Slaven Raguž optužio Rektorat u Mostaru za lov na vještice

ljubuski.info

Nakon što je skupina studenata održala drugi prosvjed ispred zgrade Rektorata u Mostaru kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo, priopćenjem su se oglasili i iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Naime, SUM je objavio da će pokrenuti disciplinski postupak protiv osoba koje su se predstavile kao Hrkać, Vračević i treće osobe zbog uznemiravanja djelatnika.

Zbog neovlaštenog ulaska tri osobe u zgradu Rektorata Sveučilišta u Mostaru između 12:20 i 12:30 sati i vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika Sveučilište u Mostaru pokrenut će disciplinski postupak zbog kršenja načela propisanih Etičkim kodeksom, naglasili su iz SUM-a.

Podršku su studenti ovaj put dobili i u vidu Županijskog zastupnika Slavena Raguža koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama naglasio da će se pobrinuti da Hrkać i njegovi suglasnici dobiju odvjetnike s kojima će se moći suprotstaviti SUM-u u slučaju kažnjavanja studenata.

Rektore Zorane Tomiću i suradnici

Danas sam saznao kako se na Sveučilištu u Mostaru službeno planira "lov na vještice" odnosno, vjerovali ili ne, proces protiv studenata i drastične kazne zbog "neovlaštenog" ulaska u Rektorat SVOG Sveučilišta.

Za neupućene, nekolicina studenata nedavno pokucala na vrata Rektorata SVOG Sveučilišta, otvorilo im se, tražili sastanak sa Rektorom, nije ga bilo, porazgovarali s djelatnicima Rektorata i mirno izišli vani. Nije bilo palica, kamenja, psovki, razbijenih prozora i glava, ničega. Nije pozivana ni policija. Studenti mirno ušli, mirno izišli.

Danas sam, eto, saznao kako će Sveučilište pokrenuti postupak i tražiti disciplinske mjere pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta zbog neovlaštenog ulaska u zgradu Rektorata, vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika i neovlašteno snimanje i stavljanje snimaka u promet putem interneta. Najavljuju čak i prijave MUP-u.

Čitam ovo i na službenoj stranici Sveučilišta i ne mogu vjerovati. Mislim, znam kako su nam društvene vrijednosti, demokracija, slobodna i neovisna misao negdje u blatu, ali ovo graniči sa znanstvenom fantastikom!

S kojim to pravom Rektorat pokreće procese protiv svojih studenata? Je li Rektorat tu zbog studenata ili obrnuto? Primaju li ti "uznemireni", sigurno po javnom natječaju uposleni, djelatnici plaću za biti na usluzi studentima ili obrnuto? U čemu su to pogriješili studenti tražeći razgovor sa Rektorom? U čemu to griješe sa svojim zahtjevima? Je li na vratima Rektorata stoji "Zabranjen ulaz studentima Sveučilišta čiji je ovo Rektorat"?

Ono što me je najviše naljutilo jeste komentar profesora sa Sveučilišta, koji je želio ostati anoniman, na jednom HDZ portalu, čiji vlasnici isto tako žele ostati anonimni: neće nitko svoje frustracije liječiti na djelatnicima Sveučilišta, a svoje programe će moći promovirati koliko žele, ali neće na Sveučilištu.

Ne reče ništa o liječenju frustracija na studentima? Snimanja ispod strehe kamerama i kontaktiranju onih koji su identificirani? Ovaj drugi je dio komentara važan, jer govori o pravoj prirodi lova na vještice.

Krimen je što je Dario Hrkać bio na listi HRS-a, iako nikad, nigdje, ni na kojem mjestu HRS nije spominjan niti ga se stavljalo u kontekst studentskih prosvjeda, niti je on to ikad koristio pri prosvjedima. Dapače, on je sa svojim aktivizmom krenuo puno prije angažiranja u HRS-u. Da je bio na listi HDZ-a, to nikakav problem ne bi bio, jer na Sveučilištu se to uzima kao poželjna vannastavna aktivnost.

Pa evo da ovim lovcima na vještice nešto poručim.

Poštovani Rektore Zorane Tomiću i suradnici, vaša obveza je, sukladno tom istom Kodeksu na kojeg se pozivate, "skrbiti o dobru i interesima Sveučilišta u duhu akademske slobode". Ide li ovaj "lov na vještice" u prilog tome? Spominjete provođenje političkih programa na Sveučilištu?!

Za kolike i kakve budale vi nas smatrate?! Kompletno Sveučilište je servis vladajuće stranke, resursi se koriste za ispitivanja javnosti i navođenje da glasuju za HDZ, slikate se i promovirate stranku na službenim glasilima, u službenim prostorijama, diplome dijelite po stranačkoj liniji…

Ovim putem poručujem Rektoru, kao i vodstvu Sveučilišta, samo se usudite kazniti na bilo kakav način Darija Hrkaća i bilo koga drugog od ovih studenata, najmanje što ćemo uraditi jeste da ćemo im osigurati odvjetnike za tužiti Sveučilište i traženje pravne zadovoljštine. Umjesto da vam služi na čast što su se studenti usudili slobodno razmišljati i djelovati, vi nas vraćate u eru Jugoslavije. Osobito što znate kako se radi o izvrsnim i uzornim studentima.

Drugo, iskoristiti ću sva moguća poznanstva i veze, što u BiH, Hrvatskoj, što dalje u inozemstvu kako bi se za ovu sramotu koju radite čulo u javnosti. Bez obzira koliko medija i novinara kontrolira Vaša stranka, budite uvjereni da će se o toj sramoti pisati i objavljivati uveliko i naširoko.

Ono što ću napraviti bez obzira hoćete li poslušati sugestiju ili ne, kao županijski zastupnik, tražit ću službenim putem reviziju utroška proračunskih sredstava od strane Sveučilišta te ću preko prijatelja i zastupnika Mosta tražiti da oni istu inicijativu pokrenu po pitanju sredstava uplaćenih iz proračuna Republike Hrvatske.

Svojim postupcima ne sramotite samo Sveučilište kao instituciju, nego cijeli narod. Sveučilište jeste i mora biti temelj našeg nacionalnog identiteta i misli u BiH, a ne stranačka prćija i poligon.

Eto toliko od mene.

Slaven Raguž

Glas naroda

Sveuciliste je izgleda jedva docekalo da mogu na bilo koji nacin "likvidirati" studente koji su odlucili suprostaviti i hrabro odlicili traziti svoje pravo i promjene.
A to sto oni u ovakvim kriznim vremenima izgradjuju pametni parking i planiraju ugraditi kamere sa prepoznavanjem na cijelom kampusu, a ne mogu mrvicu snizit skolarine je van svake pameti.

Na parkinzima i kamerama se pogoduje određenim firmama i more se dobro jamit,ugledali se na Bandića i Barbarića

"Slučajni studenti" svjesno ili nesvjesno su aktivisti u službi "rušenja" srajstanu mrskog "režima" i akademika "pogrešnog vjerskog i političkog opredjeljenja i pogrešnih krvnih zrnaca".

Čast izuzecima na Sveučilištu u Mostaru rade bezveznjakovići

ov je pocetak kraja "HDZ-ovog Tokarenja" na sveucilistu u MO ... napokon je doslo vrijeme za onih 58% sto nisu izlazili nikako na izbore ...

Svaka čast da se netko javio da zaštiti studente!! To da imaju namjeru izbaciti studente je van svake pameti i podsjeca me na doba totalitarnih sistema kad su diktatori po svaku cijenu nastojali degradirati, protjerati, utamničiti i pobiti sve neistomišljenike, zapravo ljude koji znaju misliti svojom glavom i koji su dovoljno hrabri i odvažni supristaviti se sistemu, istupiti i boriti se za svoje ciljeve...potez sveučilišta u Mostaru je zapanjio svakog tko imalo misli svojom glavom, sve intelektualce ali i širi krug pučana...Doista je sramotna njihova odluka da te studente na ovako jadan i podmukao način žele ušutkati, njihove ideje omalovažiti, njihove živote obezvrijediti. Užasno me sram što živim u ovako jadnoj i primitivnoj državi u kojoj se i dan- danas proganjaju i ušutkavaju ljudi koji žele samo jedno- BOLJU I DOSTOJANSTVENIJU SUTRAŠNJICU!!! A VI koji vodite sveučilište NEKA VAS BUDE SRAM!!!!!!!!!

Najgori soj našeg naroda upravo radi na Mostarskom sveučilištu.Čast izuzecima, ali tamo su većina neljudi...

Ljubuski tokar se zainatio. [ * neprimjereno * ] jadni bas nas sramoti.

Zna li itko koja su ovo dvojica koja snimaju i pocijem su nalogu snimali?

Profesori sveucikista, a sta mislis po cijem nalogu ce snimat?

Žalosno , vidim koliko vam je ova tema zanimljiva...samo par komentara....a o novom gradonačelniku preko 260...di ste da opletete po sveučilištu i date podršku studentima? Nema nam pomoci...

Hoćemo HRS u Ljubuškom

Podrška tokaru koji je završio fakultet za dvije godine

Ta nije on lud da izgubi dvi godine

Sveučilišta se namjerno uništavaju da bi se pogodovalo privatnim školama.Isto tako je sa zdravstvom i svim ostalim državnim firmama

Tihomiru Bradvica gdje ste sada da iznesete svoje cijenjeno mišljenje??? Da li ovi studenti zaslužuju da im SUM zabrani dalje studiranje? I budali je jasno da ovim činom sveučilište želi ušutkati i zaplašiti istomišljenike!!! Studenti samo naprijed i nedajte se !!!!

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Da. studenti Sveučilišta imaju moju bezrezervnu potporu u borbi za svoja prava. Međutim njih su tisuće, gdje su ostali? Jesu li razjedinjeni? Izgleda da vise HDZ Academy ima polaznika od studenata za dostojanstveno i pošteno studiranje. Ali ovi momci imaju moju potporu i ona je nedvosmislena.
Studenti su snaga i buducnost, ali ne ovi sa škola Mile Sevo. Borite se...
Evo jedna pomoc.... razgovarajte sa našim novim biskupom... on je posten i odlučan, ali isto tako sa fra Stekom iako je to samo gubljenje vremena. Svoj problem internacionalizirajte. Odite u americko veleposlanstvo, imate studentske asocijacije i povezite se sa studentima Zg sveučilišta. Oni će sigurno pomoći...

Tihomir Bradvica

Dobar si ti savjetnik to je za nevirovat.Dobro im nisi reka da odu kod neke vračare kad sami ne znaju za prava se izborit.Pišeš kako ti sa biroa dolaze sve levati i kako si ti superioran u znanju a upućuješ druge ,i uvlačiš im se,da za rešenje njihovih problema angažuju ni manje ni više već biskupa i Amerikance.Dragi studenti ,u Tihino vrime od sto studenata bi njih samo troje položilo ispit a studiranje im bilo besplatno.Dakle ,ko i u svim naprednim zemljama,studirat bi se tribalo tako da student plaća ekonomsku cijenu ili ima sponzora,pa nebi svak gubio godine za džaba.To da će neko nekog izbacit i što politizirate sa svim je nisko i garantujem da među prosvjednicima nisu izvrsni studenti.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Razina jednog laprdala je nažalost razina društva koje propada. Devet rijeci u jednoj rečenici je pametnom dosta.

Tihomir Bradvica

Nije normalno napadati studente ako su trazili svoja prava i to bez ikakve upotrebe sile i izivljavanja nad bilo kim.. Sramotno

Izgleda da ti nisi nikad znao šta hoćeš a sad bi drugim savjete i priporuke drugima dava.Jeste li imali besplatno studiranje i kako kažeš od vas sto samo troje položi ispit?Jesi li pisa da su ti sa biroa samo neizučeni dolazili?Je li logično da ako si nešto svojim trudom zaslužio ćeš više cijenit nego ako dobiješ na poklon?Je li ti možda ovaj prozirni političar bolji od Čovića i dijeliš li njegove političke stavove(ako ih ima uopće)ili si ti tvrđava zase?

Vi: 20.26.42. Kakve veze ima jesu li oni izvanredni studenti? Ima studenata koji ne uče za odlične ocjene..zar su ocjene mjerilo nečijeg znanja, inteligencije i nečije judskosti? Na državnoj maturi malo odlikaša opravda petice..ovdje nije riječ o tome vec o nepravdi koja je nanesena studentima. Mirno su ušli u rektorat i zatražili razgovor. Na osnovu čega ih žele izbaciti??? I što imaš protiv T. Bradvice?? Čovjek pametno govori. Studenti se trebaju obratiti nekom od sudova za ljudska prava.

Nemam ja ništa protiv njega već protiv njegova dodvorizma i vašega estradizma.Što se ocjena ,i tih osobina vezanih za iste,reci onda to Tihomiru ,a ja se slažem sa tobom.Ja ne volim dodvoravanje,bez osobnog stava,i navodim primjer da je Tihina generacija imala besplatno studiranje a,kako on sam kaže,samo 3% studenata bi polagalo ispit.Bio sam malo posle Tihe gore u domu i glavnu rič su vam vodili vječni studenti.Zašto da ja nekom plaćam neki komfort a niti će on niti iko od tog ,na kraju,imat koristi.Prikažite taj video ,koji ste stavljali po mrežama,pa da prosudimo je li postupanje u redu.Pošto ste nikakav brojčani a kamo li politički faktor ,ne mislim da se rektorat ima razloga sa vama nešto razračunavati.

Taj Radio Ljubuški je čudo rektori ministri urednici portala direktori ... ma čudo jedno

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Kad spominješ tuđe ime potpisi se barem iz pristojnosti.
Iznosis neistine. Fakultet nikada nije bio besplatan . Dom i prehranu u Domu su svi plaćali, nista nije bilo besplatno. Dom u Zagrebu je 3x danas jeftiniji nego u Mostaru. Upisnine su manje. Država snosi troškove i zašto to ne radi ovdašnja vlast? Ne radi jer ne stvara već samo pljačka. Knjige su bile po cijeni od 100 KM. Za plaće profesora brinula se država. Znanstveni uvjeti su bili primjereni.

Sto je danas?
Korumpirano Sveuciliste u kojem glavnu riječ ima covjek potjeran sa Filozofskig fakulteta u Zagrebu upitno završenog studija s kojim prodaje maglu, dok strojarstvo, građevina mozgovni fakulteti propadaju ipropadaju.
Izgleda da je snosaj s javnosti znanstvena buducnost. Da nije Hrvatske mostarsko Sveučilište bi bilo znanstveni bogalj.

Treća stvar ocjene su odraz izvrsnosti, bez izvrsnosti nemate znanstvenog uspjeha i moraju biti razina znanja. Istina u moje vrijeme se nisu polagali ispiti kao sada.
Ovo je obrazovni kaos bez stru cnosti, a kamoli dodati sto je sa Sevinim školama.
Od svoje rodbine imam jednu mladu djevojku, koja pozvana upravo zbog izvrsnosti pri studiranju arhitekture dobila pozivnicu od fakulteta u Franfurtu
za poziciju asistentice. Tri godine je bila u London, a dvije godine u New York. Prosjek ocjena joj je 1.0 i uskoro će u 26 godini doktorirati. Ime joj je Julija.

Ovo navodim samo zbog bijednog razmišljanja u društvu korupcije koje nezaustavljivo propada.

Tihomir Bradvica

Poštovani gospodine Bradvica ja vas doista cijenim i poštujem! Prije svega jer nemate
dlake na jeziku,, jer ste pravi intelektualac, a biti intelektualac nije nečija izvrsnost u ocjenama vec je to stanje duha i ne slaažem se u potpunosti s vašim mišljenjem sto se tiče izvrsnosti studenata. Povijest je puna poznatih ličnosti koji su bili osrednji učenici a to ih nije spriječilo da svojim izumima, otkrićima, remek djelima umjetnosti ili književnosti zauvjek promjene tijek čovječanstva. Svi znamo tko je zasluzan za internet i ostala čuda vezana za nj, osoba koja nema fakultet...Toliko od mene o izvrsnosti.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Da slažem se i s time. Primjer je Nikola Tesla, ali ja govorim o nastavnom procesu na sveučilištu. Bez izvrsnosti ne možeš pristupiti znanstvenoj katedri. O tome govorim. Ocjene nekada slažem se nisu mjerilo, ali kontinuitet slabih ocjena jeste.

Tihomir Bradvica

Kad ste već informiranii kad je naš rektor upisao i kad je završio fakultet

Važnije je kad se upisao u HDZ

Nije važno ko govori već šta govori.Neman ja ništa protiv tebe osobno da me krivo ne svaćaš.Koliko znam smještaj u domu je bio besplatan a hrana bagatela.Kako je sad ,ne znam.Što se tiče fakulteta ne sićam se da smo išta plaćali a sigurno nismo ko što se danas plaća.I kao što i sam kažeš malo ih je završavalo a posebno malo u prvim rokovim.Tim hoću da kažem da i besplatno studiranje nebi donijelo,i nije nosilo, ništa bolje.Šta nam vridi 100 diplomiranih filozofa pa i strojarskih i drugih struka ako nemogu nać posa jer nemaju di.Je li bolje da plaćamo samo izvrsne i ciljana zanimanja a ove što bi tili studirat radi diplome pripustit tržištu.Zašto ovim ljudima dajete potporu?Samo što je rektor HDZovac ili što je to što traže krucijalni problem visokog obrezovanja.Usput spomenutog rektora su izabrali obrezovani ljudi sa sveučilišta i koliko sam upratio on je i predsjednik neke rektorske organizacije na nivou BiH..Nije mi namjera da ga branim ,sigurno je sam to sposoban,ali bi interesantno bilo pogledat sučeljavanje,političko,vas dvojice.Ako bi se uspio održat nivo razgovora.Što se tiče obrazovne razine SuMa ona je uvjek bila na niskom nivou pa je ,ako sam dobro upratio,i Marija otišla diplomirat u Zagreb.Što se Čovića tiče on je bio šta je bio ali,bar ja tako mislim,za direktora Sokola u ono vrime nije biran neko bez znanja .Što se tiče njegove politike ,ja ne vidim nekog boljeg od njega koji bi moga i zna naše interese bolje čuvat i ostvarit.Ako ti nekog znaš volio bi čut ko je to i šta taj drugi predlaže.

Zorane neka si se javio

Bit će da si pripozna moj prepoznatljiv stil?

Ne znam zasto omalozavas obrazovnu razinu Sveucilista Mostar? Dosta ljudi odlazi u Zagreb i Split jer su puno vece sanse da ce tamo po zavrsetku studija pronaci posao. A ne kao ovdje, zavrsis i neko "deficitno" zanimanje, a nigdje natjecaja, moras znati ljude pa na kraju odlucis konobariti koju godinu jer ti se neda sjedit kuci i gledat gdje se vedri. Kad smo kod razine studiranja, na nas faks se jednu godinu prebacila hrpa studenata iz Splita, ne mogu reci da su bili nimalo napredniji od nas po znaju, upravo suprotno. Takodjer su nam dosli profesori iz Hrvatske koji su zapravo snizili kriterije za prolaz na nekom predmetu u odnosu na nase profesore starog kova.

Ništa ti ja ne omalovažavam.To su činjenice,bile i ostale.Nažalost.

U Ševa student nije pao na ispitu

Lako za Sevu kod njega se placa ali je problem kad mi placamo studenta npr.ekonomije a on kad zavrsi ne zna racun u banki otvorit.O tim ti stvarin i Tihomir pise.A opet podrzava ko studente.U cemu?

Nije lako otvorit račun u banci puno ljudi je tu radilo da se to omogući.To vam govorim da ne napadate ljude koji završe ekonomiju.To se čak i ne uči na ekonomiji onako studiozno.

S čim pokrijepljene činjenice? U tom slučaju bi morao imat iskustvo sa svakog pojedinog fakulteta, a isto tako znati kako je na fakultetima u drugim gradovima za usporedbu. Ima studijskih smjerova kod kojih su uveliko snizeni kriteriji, al ne mozes sve fakultete generalizirat

Pa onda je lakse da ti kazes koji je to dobar i zasto.

Narodu Hercegovine je jasno kakav je to soj ljudi prije rata su prijavljivali "nacionaliste" po centrima Bezbednosti u Sarajevu i Beogradu a sad "nacionaliste" prijavljuju po raznim ambasadama.

Znali ko,jeli Đekna umrla,odnosno Tito,pa sve isto kao i u vrijeme Hrvatskog proljeća,samo druge ruske metode,uglavnom ubbbiiii čovjeka koji ne misli kao Rektor i Čova!!!Fuj fuj fuj.....

Mi smo ovu nakazu od vlasti i države stvorili ,nažalost puškom obranili sanjajući našu ipravednu Hrvatsku. Opet Goli otok ali ne kao zgrada nego kao pistupak,opet tatini,titovi ,sinovi mogu a raja u blatu.Bože pravedni vrijeme je za tvoje javljanje.

2 Hrvata = 3 stranke ili zavadi pa vladaj.

Kako vi odete s teme

To se zove spin a rektor sveučilišta u Mostaru je tu najjači

Slaven Raguž optužio Rektorat u Mostaru za lov na vještice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari