Studenti Sveučilišta u Mostaru najavili prosvjed

ljubuski.info

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina studenti Sveučilišta u Mostaru tražit će u mirnoj prosvjednoj šetnji koju organizatori uskoro najavljuju.

Naime, iz dana u dan raste ogorčenost među studentima koji su izgubljeni u svojim rasporedima ne znajući hoće li se pojaviti u zgradama fakulteta ili ipak virtualnim učionicama, a uz to sve trpi njihovo financijsko i psihičko stanje. U međuvremenu nastale su inicijativa i Facebook grupa koja okuplja studente koju su protiv online nastave gdje u anonimnim statusima studenti javljaju 'stanje' na njihovu studiju.

Problem straha i 'uhljebizma'

Student pete godine arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Marko Vračević, već je nekoliko puta glasno progovorio o problemima previsokih školarina i netransparentnog trošenja studentskog novca, a ovaj put je pred zgradom Rektorata SUM-a ostavljajući jasnu poruku "Studenti nisu bankomati!" pokazao kako studenti neće odustati od borbe za svoja prava.
Nama se događa situacija na fakultetu da je nastava postala online i da se kvaliteta nastave smanjila, a neki profesori ne znaju koristiti računala pa nastavu ne odvijaju nikako, govori Vračević navodeći kako je nužno smanjiti školarinu, prvenstveno jer su ljudima smanjeni prihodi zbog pandemije koronavirusa te što online nastava nije najbolje rješenje.
Ovaj apel sam već prije uputio Rektoratu, gdje su mi odgovorili da se time bave predstavnici studenata, kazao je.

Naveo je kako se javio predstavnicima studenata, no istaknuo je problem 'uhljebizma', odnosno činjenicu da se predstavnici studenata ne bore za interese studenata nego za vlastite interese i pozicije "kako bi eventualno danas sutra postali 'nešto' na Sveučilištu".
To je čist primjer zašto se predstavnici studenata i Studentski zbor ne bore za studente, zato što se bore za vlastite interese, poručio je.

'Ne želimo otići'

Problem 'straha' od degradacije i loših ocjena osnovni su problem studenata kada je riječ o izlasku u javnost, a Vračević se u cilju da zajedno ohrabre studente povezao s kolegom s Pravnog fakulteta Dariom Hrkaćom, inače pokretačem peticije "Vratimo studente na fakultete" koja broji 1622 potpisa.
Želimo reći 'hajdemo, evo ja ću prvi, a vi me slijedite', mislim da je vrijeme da kažemo dosta. Hrkać i ja smo došli u kontakt, pitao sam ga hoćemo li u prosvjede i on je rekao hoćemo, poručio je Vračević.

Na otvorenoj prosvjednoj šetnji planiran je i neki performans, a planiraju pozvati i studente s Univerziteta Džemala Bijedića, "jer se tiče svih studenata i njihovih roditelja koji to financiraju".
Cilj je ohrabriti studente i želimo našim poduhvatom poručiti da stvarno ima netko tko hoće. Javilo nam se puno studenata koji su poručili da će se odazvati našem pozivu, kazao je te dodao:
Mi smo sadašnjost i budućnost, trebaju raditi nama u korist da ostanemo, a ne da idemo iz države. Jer ovim sada, nepokazivanje interesa pokazuje da im ne trebamo i ciljano nam govore idite iz države, idite u Njemačku radit. Mi to ne želimo, mi stvarno želimo ostati ovdje, poručio je Vračević.

Facebook grupa "Studenti protiv online nastave" napravljena je prije dva dana, a već joj je pristupilo preko 1300 studenata. Uz brojne screenshotove mailova koje dobivaju od profesora, studenti javljaju s čime se sve susreću na fakultetima.

Jedna od zanimljivih scena dogodila se u srijedu ispred Pravnog fakulteta, gdje studentima nije bio dopušten ulaz u zgradu fakulteta nego su imali stolove ispred ulaza, a s referadom komunicirali preko prozora.

Studenti Pravnog fakulteta i ranije su se obratili pismom u medijima poručujući kako su "hladnu pljusku" o izvođenju online nastave dobili tek tri dana prije početka nove akademske godine.
Molim da se ne igrate s nama studentima, poručio je i tada student Dario Hrkać.

Sa SUM-a je ranije poručeno kako odluka o uvođenju kombiniranog modela nastave nije ishitrena odluka uprave Sveučilišta niti fakulteta.
Kao i studenti, svi bismo željeli održavati nastavu u klasičnom obliku, međutim postoji odgovornost za živote studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja. Razvijen sustav online nastave pruža nam najbolji mogući način za održavanje nastave u postojećim, epidemiološkim uvjetima, istaknuto je sa Sveučilišta.

bljesak.info

Glas naroda

Najbolje visoko školstvo,a time i privredu,imaju zemlje di se isto obilno plaća.Ovo su sve komunističke ostavštine.

Da, dignu kredit da bi se skolovali kao u Americi pa ga pola zivota vracaju. Ali stvar je sto kod njih mozes nac posao sa faxom, ovdje bi morao konobarit i vracat kredit

Upravo tako.Samo zašto bi konobario kad si završio fakultet i imaš znanje?Odeš,pa i u Ameriku,i radiš u struki ako nisi zadovoljan sa platom ovde.Uostalom ako si dobar imaju i stipendije, državne ili privatne.

Bravo!

Skolarine su preskupe i idu u nebo, gotovo isto ti dodje da si vanredan ili redovit, online nastava nije primjenjiva na sve fakultete, za neke nije ni moguca, a da ne govorimo o ispitima. Jasno, za njih je takav vid nastave na daljinu isplativiji, niti ce placat struju, niti grijanje, niti cistacice, niti vodu ili sapun u wc-ima....

Ovi Rektor i profesori ubiše zadnju paru u Mostaru Čović rokno Aluminiski Raktor Tomić inamljivačima apartmane i stanove Kafići ostadoše i bez one jedne kave što se pila sa čašom vode navazdan ko snosi posljedice ovo je za neizdržat.

Hahahha sumnjam da znas stanje. Prije studenti nisu imali za kave, danas piju cijedjenu narancu od 3+KM. S online nastavom imat ce vise vremena za hodanje i modiranje

Pa i većina stanova u Mostaru su komunističko naslijeđe na nepravedan način.Naviklo se derat studente skupim stanarinama, djecu istinskih branitelja, kojima je također učinjena nepravda.Dobro je rektor Tomić poručio studentima, da se uče strpljivosti. Neka malo

Nema adzovca koji ne iznajmljuje studentima pojedini i desetak apartmana pa računajte najjeftiniji su 200 eura

Dajte molim vas, nepravedan nacin! Prije su firme za odredjeni staz RADNIKU davale stan. Gdje su danas firme, gdje su danas radnici. Stanove kupuju samo politicari i to u Zagrebu, a obitelj mora podic dozivotni kredit

Studenti Sveučilišta u Mostaru najavili prosvjed
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari