Sveučilištu ništa nije sveto

ljubuski.info

Nakon što su pojedini portali u Hercegovini objavili podatke da je Sveučilište u Mostaru trošilo novac na nabavku kravata, marama, šalova, rukohvata za vino, hotelske usluge u Neumu, oglasio se Marko Vračević, student koji je biop jedan od pokretača studentskih prosvjeda u prosincu.

Za vrijeme prosvjeda upozoravali smo kako postoji mogućnost neadekvatnog trošenja studentskog novca te je jedan od zahtjeva bilo javno objavljivanje troškovnika Sveučilišta. S obzirom da jedan portal dolazi do podataka da je Sveučilište trošilo novac na CM bonove, kravate, šalove, čokladice, šalice, kutije za likere, hotelske usluge u Neumu i slično pokazatelj je da su naše sumnje bile opravdane. Situacija može potaknuti na razmišljanje na što se još troši studentski novac; ovo je sigurno kap u moru, kazao je Vračević, navodeći kako ne može shvatiti kako se za trivijalne stvari može izdvojiti novac a ne može za poboljšanje studentske kvalitete života i studiranja.

Ovaj novac se mogao usmjeriti na neke vrlo značajne stvari za studente, na primjer da obavezne terenske nastave i studentske prakse ne moraju studenti dodatno plaćati, urediti i opremiti biblioteku, studentima slabog imovinskog stanja pomoći pri kupovini laptopa i slično - najidealniji scenarij jest smanjiti školarinu, nastavu učiniti funkcionalnom i osloboditi studente plaćanja nefunkcionalnog Studentskog zbora. Sveučiliše umišlja da je visoko rangirano Europsko Sveučilište, a studentima nisu u stanju omogućiti najosnovnije, poručio je Vračević.

Dodaje, kako Sveučilištu ništa nije sveto.

Vjeruju u svoju nedodirljivost, ne peče ih savjest kada plaše studente disciplinskim postupcima ni kada troše studentski novac za nepotrebne stvari. Iskreno, ne vidim razlog zašto bi ih pekla savjest kada je čitavo Sveučilište pod pokroviteljskom palicom HDZ-a. Žalili smo se na visoke cijene školarine i tražili da iste smanje, nisu nam izašli u susret, štoviše, optužili su nas da su prosvjedi dio političke kampanje. Zapravo, vidjeli smo što se na Sveučilištu događalo za vrijeme izborne kampanje te je nepotrebno komentirati, ali potrebno je Sveučilištu konstantno ponoviti da nismo svi podobni i financijski postojani; neophodno i krajnje je vrijeme da Sveučilište konačno počne raditi u korist svih studenata, poručio je.

Tri mjeseca poslije prvih održanih studentskih prosvjeda situacija se nije promijenila, kaže Vračević ističući da Rektorat i dalje odbija odgovoriti na upite i zahtjeve.
Online nastava i dalje nije funkcionalna, školarine su previsoke, a studenti u strahu istupiti radi potencijalnih sankcija. Ovo je izuzetno iscrpna bitka, uporno sam se zalagao i zalagat ću se za položaj mladih! Istupio sam imenom i prezimenom protiv trenutnog rukovodstva Sveučilišta jer smatram da ne ide dobrim smjerom, kaže Vračević.

Neke od najzanimjivijih nabava putem izravih sporazuma, kojih je Sveučilište u 2020. godini potpisalo više od 200 su:

 • Nabava CM poklon bonova - 2.000 KM
 • Nabava espresso kave - 6.000 KM
 • Nabava kravata i marama - 5.990,40 KM
 • Nabava šalova - 1.463 KM
 • Nabava bedževa/pinova/znački - 4.200 KM
 • Nabava čokoladica za potrebe FPMOZ-a i Rektorata - 2.440 KM
 • Nabava šalica - 1.585 KM + 750 KM
 • Nabava rukohvata za vino i med s logom SUM-a - 1.496 KM
 • Kutije za liker - 708,40 KM
 • Okviri za slike - 1.275,41 KM
 • Nabava umjetničkih djela za darivanje zaposlenika povodom odlaska u mirovinu - 1.000 KM
 • Nabava zastava za potrebe FPMOZ-a - 714,42 KM
 • Nabava zastava za potrebe Filozofskog fakulteta - 378 KM
 • Maske za lice s otiskom loga SUM-a - 3.075 KM
 • Nabava osiguranja umjetničkih djela od šteta ili gubitka - 727,50 KM
 • Hotelske usluge u Neumu - 4.140 KM

Prema podacima portala Akta.ba, Sveučilište je samo godinu ranije, odnosno u 2019. godini, ostvarilo prihode od 31.894.056 KM.

bljesak.info

Glas naroda

Djeco, imajte razumijevanja, rektor voli biti ulickan, šal, marama, maramica...pa ne moze se bez toga

pa to je najbolje odjeven tokar na svijetu, mogao si i jedan kombinezon kupiti

Odgovorno tvrdim da Zoran Tomić nije završio fakultet

To znamo svi.

Pa kako je onda rektor ?

Pa kako vas nije stid, Zoran je najsposobniji i najbolji predavač ne na našem sveučilištu već i u cijelom regionu.

Ništa čudno za samoprozvanu elitu, moraju ostvariti dobar vanjski dojam. Siguran sam da sve to pise u velebnoj rektorovoj knjizi.

Sto se tice ovakvih troskova, žalosno je što takvo nešto imamo u svim institucijama. Sjetite se samo clanka o EPHzHb i salovimaod 700km i namjenskog novca "za darove". Dok gradjanima povisuju cijene naknada, oni njihove (uglavnom od usta odvojene) pare trose na darove bogatim i utjecajnim koji svejedno sve imaju i takav neki dar ce jednom pogledat i gurnit da ga vise nikad ne vide

Je l to ona knjiga koja je plagijat?

"Gospoda" iz rektorata i senata novac troši na egzotična putovanja (Rusija, Izrael, Njemačka, ...) i provode se po hotelima, kuplerajima, žderu i piju, a kofol potpisuju neke sporazume o suradnji od kojih nema niti će biti ikakve koristi. Sve s vašim novcem dragi studenti što vam roditelji od usta odvajaju.

Daj dokaze i sve u redu,ovako samo baljezgas.

Baljezgaš ti, ajde neka kažu gdje su sve putovali u ovom zadnjem mandatu, nego si ti njihov doušnik i sluga pa ih braniš.

U cemu je problem ako imaju pravo na kupovinu ovih stvari?Ako nemaju pravo a kupuju to bi onda triba bit problem .

Sve dok le ovaca biti ce i vune.

"Imaju pravo" odakle im to pravo? Sve dok god govore da ne mogu "opstat" bez ovako visoke školarine NEMAJU to pravo!!

Ako ćemo tom logikom onda ni studenti nemaju pravo tražit smanjenje školarina sve dok pune kafiće i disko.Sve dok se u menzi baca vraćena nepojedena hrana i sve dok redovno ne daju ispite.I na kraju dok sa fakulteta ne dođu pametniji nego kad su došli na isti.

Studenti troše svoje novce za sve to što si nabrojao, čije novce trošite vi?

Ima li spolnog zlostavljanja na fakultetima

Sramota. Sveučilište u Mostaru je kapitalističko društvo koje nema namjenu naučiti nego uzeti pare napaćenim studentima.Hvala doviđenja.

Moj Alene u BiH imaš još bar 10 učilišta a u Hrvackoj najmanje 20 a ako si vruć učenik cili svit ti je pod nogama i iđeš tamo di moreš naučit a neplatit.Đe je problem?

A đe si to ti studirao biseru? Je li Mostarsko sveučilište privatno?

e zbog takvih uhljeba je i protjerana nasa omladina ali dosta vise i vi paraziti ne mozete raditi sto hocete to su nasi novci a ne tvoji svoje trosi kako hoces a za nase svaku marku polozi racun

Kriju točan broj upisanih studenata kako bi izvukli što više para iz županija.Kriterije su skroz srozali,samo nek je studenata i uplata.srednjoškolci s trogodišnjim obrazovanjem kuhara i kupljenom diplomom 4.razreda tu završavaju "teške" fakultete.Žalosno ali istinito,znanje im je zadnja stavka kojom se bave i to reda radi.Ne pada mi na pamet dijete tu poslati na studij.neka vama vaših cipelica,bluzica, marama i slatkiša

Sveučilištu ništa nije sveto
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari