Fra Kornelije Kordić: U spavaonicu sam ulazio gasiti televizor

ljubuski.info

U Čitluku je običan radni dan. Kamioni, radnici u radnim kombinezonima, čuju se freze, strojevi koji prskaju voće. Kako se približavamo mjestu Vionica, iz obližnje radionice čuje se kako glasno odjekuje najprije aparat za rezanje, a zatim i čekić. Djeca odlaze u školu.

Proteklih dana ovo je mjesto, u kojemu se nalazi Obiteljski centar "Ivan Pavao II" i u kojemu su smještena ostavljena djeca, ali i starački dom, bilo portretirano kao "kuća strave", a sve je pokrenula objava na portalu Novosti i svjedočanstva o navodnom bludničenju nad maloljetnicama.

U međuvremenu ova je priča dobila i nastavak jer je, za razliku od anonimne prijave, sedam tadašnjih djevojaka, a danas odraslih žena, javno posvjedočilo, navodeći ime i prezime, da su iznesene tvrdnje, po njihovim iskustvima, neistinite.

Na ulazu u Obiteljski centar, do kojega se dolazi pravim labirintom uskih cesta, nalazi se jedan automobil. Tamo se predstavljamo i pokušavamo ostvariti kontakt s fra Kornelijem Kordićem koji je u središtu navodne afere zlostavljanja djece. Najprije upoznajemo njegovu sestru Korneliju Kordić, alfu i omegu ustanove, koja je do sada, zajedno s drugima, odgojila više od 500 napuštene djece. Taj dom nastaje daleke 1994. godine, a utemeljila ga je njezina pokojna sestra Josipa Kordić, koja je dugi niz godina službovala u Rimu. A tu je ideju prenijela i papi Ivanu Pavlu II.

Od improviziranoga centra sa šatorima i kamp-prikolicama nastao je jedan od najvećih takvih centara. U dvorištu vidimo i djecu vrtićke dobi o kojima se skrbi časna sestra iz Italije. Djeca je pozorno prate i slušaju što im govori. Na njima je uredna odjeća. Pozdravlja nas i jedan muškarac srednjih godina, Talijan, koji u centru radi kao volonter. Nakon što smo se predstavili, časna sestra Kornelija s malom nevjericom prema medijima govori kako su tu policijski inspektori koji su odmah pokrenuli istragu nakon što je Hercegovačka franjevačka provincija to službeno zatražila kako bi se rasvijetlile sve činjenice. Prolaze tri djevojčice uzrasta iznad deset godina koje časnoj sestri podnose "izvješće" da su dobile petice u školi, za što pak dobivaju poljubac u glavu. Nastavlja kako je fra Kornelije otišao do "vile", kako je u medijima predstavljena njihova obiteljska kuća, a koja se nalazi nedaleko od centra. Upućujemo se tamo, a ispred te vile, koja ustvari najviše sliči šupi za alat s lošom nadstrešnicom, sjedio je ovaj 83-godišnjak. Pristaje na razgovor, ali se jedino odbio fotografirati u civilnom odijelu, nego smo to kasnije učinili ispred crkve u Čitluku nakon što je odjenuo habit.

Fra Kornelije, stavljaju se ozbiljne optužbe na vaš račun. Vidio sam i da je policija započela istragu cijelog slučaja koji je uskomešao javnost. Bojite li se rezultata istrage?

Ne. Ni govora! Ja sam ovdje slučajno došao u mjesto gdje imamo vlastitu kuću, kuću mojih roditelja. Došao sam tu po redovitom, dnevnom rasporedu. A svratio sam i pred centar te sam, kao i vi, shvatio da su tu policajci.

Policija je odmah reagirala na zahtjev Hercegovačke franjevačke provincije. Kako to doživljavate?

Moguće da oni reagiraju po zahtjevu Provincije. Ne znam je li to tako. Ja iskreno podržavam to što su reagirali jer nemam što skrivati. Ovdje sam više od 30 godina i djelujem u Čitluku kao umirovljenik te pomažem svojoj sestri, još od vremena dok je bila živa sestra Josipa Kordić. Ona je osnovala jednu zajednicu Misionarke ranjene obitelji. To je napravila 1994. godine kada je bila proglašena Godina obitelji. U toj se godini u nekoliko navrata susrela s Ivanom Pavlom II. i on je znao za njezinu nakanu. I istu je blagoslovio. Svrha toga rada bila je pomoći najugroženijima, kojima je to potrebno. Ona je ustvari stvorila centar "Ivan Pavao II." za nezbrinutu i djecu bez roditelja. Velika većina od više od 500 djece koja su živjela u ovome centru bila je odbačena od roditelja ili su bila pak od rastavljenih roditelja. Mi smo ih primali bez ikakvog upita, a za nas je bilo najvažnije da su ugrožena i bez krova nad glavom. Tu smo imali djece iz čitave BiH, Hrvatske i drugih zemalja.

Vi sada govorite jednu stvar, a u jednome tekstu u kojemu se iznose ružna svjedočanstva pročitao sam da se ovaj centar naziva domom strave?!

Ne. Neka dođe svatko, tko god hoće, i može vidjeti da je to dar dobrote, pomoći najugroženijima. Sva ta djeca bila su ugrožena. Sada ovdje imamo 50-ak takve djece. Nedavno je jedan dječak, koji je imao pet godina, posvojen. Zbog toga smo svi bili sretni. Zato ponavljam - neka tko god misli da je ovo dom strave, stvarno dođe i neka se stvarno uvjeri.

Imali ste 64 godine kada je navodno stiglo anonimno pismo. Kako ste tada reagirali?

Anonimno je pismo, koliko mi je poznato, stiglo biskupu. Biskup ga je poslao provincijalu, a provincijal meni. Ja sam odgovorio na to anonimno pismo i vratio sam ga.

Što ste odgovorili na optužbe?

Ne mogu se sjetiti svih pojedinosti jer je to bilo davno, ali odgovorio sam da nema ni jedne istinite točke. Mi smo pomagali, nikoga nismo maltretirali, nikoga nismo zapostavljali. Tvrdim da smo svima pomagali koliko smo mogli. I savjetima, i molitvom, i ljubavlju. Čak i darovima i novcem. Čak se u tekstu spominje kako smo djecu vodili na more. Na moru su sva djeca ranije provodila mjesec dana, a sada po 15 dana. Sve smo to radili od dobrovoljnih priloga hodočasnika iz Međugorja. Većinom ujutro, kad završe obveze, koje su podrazumijevale i molitvu, koja je bila obvezna, slijedili su doručak, pospremanje, kupanje, slijedio je ručak i nakon toga odlazila bi u šetnju. Mi smo redovito svakom od njih davali nešto novca, koliko smo imali, kako bi mogli sebi nešto kupiti. A sada neki pričaju neke priče koje nemaju veze ni s čim.

Unatoč svemu što govorite, iznesene su vrlo ozbiljne optužbe na vaš račun, da ste dirali djevojčice po intimnim dijelovima, pa čak i da ste lijegali u njihove krevete. Kako to komentirate?

To je laž. Najobičnija laž. Nikada nisam pipnuo neko dijete na taj način, po intimnim organima.

Jeste li onda grlili tu djecu?

Naravno da jesam. I ovdje smo jako pazili na napuštenu djecu. Ja sam ih i ljubio po glavi.

U djevojačku spavaonicu dolazio gasiti televizor

A optužbe da ste ulazili u sobe djevojčica u kasnim satima?!

Kada bi svi gledali televiziju, ja bih dolazio među njih. Tu je bila soba od desetak kreveta i svi smo zajedno gledali televiziju. No, želim isto tako reći kako je bilo određeno vrijeme kad se išlo spavati pa se sve gasilo u 10.30 sati. Neke od djevojaka gledale su televiziju i puno kasnije te su drugima smetale. Ja bih dolazio i gasio televizijski prijamnik.

Je li bilo slučajeva da je štićenike ovoga doma netko tukao, zlostavljao?

Ne. Ne znam da je bilo tko od starijih tukao tu djecu. Ali bilo je tučnjave među djecom. To su dječje stvari. Ali da je netko od nas to radio - nema ni govora o tome. Znam za jedan slučaj da se jedan dečko, ne mogu se sjetiti imena, svađao se s drugim vršnjakom te je uzeo osti kojima se love ribe i probo drugome stopalo. Jedva smo to izvadili, a dijete je završilo u bolnici. I dan-danas ima takvih stvari.

Znate li tko su djevojčice inicijala V. P., D. B., B. Ć, S. P, M. I. i A. Ć koje sedam djevojaka, što su stale u vašu obranu, sada krive da stoje iza ove afere?

Ja ih ne znam. Možda sam ih znao nekada kada su bile ovdje, ali definitivno njihov identitet nije mi poznat. Čak i da znam imena, ne bih ih javno govorio. Ove druge djevojke ih sigurno znaju, vjerojatno mogu govoriti kakve su bile i što su radile. Neke od njih su otišle odavde prije dvadeset godina. Brojne imaju obitelji, djecu. Neke su otišle u Njemačku, ima ih i u Zagrebu.

Ako ove djevojke stoj eiza optužbi protiv vas, kakav bi mogle imati motiv da sada svjedoče?

Pazite, prošlo je tu više od 500 djece koja su bila nezbrinuta, napuštena. Mnoga ta djeca imala su razna iskušenja i probleme, traumatično djetinjstvo. U jednome od navodnih svjedočanstava spominje se kako sam nekima dao više novca. A ja sam davao svima. Moguće da je bilo i zavidnih ako nisu dobile onoliko novca koliko su očekivale. Ja sam davao curama i dječacima. Nisam pravio razliku.

Pa ipak, sedam djevojaka javno je stalo uz vas. Kako to doživljavate?

Mislim kako će ih biti i više. Meni je zadovoljstvo kada vidim da su te curice izrasle u žene u svakom smislu. Brojne su već supruge i majke. Meni je satisfakcija što su one osjetile kako smo za njih učinili sve što smo mogli. Mi smo osam kuća u Bobanovu Selu napravili za te izbjeglice koje su bile kod nas i stvorile su obitelji. To je samo dio.

Jedna od optužbi koja stoji jest da su franjevci, odnosno mjesni biskup, zataškavali slučaj. Je li to tako?

Ne vidim da je to tako. Oni nisu ništa zataškali. Kao i većina ljudi, na anonimna pisma nisu reagirali jer im je bilo poznato stanje kod nas.

Mislite li da je ipak trebalo tada provesti policijsku istragu?

Možda bi bilo bolje da je to policija odmah raščistila, ali isto sada ne znam može li se pridati anonimnom pismu toliko vjere i objaviti ga. To meni ne može u glavu ni kao svećeniku da se iznose takve neistine bez ikakve provjere.

Čuo sam kako navodno jedna od tih djevojčica, koja je izbačena iz doma, a trebala je čak postati časna sestra, stoji iza ove javne afere. Navodno je ustvrdila kako će se osvetiti svima zbog toga. Je li vam što poznato o tome?

To je moguće jedan od stavova, a čuo sam za takvo ponašanje. No, nije to bio jedini takav slučaj. Ali moram reći da ne znam o kome se radi. Među 500 djece sigurno je bilo i onih koje su željele postati časne sestre. Mi smo tim djevojčicama omogućili školovanje, odlazak u Rim nekoliko puta, gdje su završile talijanski, dobile su vozačke dozvole. Ne znam što je bilo u glavi tih djevojčica, ali imao sam informacije da su krale, čak i milodare. Konkretno, za jednu od djevojaka koja se spominje, govori se da je zlostavljala i druge djevojke. To su mi govorile žene koje vode brigu o djeci, a ja nisam imao veze s tim. Ja sam uglavnom pomagao s duhovne strane.

Održavaju li štićenici kontakte s ovim centrom, pomažu li?

Da, da. Svakako. Ima ih. Dosta je djece posvojeno odavde. Jedan slučaj je nedavno bio, neću otkriti o kome se radi, ali došli su nam muž i žena i doveli su dijete. Rekli su: "Radite od njega što god hoćete, samo da se ne zna da je naše". Javio nam se jedan naš iseljenik iz Zadra koji je otišao u Ameriku. Došao je u naš centar, koji je također ranije potpomagao, i želio je posvojiti dijete. Za ovo dijete koje smo doslovno dobili mislili smo da je bolje da dobije obiteljsko ozračje nego da živi ovdje. Otac je vodio bitku šest mjeseci kako bi dobio državljanstvo BiH. Kada ga je dobio, došao je, posvojio dijete i otišao u Ameriku. Nakon dvije-tri godine dolazi s tim djetetom da zahvali. Čim je to dijete vidjelo sestru koja ga je čuvala, potrčalo je prema njoj. Dijete je se sjetilo iako je bilo maleno kada je otišlo. Odavde je posvojeno desetak djece i neka od te djece pomažu, kao i masa onih koji su ovdje ostali cijelo vrijeme. Zovu nas, šalju hranu, novac, odjeću. Ali i često dođu. Nama je najveća satisfakcija kada vidimo da su to ostvareni ljudi. Ima ih sada u Njemačkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Vojvodini, po cijelom svijetu.

Najavili ste tužbu za klevetu. Koga ćete tužiti?

Tužit ću najprije novinara Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, a zatim i taj medij. Svakako ću iskoristiti mogućnost tužiti i one koji su lansirali priču bez ikakve osnove.

Ne ulazeći u to jeste li krivi ili niste, bojite li se da bi ova "afera" mogla naštetiti ovome centru koji skrbi za djecu, moguće dovesti ga u poziciju da više ne radi?

Ne. Nisam u to uvjeren. Dapače. Nitko ne voli ovakvu vrstu reklame, ali istina će doći na vidjelo i možda to dodatno može pomoći centru. Nažalost, moram reći da svakim danom postoji zanimanje ljudi da nam daju djecu na skrb. Postoje brojni donatori koji nam žele pomoći. Mi smo imali i probleme s time jer su brojni donatori željeli vidjeti djecu. Oni bi se s njima družili, igrali, a neki bi ih čak i grlili, milovali. Neki su i kumovi toj djeci, od Italije do Francuske ili Amerike. Oni su s njima u kontaktu i ne obaziru se na nacionalnost ili vjeru.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Ovo naknadno sjećanje i javljanje za zlostavljanje postalo moda ,od Holivuda do Čitluka.Svatko svakoga može optužiti tkko će to nakon toliko godina dokazati.Ovo je smišljeno djelo masonerije koja stoji iza paljenja crkve Note dame u Parizu.Ništa nije slučajno.

hahahah možda su masoni , možda vlada a možda i srbi , netko me sabotira, nego ja sam katolik i razdvajam svećenike od Boga i može se vidjeti da su svećenici izgubili kompas kako i kod nas tako i u svijetu , važnije im je postalo s političarima se družiti nego obaći sirotinju po selima , trebali bi biti najveći kritičari nepravde i zatlačenja naroda koji bježi nemilice sa ovih prostora, umjesto da iskoriste svaku priliku da kritiziraju vladajuće strukture oni šute , i šutnja je nekad grijeh i ne činjenje isto , bitno im je postalo ulaziti u biznis , kupovanje nekretnina , skupih auta , hodanje po restoranima , u zadnje vrijeme svećenici se bave sami sobom i problemima koje su sami sebi napravili a sve se manje brinu o potrebitima , a gdje ima dima ima i vatre , amo negdje se o tome može pričati a negdje se o svećenicima ne smije ni riječi reći , ali oni su samo ljudi od krvi i mesa i imaju sve mane i vrline kao i drugi ljudi i nisu imuni na loša djela

Dobrosi reko masoni pa zar nisu masoni upravo svecenici vecina i sa papom nacelu onisu toji koji sve ovo rade

bolan to je Vojko V. reka u pjesmi , ne kužiš ti to

Hitno umiroviti ovog svećenika. Hitno.

Pedofil džekson je imao svoj ranč neverland a ovaj pedofil kordić dom za djecu bez roditelja

Abeceda.Ako iko zapali Crkvu na Humcu vjerojatno ćeš biti ti.
Tebi smeta sve hrvatsko i katoličko.
Tvoj liberalizam će ovdje usahnuti.

zašto bi itko palio crkvu na humcu ne vidim razloga , to može samo tvom bolesnom umu pasti na pamet lovro

sekte koliko koštaju mise za umrle
platio bi mise za ovakve svećenike
ali one brze što su malo skuplje
jel tak il ne tak sram vas bilo sluge rogonje

Roditelji da li bi vi dozvolili da neosuđeni pedofil kordić dolazi u 22.30 naveče u sobu vaše djece da im tobože gasi televizor???

Zašto ne dajte djecu na posvojenje,ili i tu treba politička veza odnosno velika količina novca.Parovi koji žele usvojiti djeci čekaju godinama na listam čekanja.Zašššto?Kome to služi na čast?Urediti hitno zakon,pa takvi domovi neće postojati.To Crkveni ljudi mogu odraditi za 24h,zašto to ne urade pitamo se??Radite za narod,a ne za svoje interese.

Kako tvoj um nije shvatio da su to djeca bez roditelja.Šlampavi papane.

Istina.Možda zato sto su sigurniji u domu nego kod takvih kao ti.

sektaši neglumite svece
sve što činite činite
da operete prljave pare
zato i pravite takve centre
jel tak il ne tak sektaši

Za izbjeglicu:
Ako si vjernik onda si licemjer.
Ako nisi vjernik,zašto imaš potrebu komentirati nešto sto nije tvoj problem?

gospon crkva je i moja kuća
a ne samo tvoja
ako je vaša nedjela žele srušiti
moja je dužnost da je moram braniti
jel takvil ne tak sram vas bilo

Za izbjeglicu:
Nisam još vidio niti čuo da netko pljuje po svojoj kuci!
Ako je Crkva vaša kuća,onda u najmanju ruku bi trebali pripaziti sto pisete.
Ako je Crkva vaša kuća onda bi trebali znati da smo u Velikom Tjednu i da ne sudite bez činjenica.
Ako je Crkva vaša kuća onda bi trebali nešto i znati iz Biblije!

vi niste kristova crkva
vi ste sekta koja crkvu narušava
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti???

Za izbjeglicu:
A tko smo to mi?
Vidite koji je vas problem? Odmah osudjujete iako nemate pojma tko sam?
A pisano je ne sudi da ti ne bude sudjeno!
A vi stalno nešto,nekog osudjujete a nemate uvid ni u sto?
Postoji jedna izreka: Prije nego upireš prst u nekog provjeri jesu li tvoje ruke ciste!
Zašto nitko ne komentira napr.smilje Itd.bude par komentara i to je to.
A kad je nešto oko Crkve i Zaboravljenjih Branitelja sto komentara. Mislim da je pametnom dosta.

došla vrimena da se može čuti i istina
to očito vama gospon sektaš smeta
dosta ste harali i od vjernk fanatike pravili
samo da bi vi kao grofovi živili
jel tak il ne tak

u slobodi se sve smi komentirat i evo kratka pitanja za velike vjernike
zašto ljudi idu u pratre
zašto ljudi idu u hadeze
zašto ljudi ne idu u težake

Čovjek ima 83 godine hitno mirovina i dom. Ovakav lik nema šta tražit u crkvi.

Da si pročitao članak,znao bi da je umirovljen,,

treba ga poslat da sanaderu gasi svetlo dok dođe vaso prč

Nemoze se sve komentirati ni u kakvoj slobodi na svijetu . A sto da netko javno komentira nap.kakvo je “stanje”u vašoj obitelji jel to sloboda komentiranja?

Grgo to su isti koji su upalili požar u Crkvi Notre Dame.
Zato smo i stavili kamere na Humcu.
Narod je progledao sta im je cilj.Odvojiti narod od Crkve i tada postaje slab.To se dogadja u Francuskoj .Sekularizam.Skidanje križeva.Pretvaranja Crkava u dzamije.
Ali uzaludan vam trud trubači.Izbjeglice i Izbjeglica.Vi ste samo mali miševi.

Jesi li se probudio ,patriče domagoje? Cvate li cmilje? Okani se komentara prihvati se motike,a fratri će se sami snaći. Znaju oni to kad je njihova gujica u pitanju.

onaj koji stavlja kamere
on u boga neviruje
jel tak il ne tak

svaka obizelj koja krade narod nije više obitelj nego zločinačka organizacija ili si žive dobro na čašun susjeda
nabrojite mi poštene obitelji u hercegovini i da su hadeze obitelji da ih odma javno pohvalimo
hadeze je najveća obitelj i istomišljenika no kakovih da ne nabrajam
mi nismo dužni njima no jesu oni nami jer titina imovina je svačija a ne samo njihova

Čim sam počeo čitat ovaj tekst vidio sam da je to peglanje imidža i mislim kako je sto posto večernji list vodio intervju i kako sam došao do dna vidim večernji list, a svi znamo da je večernji list u stvari partijski list, a svi znamo da su pratri u simbiozi sa partijom (većina, naročito glavešine). Tako da se u ovom tekstu ističu samo pozitivne stvari, a ovakav jedan centar je pozitivna stvar, ali nije pozitivno iskorištavanje nečije nemoći ako je bilo toga. A za ovog Lovru Šitovića da se ne sekira da netko pokušava odvojiti narod od Crkve jer to se pokušava stotinama godina i nije to ništa novo i neće se narod lako odvojiti od Crkve ali će naučiti odvajati svećenike od crkve i neće ih idealizirati u polusvece a što se događalo u prošlosti. Svi mi znamo da su svećenici ljudi i da sve što ljudi rade ni svećenicima nije strano, pa tako ni pedofilija.

Bolan nemoj čitat Večernji,
čitaj Novosti ili neka slična srbočetnička glasila.

Za Logičnog.
Logika je nauka gdje iz premisa proizlazi konkluzija.
Premise u Francuskoj su liberte , egalite i fraternite a konkluzija je da se u danu napadnu najmanje dvije crkve prosječno.
U zadnjih par godina ih je desetak zapaljeno.Treba ih obnoviti 2800 a drzava posto ih je uzela pod svoju upravu kaze jeftinije je ih srušiti.
Tvoj pojam relativnosti da nesto nema veze sa nečim ukida tvoj nick logičan.
Prijedlog za tvoj nick je PAPAN.

Bravo Fra. Lovro,
Svaka ti je na mistu.

Sa uništavanjem Crkava se unistava mistično tijelo Isusa Krista.Jer Crkva je tijelo Kristovo.
A to znači odvajanje Naroda od njegova tijela ili Crkve a Logično i od Isusa Krista.
A to i jeste cilj.liberalno sotonističke marksističke napasti.
A najvise je usmjereno na Katoličku Crkvu jer je ona jedina iskonska apostolska sa Sv.Petrom kao prvim Papom.

A tvoja filozofija pobija svaku logiku.
Ako se ti toga bojiš vezano za Crkvu,onda što reče M. Manson:"Slaba je to vjera ako vam je jedan M.Manson može poljuljati".
U ovom slučaju liberalno marksistička napast i slično

Pravi obiteljski biznis, pljuc. Čuli starog jarca, ulazio gasiti televizor , pa baš u sobe djevojčica, a gdje su ti bile seke ? Ovo je samo početak odmotavanja klupka, zla i pranja novca na račun jadne ddječice. Evo sto su bez roditelja, pa ih jos i zlostavljati. Nekada su bili pravi franjevci koji su zivjeli za narod , uz narod . Ovi danas su od zla oca i jos gore majke

Za Bljacka.
Čiji novac peru.Biće tvoj.Jesi izdasan.

Šta je , zabolila te istina. Očito si u Tihaljini uhvatio malo signala od susjeda pa braniš Kordića. Sunce se dlanom ne može pokriti , samo strpljenja sve će izići na vidjelo. Pogledaj im recenzije na internetu sve 5 ali samo talijani komentirali. SRAMOTA !!!!!

Niko ne brani ni Kordića ni bilo koga.Ako je to uradio biti će mu škrgut zuba.Zlo Katolici nikada ne brane.
Ali isto tako prave Katolike ne mogu preplašiti Bljack i slične liberalno marksističke pedonaskakačke spodobe.

Manson i mnogi njemu slični su se već opredjelili na kojoj će temperaturi živjeti u vječnosti.
Naš cilj je vratiti svaku zalutalu ovčicu na Put , Istinu i Život.
Koga da se bojimo kada je Kralj Isus Krist uz nas.
Znamo kako sve sekte i pripadnici sekti završe.
Masovnim ili pojedinačnim samoubojstvom.

Fra Kornelije Kordić: U spavaonicu sam ulazio gasiti televizor
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari