto, rekao je i dodao kako to neće utjecati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilijunski iznosi.

Rekao je kako neki semestri koštaju i preko 1.000 KM.

Hrkać je rekao kako su na Pravnom fakultetu studentima za online nastavu javili u subotu dok su svi koji dolaze sa strane već platili stanarine.
Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studentska prava. Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena. Kolektivna je šutnja jedan od je problema. Mislili su da će uvođenje online nastave biti prešućeno ali evo nije. Njima je očito bitna samo uplatnica, rekao je Hrkać.

Prokomentiravši odziv studenata rekao je kako vremenske neprilike ne mogu biti nikakvo opravdanje za borbu.

Student Mladen Tomić rekao je kako "njih zanimaju samo pare" te je ispričao priču svojeg prijatelja koji je prošle godine upisao Ekonomski fakultet i platio semestar 750 KM. Tijekom prvog semestra odustao je od fakulteta, a kad je ove godine želio upisati studij kriminalistike rekli su mu kako mora platiti 750 KM drugog semestra s Ekonomskog fakulteta, 100 KM za ispis te 750 KM za novi upis.

Uoči prosvjeda vladala je prepirka među studentima jer su studentske udruge, koje su odbile podržati prosvjed, tvrdile kako iza njega stoji politika jer su organizatori prosvjeda Vračević i Hrkać članovi Naše stranke, odnosno Hrvatske republikanske stranke.

Njih dvojica su političke motive negirali rekavši kako se samo bore za studentska prava.

Studentski zbor rekao je kako neće podržati prosvjede jer su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih oni rješavaju. Sveučilište u Mostaru opravdalo je priopćenjem način na koji se izvodi nastava, a s terase zgrade Rektorata prosvjednike su snimale dvije kamere.

U Studentskom zboru ne znaju koliko se novca daje za projekte studenata!?

Vršiteljica dužnosti predsjednika Studentskog zbora Marija Barun čini se kako ne zna koliko novca krovno tijelo studenata mostarskog Sveučilišta izdvaja za projekte studenata.

Kako je kazala, Studentski zbor za projekte daje osam tisuća maraka, iako je iznos predviđen za to viši.
Studentski zbor svake akademske godine izdvoji oko 8.000 maraka za studentske projekte (ideje). Samim time potičemo studente za njihov aktivizam na svojim fakultetima. Bitno je spomenuti fond solidarnosti koji djeluje za manje fakultete, tj. koji broje manje studenata u smislu pomaganja realizacije njihovih projekata. Djeluje se na način da se studentima na iznos koji traže 60% maksimalno daje. Ovaj način daje podršku svim studentima ka njihovom aktivizmu, rekla je Barun.

Inače, prema Proračunu SZ za akademsku 2019./20. godinu za projekte je planirano oko 60 tisuća maraka. Kako stoji u Proračunu, Studentski zbor isplaćuje novac ustrojbenim jedinicama za vlastite projekte 38.630 KM, a dodatno postoji stavka za fond solidarnosti za projekte manjih ustrojbenih jedinica koji iznosi 22.000 maraka.

Nakon objave teksta intervjua na društvenim stranicama Zbora, dio teksta u kojoj je navedeno 8.000 KM, korigiran u "oko 40.000 maraka".

V.d. predsjednika, koja kako tvrdi potiče na aktivizam, izjasnila se kako Studentski zbor ne podržava održavanje prosvjeda studenata zbog smanjenja cijena školarina i održavanja online nastave, koji je zakazan u srijedu, 14. listopada u 15.30 sati.

Inače, danas se u mostarskoj Katedrali održala misa za uspješan početak akademske godine s koje je poručeno da, koliko god je važno obrazovanje, još je važnije u središte akademskih programa staviti čovjeka i njegovo ljudsko dostojanstvo.

bljesak.info

Glas naroda

šta na ovo kažu naš rektor Tokar Tomić HDZ potrčko i sluga pratrovića rektora u zg i naš dobročinitelj poručnik HDZa i kolega Dodiga iz Banjaluke koji glasaju za njega uz njegove uhljebe pa izgubi od Komšića kojeg izabra muslimansko-hrvacka sirotinja i u Njemačku oćerani!

Sve studente rastrat ko i zaboravljene branitelje policijom HDZa oni su "ne obrazovani" i uhljebi ovog društva i većina nije u partiji HDZja
sve rastrat u Njemačku

Ja ih nabroja 11.Jesu li svi iz jedne kuće?

Specijalce sa psima na njih isto kao na branitelje na Bijači.Zakon se mora poštivati.

O vo je studentska izvidnica glavne snage dolaze kasnije!

Evo ti Tomiću šanse stručnjak si za odnose s javnošću

Naprijed studenti vi ste snaga za sutra

nepismeni studenti ne drže se programa partije HDZa -indoktrinirani su zapadnom demokracijom-sve ispendrekat i rastrat u njemačku

Ako se nastava odvija online vecim dijelom sasvim je normalno da smanje skolarine jer kao prvo tijekom zimskih mjeseci nece morati grijati amfiteatre i ucionice, a ljeti ih jece grijati.. ostale sitnice takodjer kao sto je voda, sapun, wc papir i sl. A svejedno su preskupe skolarine .

Podrska studentima. Bilo je i vrijeme da se netko zauzme za svoja prava. Predstavnici studentskog zbora zadnjih godina su uglavnom usminkani pozeri.

faxs treba da se placa 100%, pa onda ajte di hocete kad završite a ne ovako sa leđa naroda se školujete,specijalizirate i odošte u druge zemlje koje nisu uložile dinara u vas. Da se placa fakultet malo bi vas bilo koji bi studirali ovako svako upiše i godinama studira a znanje nula

Ti si vjerovatno okusio studentski život pa ga tako i opisuješ....

"Sa leđa naroda"? Pogledja kolika je kvota upis a na fakultetima uz sufinanciranje, negdje 5, negdje 10 do 30, ostali roditelji moraju debelo iskesirat. Da je prije 10 godina bila ovolika skolarina, triput bih razmislio bi li uopce i upisivao fax, kao sto trebaju i danasnji mladi. Ako upisujete fakultete nakon kojeg cete godinama sjedit na birou, nema ga smisla ni upisivati. Potrebno nam je plansko upisivanje, a ne samo da se popuni proracun

da mi naprijed a vi za nama da se uhljebite kao i do sada-zašto vi ne bi krenuli prvi a studenti za Vama

Strajk u Logosu

kao prvo žao mi je što studenti plaćaju školarinu u normalnim odnosima školarina bi trebala biiti nula, tako bi to trebalo biti da su normalni odnosi u društvu u kojem živimo, ali to društvo je propala država, nametanje volje jednog naroda i mđunardno nerazumjevanje konstitivnosti naroda, nerazumjevaje socijalnih problema po ovom pitanju zaspala je država koja ovaj problem nerazumje već duže vrijeme, zaspale su sve druge ne vladine institucije koje se prezentiraju kao evropske i institucije za kršenje ljudskih prava u ovom slučaju razumjevanje sdudentskih prava bar su mogli postaviti pitanje zašto je SUM moralo uvesti školarine, koliko vidim organizatore prosvjeda zanima samo stranački interes, prikupljanje predizbornih poena, nitko ne želi ući u srž problema zašto su školarine tolike kolike jesu, tek kad se to pitanje postavi onda će mo viditi ko tereba sve odgovoriti po ovom pitanju od federalnih do državnih institucija

Sveučilište se financira 80% od upisnina i 20% iz proračuna financija, a potom jedni iz rektorata i dekani dobivaju plaće preko 5000 KM a obični profesori 1300 a asistenti i manje.
Studenti, ispišite se i nemojte ništa uplaćivati i sveučilište će propasti kao i Aluminij.
Bježite dok nije kasno!!!

Biježite sa tim transparentima ako vam dodje mladež Hdza priskakat ćete jedan zadrugim preko Neretve.

Učite da ne morate raditi ili radite da ne morate učiti.

Hahhaha šta ti podrazumiievas pod radom, ocito samo fizicki rad. Nekad je teze sto moras ustajat u 5svaki dan, vozit do posla sat i po i nazad, povazdan bit na terenu, gdje te sef izrabljiva i trpis mobing da bi dobio placu, rokovi te stiscu i nemas vremena ni za vlastitu djecu jer da bi ih stigao moras radit i od kuce zabuljen u laptop. I sve to zato sto si ucio. To dakako nije rad? Dok privatnici ne budu postovali zakon o radu i ljudski zivot, nista se nece promijeniti. Nekad mislim da je bolje ljudima koji rade u kaficu i nemaju toliko odgovoran posao. Visokoobrazovani su sretni samo ako rade u drzavnoj firmi ili za sebe

Misliš da je nama sa srednjom školom lako i da nas privatluk mazi i pazi???
Svi zajedno mi smo za njih najniža klasa društva, jer oni žive u nekom svom svijetu.
Ako nisi sretan/a i zadovoljan/a isto što smo mi učinili možeš i ti spakirat torbu i u Njemačku, jer ovdje privatluk se drži zakona kao pijan plota.

Ovo je početak kraja

Ovo je kraj pocetka

Rektor Zoran Tomić - narcisoidni tokar i plagijator. Žalosno je da takav čovjek vodi tako važnu instituciju.

Iskaznica gospodo

I Tito je bio tokar pa sta

Žao mi ovih studenata tek je započela školska godina i odmah problemi. Treba Ševi para zato uništava obrazovanje da djeca idu kod njega studirati. Mi u Lipnu nemamo škole. Hvala HDZ - u u Ljubuškom što se brine o našoj djeci.

Kako je krenulo, uskoro nigdje necu biti skole. Prvo sto nece biti djece, drugo sto ce se nastava odvijat "onliNE" slijedi propast

Iđite u Grljeviće u školu i tamo se educirajte ta nije daleko, čak možete pjevat avazile Ovo mi je škola...

Tišina sve se snima

Prosvjed mostarskih studenata iz Rektorata snimali kamerama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari