Čitlučki fratar u zataškanom pedofilskom skandalu?

ljubuski.info

Mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan devet godina krili su od javnosti i policije prijavu za pedofiliju u dječjem domu 'Ivan Pavao II' u Čitluku. Donosimo iskaze bivših štićenica doma koje tvrde da ih je kao djevojčice godinama zlostavljao tamošnji svećenik fra Kornelije Kordić. Donosimo očitovanja biskupa Perića i fra Sesara te razgovor sa samim Kordićem

Franjevac Kornelije Kordić godinama je seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja 'Ivan Pavao II' u Čitluku i Vionici, tvrdi pet bivših štićenica doma. Prema iskazima djevojaka koje prvi put javno iznose osobna iskustva, zlostavljanje su doživljavale od 2001. do 2014. godine. Najviše je vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju.

Istražujući priču, doznali smo da su o svemu tome još prije devet godina pismeno obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica. Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvještaje Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način. Tijekom istraživanja, koje je trajalo više od godinu dana, otkrili smo da je krajem dvijetisućitih o događajima iz doma poslano anonimno pismo biskupu Periću. Biskup nam je ovog tjedna potvrdio tu informaciju, rekavši da nije imao ovlasti istraživati toga svećenika. Stoga je njegov Biskupski ordinarijat čak dva puta, 2010. i 2011. godine, obavijestio o pismu Svetu stolicu i fra Ivana Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, koji je kao Kordićev nadređeni snosio odgovornost za pokretanje istrage.

U telefonskom razgovoru za Novosti Sesar, međutim, tvrdi da mu je Perić rekao 'neke' informacije u jednom usmenom razgovoru, ne sjeća se točno koje, ali da mu, po njegovom sjećanju, pritužbu nikad nije fizički uručio. Budući da se, k tome, radilo o anonimnoj prijavi, kaže da ionako nije imao opravdanih razloga za pokretanje istrage. Perićev Biskupski ordinarijat u dodatnom je očitovanju Novostima demantirao neke Sesarove tvrdnje, navodeći da su provincijalatu kojim je tada Sesar predsjedao 'predali stvar u pisanom obliku' i da od toga trenutka više ne snose nikakvu odgovornost. Javio nam se opet, sada preko e-maila, i prozvani Sesar, kako bi rekao da kao tadašnji franjevački provincijal nije imao nikakve formalne ni neformalne veze s dječjim domom ili Kordićevim aktivnostima u njemu. Dodao je da je saslušao Kordića koji je zanijekao optužbe i da je o tome obavijestio biskupa Perića. Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obvezuje na takvo postupanje.

Tako je zataškan jedan od najvećih pedofilskih skandala u povijesti Katoličke crkve na ovim prostorima. Iako je Vatikan bio upoznat s informacijama o teškim kaznenim djelima pripadnika klera, od tamo nije bilo nikakve reakcije, ni unutar Crkve ni prema policiji ili tužilaštvu BiH. Fra Kornelije Kordić je nastavio nesmetano odrađivati svećeničke dužnosti, pa tako i službovati za oltarom u čitlučkoj crkvi Krista Kralja, gdje smo ga zatekli prošle nedjelje. Nakon izostanka reakcije Katoličke crkve na anonimnu prijavu protiv njega, ovaj je franjevac, prema tvrdnjama naših sugovornica, nastavio bludničiti nad maloljetnicama bez roditelja. Do današnjeg dana redovno posjećuje Dom za djecu 'Ivan Pavao II'. Od njegova osnutka, Kordić je jedan od upravitelja, zajedno s časnom sestrom Kornelijom Kordić, inače njegovom rođenom sestrom. Kad smo ga prošle nedjelje poslije mise suočili s detaljnim optužbama za napastovanje djevojčica, 83-godišnji Kordić je sve negirao. Iako je pismo bilo anonimno, rekao je da pretpostavlja tko je pošiljateljica, opisujući je kao pohlepnu lažljivicu koja mu pakuje zato što joj nije dao financijsku podršku koju je od njega tražila.

Sadržaj anonimne prijave, o čijim smo dijelovima doznali od više upućenih osoba, u potpunosti odgovara svjedočenjima i onih djevojaka koje nemaju veze s pismom, ali su za Novosti odlučile progovoriti o događajima u domu u kojem su provele dio djetinjstva. U zadnjih godinu dana razgovarali smo s deset bivših štićenica te djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara. Sve su nam redom, neovisno jedna o drugoj, potvrdile da je Kordić u brojnim prilikama dodirivao njih ili drugu djecu po intimnim dijelovima tijela. U ovome tekstu skicirat ćemo priče pet djevojaka, o čijim smo iskustvima dobili i potvrde drugih svjedokinja. Četiri su Kordićeve žrtve, dok ga je peta vidjela kako bludniči nad djetetom s posebnim potrebama. Nakon što je sve ispričala Kordićevoj sestri Korneliji, upraviteljici doma, ona joj je rekla da se do sutra odseli.

Imala sam 10 godina. Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osjetila sam da me dira. Sjećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim

Njihove priče objavljujemo bez otkrivanja identiteta. To im je bio jedini uvjet za istupanje u javnosti. Glavni su razlozi stid, strah da će imati problema u bogobojaznim sredinama u kojima žive, ali i bojazan od osvete Kordića i Katoličke crkve.

Prva naša sugovornica je dovedena u dom kao dijete sredinom devedesetih godina, u samim počecima rada ove institucije. Dom za djecu je podignut 1994. godine na dvije lokacije, u centru Čitluka i u obližnjem mjestu Vionica. Osnovala ga je sestra Josipa Kordić, utemeljiteljica Zajednice sestara Misionarki Ranjene Obitelji i druga Kornelijeva sestra. Vatikan nije službeno priznao ovaj red, dok je sama institucija, iako vjerske naravi, od početka privatni obiteljski dom, formalno nepovezan s Katoličkom crkvom, koji se financira novcem od donacija.

Socijalne službe Bosne i Hercegovine tamo su tijekom zadnjih 25 godina poslale nekoliko stotina djece, dojenčadi, dječaka i djevojčica starosti do 18 godina. Najvećim dijelom radi se o djeci bez roditelja ili iz obitelji kojima su oduzeta iz raznih razloga. Josipa Kordić preminula je 2003. godine, pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić zajedno s bratom Kornelijem. U više novinskih napisa o domu upravo se on navodi kao dugogodišnji pročelnik udruge Marija Vrata nebeska, koja vodi brigu o svemu u Domu za djecu bez roditeljskog staranja 'Ivan Pavao II'. Naša prva sugovornica kaže da se stanje pogoršalo nakon smrti sestre Josipe, za koju ima samo riječi hvale.
Još dok je teško bolesna ležala u krevetu, počeo nas je redovno posjećivati u sobama - prisjeća se sugovornica, koja je u tom trenutku imala 10 godina.

Iz obližnjeg crkvenog doma, u sklopu crkve Krista Kralja gdje je živio, dolazio je gotovo svakodnevno. Nakon večernje mise i molitve, koju je Kordić predvodio u prostorijama doma, otišao bi kući i onda se vratio oko 20 sati.
Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za 'laku noć' bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela - prisjeća se ona Kordićevog 'rituala'.

Svakoga četvrtka Kordić je u kapelici ispovijedao štićenike doma. Sjeća se da je jedna časna sestra u nekoliko navrata postavila stolicu za djecu, ali bi je svećenik maknuo.
Tako smo se ispovijedali klečeći. Kad govoriš grijehe, on samo ponavlja 'Ja, ja, ja', praveći se da sluša. Zapravo iskorištava situaciju. Što se više odupireš, on te intenzivnije pritišće i dira - kaže, potvrđujući da je u brojnim navratima vidjela kako na isti način tretira i druge djevojke.

Kad bi u skupini stajali ispred doma ili u hodniku, zapodjenuo bi razgovor i rukama prelazio s jednog na drugo dijete.
Kako bi jedna od nas pobjegla, tako bi nastavio na drugoj. Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica, samo je pazio da ga odrasli ne vide - tvrdi ona, dodajući da je u raznim prilikama vidjela kako neprimjereno dodiruje druge stanarke doma.

Ne mogu reći da su baš sve to prošle. Imao je 'miljenice', cure kojima je poklanjao najveću pozornost. Znalo se tko su. Druge bi dirao onako usput - tvrdi ona, i kaže da je taj 'princip' primjenjivao i u brojnim drugim okolnostima.

Kao ministrantica u Župi Krista Kralja doživjela je da njih, štićenice doma, neprimjereno dodiruje na susretima s drugim ministrantima iz Čitluka.
Vidjela sam kako nam se gradska djeca podrugljivo podsmjehuju. I danas se sjećam koliko mi je bilo neugodno - priča.

U više je navrata, poput brojnih drugih djevojaka iz doma, odlazila čistiti samostanske prostorije u kojima je živio Kornelije Kordić. Sjeća se da ih je svećenik pozvao u krevet 'da se malo odmore'.
Nismo na to pristale. Znale smo što to znači - kaže.

Bilo je to kad sam imala 11 i 12 godina. Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao'

Premda se, tvrdi ona, pred djelatnicima doma trudio prikriti svoje ponašanje, uvjerena je da su o njegovim 'navikama' znali svi odrasli, mahom časne sestre. Bilo ih je desetak, uz popratno osoblje i volontere. Pojedine sestre, sablažnjene njegovim ponašanjem, nekoliko puta su im savjetovale da bježe kad ga vide. Sestra Kornelija, međutim, nije dala protiv brata.
Kad je čula da ga nas nekoliko cura ogovara na taj način, a često smo o tome međusobno razgovarale, poludjela bi. Nije nam vjerovala. Tvrdila je da njen 'brajko' nikad ne bi napravio takve stvari. Prijetila je da će nas poslati tamo odakle smo i došle nastavimo li širiti laži o Korneliju. To su govorili i djeci bez roditelja, koja nemaju nikoga svoga - veli djevojka, ističući da su se ovakve stvari dešavale sve do kraja dvijetisućitih, kad je izašla iz doma.

Njenu priču o noćnim posjetima potvrđuje druga svjedokinja. U Dom za djecu u Čitluku dovedena je 2001. godine, nakon što ju je socijalna služba iz jednoga grada u BiH oduzela majci. Iako je tamo boravila nepunih godinu dana, kaže da je doživjela nekoliko neugodnih iskustava s fra Kornelijem. Imala je 10 godina kad joj je jedne večeri došao poželjeti 'laku noć'.
Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osjetila sam da me dira. Sjećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim - prisjeća se.

Nakon nekog vremena, ne sjeća se točno koliko je prošlo, na isti je način 'obišao' druge djevojke u sobi. Kad danas razmišlja o svemu što se desilo, kaže da je godinama nakon toga bila sama u procesu suočavanja s istinom.
Pomoglo je nazvati stvari pravim imenom i suočiti se s pojmovima kao što su seksualno uznemiravanje, nasilje nad djecom i slično. U svemu tome najgora je ipak bila spoznaja da se to nekome i dalje dešava. Šutnja i bespomoćnost postoje sve dok ne shvatimo kako nismo bespomoćni i da moramo progovoriti. Javnost mora znati za nasilje koje se sistematski i institucionalno prešućuje i podržava. Mi, djeca tog doma, zaslužujemo svoj glas - objasnila je razloge za istupanje u Novostima.

Treća sugovornica, djevojka koja je sada u srednjim dvadesetim godinama, tvrdi da je Kordić radio iste stvari i u domu u Vionici. Tamo su dvijetisućitih godina bila smještena manja djeca, do četvrtog razreda osnovne, dok je Čitluk bio rezerviran za nešto starije uzraste. U međuvremenu je Vionica postala dom za djevojčice, a Čitluk isključivo za dječake. Iz toga razdoblja, a riječ je o prvoj polovici dvijetisućitih, najviše pamti posjete domu od 10 do 12 sati, nakon jutarnje mise u crkvi Krista Kralja i doručka. Kordić u Vionici ima i 'vikendicu' koja se nalazi nekoliko minuta hoda od doma. Njena iskustva gotovo su identična pričama drugih sugovornica, od dodirivanja u dvorištu i prostorijama doma, pa do susreta ministranata. Najviše se sjeća 2008. i 2009. godine, kad je imala 11 i 12 godina. Kaže nam da je nad njom i drugom djecom godinama bludničio i za vrijeme ljetnih praznika u Neumu.
Od 1. srpnja do 5. kolovoza izmijenilo bi se u Neumu pet grupa po tjedan dana. U svakoj grupi bilo je petnaestak djece. Prva skupina su uvijek bile isključivo djevojke - prisjeća se.

Redovno su spavale u istoj kući 'kod privatnika'. Zbog stiješnjenosti prostora, više ih je ležalo u svakom krevetu.
Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao - tvrdi.

Sjeća se da im nije dao da se međusobno mažu uljem za zaštitu od sunca.
To je bila njegova zadaća. Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati - veli nam sugovornica.

O detaljima s ljetovanja koje smo citirali dobili smo dodatne dvije neovisne potvrde bivših stanarki doma. Ova pak svjedokinja kaže da nije o tome pričala samo s drugim stanarkama.
Psiholog mi nije povjerovao, tvrdio je da živim u svetom katoličkom centru. Prijatelj mi isto nije vjerovao. Svi su mislili da izmišljam - napominje.

Četvrta sugovornica u dom je došla s devet godina. Napustila ga je sredinom dvijetisućitih. I ona nam potvrđuje priču o Kordićevim 'miljenicama' koje je zasipao pažnjom i poklonima.
Sve je to do danas loše utjecalo na mene jer nisam imala nikoga od svojih. Tamo sam trebala doživjeti ljubav, a ne probiranje koga će više ispipati. Više je volio one koje je više mogao iskorištavati - kaže nam ona.

Dok su navedene četiri djevojke na razne načine i u različitom vremenu od Kordića doživljavale izravne neugodnosti, našu petu sugovornicu zaobišla su opisana iskustva.
Tako sam se postavljala, znao je da ne smije ni pokušati, a imala sam i nešto više godina od djevojaka koje su ga zanimale - kaže ona.

Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina.
Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke - priča svjedokinja.

Iste večeri na razgovor ju je pozvala sestra Kornelija.
Brat joj je rekao da sam se prema njemu ponijela kao luđakinja, iz čista mira. Nakon što sam joj ispričala sve što sam vidjela, optužila me da lažem i rekla da pokupim stvari i napustim dom. Ne bih htjela griješiti dušu i reći da sam sigurna da je znala za bratovo ponašanje, ali mislim da je lagala samu sebe da to nije istina - prisjeća se.

Sve je to do danas loše utjecalo na mene jer nisam imala nikoga od svojih. Tamo sam trebala doživjeti ljubav, a ne probiranje koga će više ispipati. Više je volio one koje je više mogao iskorištavati

Sestra Kornelija predomislila se oko izbacivanja nakon što joj je zaprijetila da će joj pozvati novinare.
Danas mi je žao što već tada nisam otišla novinarima - iskreno će sugovornica, dodatno obrazlažući razloge za ovakvu tvrdnju.

Po onome što je ona vidjela, Kordić je često vrebao djecu s poteškoćama u razvoju. Procjenjuje da su u Čitluku i Vionici tada živjele po četiri takve djevojčice. U nekoliko navrata prilazile su joj uznemirene, žaleći se da ih fra Kornelije neprestano dodiruje po cijelom tijelu.
Rekla sam im da odu svaki put kad se pojavi i da dođu meni. Nisam dozvoljavala da se to dešava u mome prisustvu. Zato me i nisu voljeli - objašnjava, dodajući da se nakon suočavanja sa sestrom Kornelijom više nije obraćala nadležnima u domu.

Sestre mi nisu bile naklonjene zato što sam imala stečeno znanje i odgoj prije nego što sam tu završila. Nisu mi mogle previše lupetati. Uostalom, ne bi ni stale na moju stranu. Prema njemu sam osjećala odbojnost i gađenje, a pojedinim časnim sestrama mogu 'zahvaliti' na niskom samopouzdanju koje sam vukla godinama, ali i mojim predrasudama prema svećenicima i sestrama diljem svijeta. Činjenica da taj čovjek i dalje propovijeda, drži mise i slično, uzrokuje mi ogorčenost. Da smo svi bili malo hrabriji i složniji mogli smo to spriječiti - zaključuje.

S obzirom na epilog ovog novinarskog istraživanja, oni koji bi trebali snositi odgovornost za propuste su Kordićeva crkvena subraća, s posebnim naglaskom na upozoreni Vatikan. Od nezaštićenih djevojčica i djevojaka bez roditelja, u ambijentu potpunog nepovjerenja, javno istupanje se nije moglo ni trebalo očekivati. Unatoč tome, jedna je osoba iz doma 2010. godine ipak reagirala anonimnim pismom biskupu Periću, ali njena reakcija, iako u konačnici dostavljena Svetoj stolici, nije naišla na odgovor. Nakon što nam je sam Kornelije Kordić potvrdio postojanje anonimnog pisma, tvrdeći da ga je o tome obavijestio biskup Perić (koji demantira tu izjavu), Perićeva biskupija nam je odgovorila da Kordić, a posebno Dom za djecu u Čitluku i Vionici, ne potpadaju pod bilo kakvu vlast njihova Biskupskog ordinarijata. U odgovoru na naš upit dodali su da su 25. studenoga 2010. o svemu obavijestili poglavara Hercegovačke franjevačke provincije Ivana Sesara, koji je po članku 16. Apostolskog pisma kompetentan voditi postupak istrage. 'Obavijest Svetoj Stolici bila je više puta: 2010. i 2011. godine', odgovorili su iz biskupije na pitanje o tome kad je o slučaju obaviješten Vatikan.

Kontaktirali smo potom Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije. U telefonskom razgovoru rekao je da nikad osobno kao provincijal nije primio nijednu pritužbu na račun Kordića. Kazao je da se ne sjeća detalja, ali da misli kako mu biskupija nikad nije poslala pismo. Na pitanje zašto pismo nije tražio od Perića, s obzirom na to da je kao provincijal bio nadležan za Kordića, odgovorio je da pismo nije bilo upućeno njemu te da je biskupija, ako je smatrala da je potrebno, to sama trebala učiniti. Bez obzira na to, Sesar nam je rekao da anonimna prijava po kanonskim pravilima nema težinu za otvaranje postupka u ovakvim slučajevima.
Mimo naznaka koje mi je usmeno prenio biskup Perić, u tome trenutku nisam imao validnih dokaza za otvaranje slučaja - kazao nam je Sesar, koji je dakle u tom prvom našem razgovoru ustvrdio da nije pročitao pismo.

Međutim, u drugom odgovoru koji smo naknadno dobili iz Perićeve biskupije poručeno nam je da su Sesaru poslali baš to pismo. Biskupija nam je napisala da je 'stvar u pisanu obliku predana mjerodavnu Provincijalatu'. Uoči zaključenja ovoga teksta na e-mail smo dobili i novo Sesarevo pojašnjenje. Rekao je da Kordića nikad nije ovlastio za obavljanje bilo kakvih djelovanja u Dječjem domu, instituciji koja nema veze s franjevcima.
Nakon što me mjesni biskup mons. Ratko Perić obavijestio o anonimnome i nedatiranom pismu, s optužbama protiv fra Kornelija Kordića (2010. god.), odmah sam se pismeno očitovao i dao svoje odgovore na postavljena pitanja, u želji da se što što prije otkrije prava istina, tvrdi u e-mailu Sesar, koji sada dodaje da je saslušao Kordića i o ishodu obavijestio Perića.

Činjenica da taj čovjek i dalje propovijeda, drži mise i slično, uzrokuje mi ogorčenost. Da smo svi bili malo hrabriji i složniji mogli smo to spriječiti'

Prema mojim saznanjima, sve prikupljene informacije, putem nuncijature u Sarajevu, proslijedio je mjerodavnim vlastima u Vatikan, navodi još fra Sesar, koji je danas na visokoj funkciji generalnog definitora za slavenske konferencije Franjevačkog reda.

U zadnjih nekoliko dana poslali smo više upita na sve relevantne adrese koje se pri Svetoj stolici bave problemom crkvene pedofilije. Tražili smo ih da odgovore zašto ovaj slučaj nije temeljito istražen. Do zaključenja teksta nismo dobili odgovore. Informacije o Kordiću na kraju su tako došle do vrhovne crkvene vlasti. Što se tiče svjetovnih institucija, kojima je po zakonu svaki građanin dužan prijaviti spoznaje o teškim kaznenim djelima, to je u ovom slučaju izostalo. Biskupa Perića, odnosno njegov ordinarijat, pitali smo zašto nije obavijestio policiju o sadržaju anonimnog pisma. To je bilo jedino pitanje na koje iz Biskupskog ordinarijata nismo dobili odgovor. Crkva Krista Kralja, u kojoj Kordić i dalje redovno drži mise, pod upravom je Hercegovačke franjevačke provincije. Biskupski ordinarijat, na prijedlog Provincijalata, izdaje dekret za župnika i župnoga vikara radi dušobrižničkog djelovanja.

Na službenoj stranici Zajednice sestara Misionarki Ranjene Obitelji, koju je osnovala pokojna Josipa Kordić sredinom devedesetih, zajedno s Domom za djecu bez roditeljskog staranja 'Ivan Pavao II', navodi se da je biskup Perić 'sudjelovao u nazivu same Zajednice'. U knjizi 'Primijetiti potrebe drugog' o životu sestre Josipe, autora fra Ike Skoke, navodi se da je Perić više puta posjećivao Dom za djecu i davao blagoslov i podršku sestrama u njihovom radu i djelovanju. Josipa Kordić pouzdavala se za života da će Perić kanonski riješiti 'registriranje' zajednice, koju Vatikan nije priznavao. To se na koncu nije desilo. Na fotografijama snimljenima nedavno, u studenome 2018. godine, Perić i Kordić u istom su kadru. Dok franjevac polaže kamen temeljac za novu mjesnu crkvu, biskup iznad njega izgovara prigodni blagoslov. Pored Perića u tome se trenutku nalazi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini.

Fra Kornelije Kordić: To su laži nezahvalnice

Nakon što je fra Kornelije Kordić održao nedjeljnu jutarnju misu u crkvi Krista Kralja u Čitluku, potražili smo ga u župnom uredu i razgovarali s njime.

Dobar dan, ja sam novinar tjednika Novosti iz Zagreba. Došao sam čuti vašu stranu priče o događajima u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Čitluku.

O čemu je riječ?

Više djevojaka s kojima sam razgovarao, bivših stanarki doma, optužilo vas je za bludničenje i seksualno napastovanje.

Tko su te osobe? Recite mi imena.

Reći ću vam detalje optužbi. Djevojke s kojima sam razgovarao optužile su vas, neovisno jedna o drugoj, da ste godinama, od početka dvijetisućitih pa nadalje, gotovo svaki put kad biste dolazili u dom bludničili nad njima. Sve su mi rekle da ste često od 18 pa do kasnih večernjih sati ulazili u njihove sobe u domu u Čitluku. Tamo biste im, od jedne do druge, poželjeli 'laku noć' tako što biste sjeli na njihov krevet ili legli s njima, pa ih onda počeli pipati po intimnim dijelovima tijela. Neke su mi djevojke rekle da im se to počelo događati kad su imale 10 do 12 godina i da je to trajalo godinama. Rekle su mi, također, da ste ih na isti način napastovali u drugim prostorijama doma, od zajedničkih prostorija pa do hodnika. Pipali ste djevojčice i na ljetnom kampu u Vionici, gdje se nalazi drugi dio doma. Zlostavljali ste ih i na susretima s djecom iz drugih domova. Na isti ste se način ponašali prema pojedinim djevojkama koje su se pripremale za poziv časnih sestara.

To su laži, nikad ništa od toga nisam napravio.

Imam i svjedočenja djevojaka koje su vas vidjele da bludničite nad djecom s posebnim potrebama, kako ih pipate u krevetu. Jedna vas je cura suočila s time, zaprijetila vam je. Druga vas je vidjela kako ležite na jednoj takvoj štićenici.

To nije istina, nikad se takvo nešto nije dogodilo.

Ista mi je osoba rekla da ste najviše pipali djecu s posebnim potrebama. Toj su se curi ta djeca požalila u više navrata da ih neprestano seksualno uznemiravate.

Kažem vam da to nema veze s istinom.

Na koncu, i biskup Perić je prije deset godina upozoren pismom poslanim iz doma da bludničite nad curama koje se pripremaju biti časne sestre i maloljetnim štićenicama doma.

Da, ali se ništa nije dogodilo.

Kako to mislite?

Ja nisam ni znao za pismo dok mi biskup nije poslao zahtjev za očitovanje, nakon što je primio pismo. Ja sam se očitovao, i tu je priča završena.

Biskup Perić nije proveo nikakvu crkvenu istragu?

Nije. Pismo je bilo anonimno. Da je bilo potpisano, onda bih ja lijepo kontaktirao tu osobu i sve raščistio.

Biskup Perić je dakle dobio pismo u kojem vas se optužuje za bludničenje nad djecom i ništa nije poduzeo? Nikad niste sankcionirani ni u jednom dijelu svoje službe?

Primio je pismo, ali kažem vam da nije imao što poduzeti. Ja sam mu odgovorio i tu je priča završila.

Što ste mu napisali?

Još najbolje da vam govorim što sam napisao. Rekao sam mu da su to obične laži. I tu je završilo. Ništa od toga nije istina. A i mislim da znam tko ga je poslao. Ne treba vjerovati toj osobi. Ta osoba se pokazala izrazito nezahvalnom.

Rekli ste da je pismo bezvrijedno zbog anonimnosti, a sad kažete da znate tko je autor?

To je samo moja pretpostavka.

Kakav je interes imala ta osoba da vas optuži za bludničenje nad djevojčicama u domu?

Bilo je tu više od 300 djece. Bilo je svakakve djece. To su vam bila napuštena djeca bez roditelja, djeca iz razorenih obitelji, svakakva problematična djeca. Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta. Bilo je tu svega.

Ali za isto su vas optužile sve djevojke s kojima sam razgovarao?

Ja vam vjerujem kad kažete da ste razgovarali s tim curama. A sada vam kažem i koji su mogli biti motivi za takve neistinite priče.

Hoćete reći da su vas siročad i djeca iz razorenih obitelji prikazala kao seksualnog predatora koji je vrebao njih, u tom trenutku djevojčice od 10 ili 12 godina, iz materijalne pohlepe?

Rekao sam vam što mislim.

Ne kajete se zbog onoga što ste napravili?

Nekoliko puta sam vam rekao da su to neistine. Zašto bih se kajao zbog nečega što nisam napravio?

Hrvoje Šimićević | Novosti

Glas naroda

i ti da mi propovijed držiš? sramota ,jad i bijeda na sta ste sveli Crkvu

Sotona

Gospodo
Dopustite par rijeci

Osobno bih na mjestu ovog svećenika tužila ovaj portal jer iznosi nedokazane činjenice .
Dakle nije problem da skupina pljuvača ostane Anonimna ali je ok da se javno neutemeljeno još izblamira jedan svećenik koji je dobno jednom nogom u grobu. Gospodo , imenujete se imenom i prezimenom ako govorite istinu , u čemu je problem vas ?!

Obzirom da sam kroz svoj posao javna osoba skoro sam na svojoj kozi osjetila neistine takvih razmjera da to pas s maslom ne bi pojeo , i trebalo je to izdržati kao i moja obitelj jer je nepoznatom autoru palo na um da nekome zagorča život .

Nego ; kada vama netko nešto iznese dali vi imate hrabrosti reci ; Dobro imaš li ti argumente za to sto zboriš ?????
Niste dakako jer je sladje prepričavati zlo i laž !

Svjesni smo da je katolička crkva na udaru , globalna politika čini svoje .
Ne kažem da se zlo ne dogadja ali ga treba provjeriti pa iznijeti tvrdnje .

Prestanite se hraniti tudjom mukom.

Kornelija jesi to ti?

Pa imas ti pajdu u srednjoj skoli u Citluku samo on voli malo vece curice
Filozofski ih obradjuje.to mi Sego prico.a jada boze moj.crkvu u Citluku zatvoriti dok policija ne uradi i nacelnik svoje

… Pocnimo od - neka tuzi sve bosanske, hrvatske srpske i dijelom svjetske potale ...

Ja sramote,zar opet i to u Međugorju?

Franjevci Hercegovacke provincije vec vise od 10 godina snazno gube na VJERODOSTOJNOSTI posto su podvrgli PROVINCIJU JEDNOJ POLITICKOJ STRANCI (HDZ BiH) odnosno (i obratno) POLITICKA STRANKA (HDZ BiH) JE PODVRGNUTA JEDNOJ PROVINCIJI. Hercegovacki narod se moze smatrati samo TAOCEM ove DIKTATURE NA KVADRAT …. koja ce uskoro sve ISISATI I OSIROMASITI sto se jos da osiromasiti u nasem drustvu … i zadati konacni UDARAC Hrvatskoj naciji i Katolicanstvu u BiH. Glavni uzrok ovome je dvadesteogodisnji NEMORAL kojeg su nam jedino nudili i sad je ostao GRIJEH koji je "kliku" zaslijepio gdje lutajuci kao GUSKE U MAGLI "perjaju" na sve strane … (u ovom slucaju na najugrozenijim - vecina nesretna djeca hrvata iz Bosne). Suoceni s cinjenicom politickog luzerstva i ulamanjem vjere u Boga ostaje im samo BEZIZLAZNA FRUSTRACIJA kao logicna POSLJEDICA - "nadnaravnih mocnika".

Devedeset devet posto svecenika je pedofili ili [ * neprimjereno * ]i pa vidite molimvas ko ima brata pratra.svi imadu puno dice jer ceji neko drugi hranit onda.im naprave kuce i stanove po zagrebu da niko nezna onda ko fol oni odu radit u zg pa eto onise snasli a nezna svit dasu fratri iza njh pa evo koto u hercegovini ima svecenika u obitelji da nije ogazdijo vecinaii krije ali nemerese to sakrit pa kako more covik imat osmero ili desetoro dice i sve skolat sa jednom placom i svi lipo obuceni svi skupe mobitele sv puse pa nije niko lud tose moglo nekad mazat oci narodu danas vecini nemere bog sve vidi i bez njih hvala dragom bogu svice ovi bit razotkriveni

99% tvog mozga je ograničeno...

Kakve to sad ima veze sa ovim člankon,ode se radi o fratrima koji bludniče na djeci i nemoćnima.

Boze sacuvaj

..a vidi starog jarchine...ko bi reko

Oslobodi Boze...sta se radi....jadne cyrice...nezasticene...mogu sta hoce...ako je ovo istina....dno dna..nista drugo

Pa tko u ovo jos vjeruje.? Nemoguće sta sve portali pišu. Biskupa Ratka se godinama pokusava maknuti i ocrniti. Jedan veliki covijek i borac za Crkvu Hrvata u BiH. Izdrzao je sve a izdrzat ce i jos dosta toga. Bog mu dao snage . Pozdrav vama velikim kršćanima sto ovako komentirate, samim time ste pokazali tko ste i sto ste.

Nije tekst o Ratku sorry

Ne sudi...nemaš taj poziv na zemlji..lakše je vidjeti trn u tuđem oku..nego brvno u svom oku..Samo da znate đava nikad ne miruje.što nisu vidio nemoj tome ni svjedočiti..Bog vas blagosovio ...
..

Lice i nalicje crkve nazalost.Ovakvih natpisa i ispovidi bit ce sve vrse jer sloboda medija je takva da ce uvik neko objaviti.Disu Vecernji ili 24 sata ili mozda dnevni list da ovako nesto objave.Di je pater Tolj nas Ljubusak.E moj narode Hrvatski kud ides...Virova si crkvi a sada?Samo u boga viruj a svecenici su postali,samo interws,novac.Malo je ostalo starih pravih svecenika.Prid kim se ispoviditi samo pred bogom.....

Spominjese fra ivan sesar pataj covijek je jamija sto mil eura da bratu goji koji zivi na visokoj nizi teski neradnik oprali preko primorke milijone milijona eura po hrvatskoj kupili nekretnina bog dragi samo zna i svaki svecenik kojise god iole pita teski prevarant u imotskom ima pop imamu osamdeset godina bija u argentini i americi protran radi pedofilije ima svoj mizej u imockomu pedeset old tajmera prodaje slike stare umjetnine po trista mil eura spava sa curicama daje po pet iljada eura da sava sa.curicama svito znadu nije to vise vijera kosto nekada bila u stara vrimena kadabi fratar dosa u kucu sa covikom poprica o problemima cast izuzetcima ima i koji psteni i pravi fratar bog

Ti vjerojatno mozes dokazati to sto si napisao... ili je to opet jal i zavist podgrijan sa rekla kazala. Ja mislim ovo drugo

Bojite li se Boga vi, dragi ljudi? Strasno je da se objavljuju ovakve strasne, neutemeljene optuzbe.
Koliko su ljudi danas lakovjerni, procitaju clanak i uvjereni su da je u potpunosti istinit, a niti znaju sto o fra Korneliju, a kamoli o pozadini cijele ove lazi. Neka vam Bog otvori oci, pa da pogledate.

Apsolutno se slažem s gornjim komentarom zašto anonimno kad su to danas sve punoljetne osobe a da nema nereda u crkvi ima

Na veliku žalost da se ovo događalo u Domu za djecu bez roditelja i sa štićenicama, djeci sa teškoćama u razvoju. Nije to pojedinačan izdvojen slučaj nego masovna pojava vezana uz fra Kornelija. Provincija bi morala odmah reagirati. A vi roditelji dragi malene djece, ne dozvolite da vam dijete bude jedne sekunde bez vaše kontrole jer to je za njihovo dobro. Nikakvi susreti mladeži, odmori djece bez kontrole roditelja, ministriranja i drugi načini mogućih mjesta iskorištavanja nevine dječice. Bože ubrani koliko samo ima tih slučajeva po svijetu. Pa to je strašno, još da se pokušava pravdati. To uništava katoličanstvo.

Nas narod je gl.. i primitivan i vjeruje svemu sto procita, a ovi ovdje sto uvijek komentiraju nesto nemaju drugog posla (zgubidani), ne mislim samo na ovaj clank nego opcenito, a novinari ovog portala, uvijek pisu o ne provjerenim informacijama (opcenito) , sjede negdje u sobi i smiju se kako lako zapale fitilj a rulja pobjesni-amaterizam.
Crkva ce ocito uvijek smetat onima koji nemaju mira u sebi

Ovo je poupuna istina....jer kad sam i ja isao na vjeronauk na Humac...a spomenuti bio na sluzbi na Humcu.....godine 1979...1980....ovaj fratar je curice koje su bile u mom razredu hvatao za [ * neprimjereno * ]cu dok su stajale pokraj njegovog stola...prema tome ovaj napisani clanak na portalu nije izmisljen ...

Ti si to prijavio

Ovaj fratar je bio suradnik UDBE....bio je angaziran na tzv.patriotskoj osnovi..znaci dragovoljno..i bio je "zaduzen"za opsreviranje i pracenje fra Joze Zovke i biskupa Pavla Žanića

Znaš li koje mu je bilo kodno ime? Za fra Dragu Čolaka znamo.

Čekamo nestrpljivo da se izbjeglice javi sa komentarom o ovome fratru pedofilu i ostalim fratrima bože sačuvaj nas od fratara pedofila lopova i kradezeovaca

Bog sve vidi!!!
Ajmo sad komunisti,opletite jos,ajmo zemaljski suci i sutkinje partijskom knjizicom,da cujemo jos

S partijskom knjizicom*

Naravno da svagdi ima seksualno nastranih ljudi pa tako i svećenika, oni će biti na ulazu pakla, ali nije to samo problem kod svećenika drugi to ne rade ali čine druge grije o kojima se ne zna ali će oni znati kad dođu pred lice Gospodnje kao svećenici...oni će imati duplu kaznu...
Nije ovo samo problem kod svećenika, toga ima u svim strukturama društva od predsjednika pa do prosijaka...

Samo pogledajte fratre i svećenike i njihovu bližu rodbinu dok se ne smjeste na neku župu i preuzmu je kako kradu pare i šalju svojoj rodbini i odjednom im rodbina ima puno keša i postanu nekakve gazde a nigdje nerade i počnu voziti nova kola i modirati se i najnoviji mobiteli a najdraži su im mlade djevojčice i djevojke fratri pedofili i ispovijed i obilaze oko maloljetnih djevojčica i samo žene i djevojke pozdravljaju ima ih još puno u hercegovini takvih fratara svećenika pedofila fuj

Di je sad admiral lošo je ovo objasni novosti pišu pupovčevi četnici drugari plenkovića čovića i dodika vučić sanu 2 i plan b ili to nije slučajno masoni iluminati vučić u mostaru na sajmu na 10.travnja i udar na fratre pedofile?

Ma štaće ko plest po kome,samo čudno pošto su "NOVOSTI" Da nije novinar sa Vučićem bio u Mostaru,pa dobijo zadatak,tako to Srbi rade.

fratre ako je istina kuku tebi od javnosti
ako je UDBA i HDZ onda opleti i nemoj fra Darije moliti i zvati za pomoć

da sam ja današnji papa
ja bi u svim crkvama
umisto sveti slika uokvirija ogledala
da fratrikosi i veliki bogomoljci
u crkvi mogu sebe viditi
onda bi manje glumili svece
i velike vjernike iz prve klupe
jel tak il ne tak sekte i lopine

Kako ces bit papa kad si sotonista...

gospon mnogi kao ti služe sekti
a misle da su službenici božiji
izbjeglica slijedi krista
a ne sektu u crnim habetima
jel tak il ne tak sektaši župni firmaši
sram vas bilo.

Sram tebe bilo da pljujes po tudjoj vjeri, idi na Gozulj pa pljuj po svojoj

Nisam gospon,nego gospodicna

Sve je moguce, ali ako se netko proziva imenom i prezimenom trebao bi se taj netko ko pise ovakve tekstove isto potpisati imenom i prezimenom.
Oni koji prozivaju kao u ovom tekstu isto bi se trebali potpisati imenom i prezimenom.

Od kojih je on Kordića i odakle?

Pa pitaj tjednik NOVOSTI i vlasnika "srpsko narodno veće "koje ti je i dalo ove informacije.

a kada bi se prestavija
za dva miseca u bolnici bi umra
dijagnoza srce ili rak gušterače
jel tak il ne tak hafezeova klinika

Znači izbjeglice,
tvoj stav je pljuj i optužuj neprovjereno,
a ne potpisuj se ispod pljuvanja, teksta ili komentara jer mogao bih imati problema ako se potpišeš,
kako ti kažeš brzo bi umro,
a ne smetati što se netko imenom i prezimenom proziva, pljuje, a naravno sve neprovjereno i što bih taj prozvani isto mogao tako skončati pod istim dijagnozama koje ti navodiš.

to znači ako ako si o sektama
i lopinama danas istinu reka
nesudi te sudija nego ruka doktora
dijagnoza nepodoban sektama i lopinama
bando hopovska i sektaška
stići će vas pravda božija
jel tak il ne tak ima boga

ovo je fratarsko čitlučka verzija majkl džeksona i njegova neverland ranča samo je džekson još opijao dječake sa vinom jesus juice pa ih onda silovao i slučaj istog ovakog doma u irskoj gdje su mrtvu djecu bacali u septičku jamu treba pod hitno zatvoriti oba doma i sa bagerima srušiti i poravnati a fratre pedofile na električnu stolicu tako to rade normalne pravne države

Svi nešto govore zašto su cure to anonimno prijavile. Nekažem da je fratar kriv ali ni mi koji komentiramo se ne potpisujemo.
A kamoli te nesretne žene koje su navodno trpile sex. napastovanje

Eto fratre ti bi da se potpišem imenom i prezimenom evo ti gore moje ime i prezime tako da znate tko me čuva takvih od pedofila i lopova

Čitlučki fratar u zataškanom pedofilskom skandalu?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari