Skandal o zlostavljanju djece u čitlučkom domu za djecu poprima goleme razmjere

ljubuski.info

Bosnu i Hercegovinu, zemlje regije, a posebno Hercegovinu, šokirala su saznanja tjednika 'Novosti' iz susjedne Hrvatske, a koji je objavio opširan i cjelovit prilog-svjedočenje štićenica 'Doma za djecu bez roditeljskog staranja Ivan Pavao II' u mjestu Vionica kraj Čitluka, koje tvrde da ih je tijekom boravka u centru seksualno zlostavljao fra Kornelije Kordić, svećenik koji je zajedno sa svojom sestrom, također časnom sestrom Kornelijom Kordić, vodio Obiteljski centar 'Papa Ivan Pavao II' u čijem se sklopu nalazio i Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

One ističu da su žrtve bile često djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima i djeca s poteškoćama u razvoju.

O ovim slučajevima, u anonimnom pismu, još prije devet godina upoznati su biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta Stolica. Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvješće Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način.

Sam Kordić, u reakcijama na objavljeni tekst oštro negira i opovrgava sve navode bivših štićenica, od kojih su neke i buduće časne sestre, te najavljuje tužbu protiv tjednika Novosti, navodeći kako pretpostavlja o kojim se štićenicama radi te da su to laži nezahvalnice. Međutim, pojedini mediji bilježe javljanje i ostalih bivših štićenica ovoga Doma koje također potvrđuju mučna iskustva, za pedofiliju izravno optužujući istog svećenika.

Hercegovačka franjevačka provincija se ogradila, na potezu tužiteljstvo

Hercegovačka franjevačka provincija oglasila se o fra Korneliju Kordiću.

Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove "Obiteljskog centara - Ivan Pavao II.", nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i "Novosti", čiji je izdavač "Srpsko narodno vijeće", te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji, ističe se u njihovom priopćenju za javnost nakon što je skandal dospio u medije.

Također ističu da su, u skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.
Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u reakciji koju potpisuje provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Djelovanje bez odobrenja Provincije

Ipak, već sada se nazire da će u ovom skandaloznom slučaju značajan čimbenik biti činjenica da je istu otkrio i objavio medij kojem je izdavač Srpsko narodno vijeće u susjednoj Republici Hrvatskoj, dok su o humanitarnoj udruzi i Domu iz Vionice domaći, tzv. hrvatski mediji, govorili samo u superlativima, vrlo pohvalno i nimalo kritički.

U svemu tome, moguće žrtve vrlo lako bi mogle pasti u drugi plan. Ipak, po samom priopćenju Hercegovačke franjevačke provincije jasno je da posrijedi nisu potpuno "čista posla".

Naime, kako se navodi u njihovoj reakciji, niti jedan franjevac, uključujući i fra Kornelija Kordića nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u navedenoj civilnoj ustanovi, a kako iz Provincije nazivaju ovu humanitarnu udrugu u Vionici. Očito je da se stava svoje Provincije nije pridržavao svećenik kojeg štićenice optužuju za pedofiliju.

Za podsjetiti je da je on i jedan od 25 franjevaca, članova Hercegovačke franjevačke provincije na području Mostarsko-duvanjske biskupije koji su odbili potpisati dogovorenu Izjavu o posluhu, dogovorenu između Generalne uprave reda i Biskupskog ordinarijata u Mostaru, te potvrđenu od Svete Stolice.

Oni su time, na svoju odgovornost, ostali bez regularne kanonske misije, ovlasti ispovijedanja, propovijedanja i bilo koje ine pastorale svećeničke zadaće za koju se traži kanonosko poslanje. Također i njegova sestra Kornelija također je otpuštena iz Reda te nastavila s radom u civilnoj humanitarnoj udruzi koja nije pod nikakvim nadzorom, niti Provincije, niti mostarske biskupije - Katoličke crkve.

Ovo je još jedan kut promatranja koji otkriva novu razinu skandala - tko nadzire djelovanje brojnih humanitarnih udruga koje godinama egzistiraju, prikupljaju znatna sredstva i skrbe se o najosjetljivijoj populaciji, djeci i nemoćnima? Zašto se godinama prešućuje i ignoriraju ponašanja pojedinih svećenika, a nad kojima nitko nema nadležnosti kao ni odgovornosti?

Namjera diskreditiranja mostarskog biskupa?

No, pojavljuje se i još jedan kut promatranja cijelog slučaja - da je skandal poslužio kao moguće diskreditiranje mostarskog biskupa Ratka Perića i to kroz impliciranje njegovih proceduralnih propusta u ovom slučaju. Prema ovoj verziji, trag bi vodio i do samog mitropolita zagrebačko-ljubljankog Portfirija Perića, kao i Milorada Pupovca, saborskog zastupnika SDSS-a i predsjednika Srpskog narodnog Vijeća, izdavača tjednika Novosti.

Za one koji u ovome ne pronalaze vrlo moguću poveznicu, dobro je podsjetiti da je upravo mostarski biskup Ratko Perić bio jedan od članova Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, zbog postupka kanonizacije, za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, koja je na poticaj pape Franje održala nekoliko zasjedanja.

Mostarski biskup isprofilirao se kao najgorljiviji Stepinčev zagovornik, čak bi se moglo kazati i istaknutiji od zagrebačkog kardinala Bozanića, a nedavno je predstavio i knjigu 'Nada koja ne postiđuje' u kojoj dokazuje i zaključuje da je Stepinac osuđen na temelju krivotvorenog dokumenta. Proglašenje kardinala Stepinca svetim je prvorazredno pitanje u odnosima između SPC-a i Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

U tom kontekstu, svako Perićevo diskreditiranje dobro bi poslužilo. Međutim, kako se doznaje od odlično upućenih izvora, mostarski biskup je zaista dobio anonimno pismo od štićenice Doma, ali sukladno kanonskom pravu, on nije smio odgovoriti na anonimno pismo. Ali isto tako, morao ga je poslati u Vatikan kako bi s istim bili upoznati, tražio je očitovanje optuženog svećenika, što je sve i učinio prije devet godina.

Na žalost, ovaj skandal poslužiti će za diskreditiranje svega dobroga vezanog uz hercegovačke franjevce, Franjevačku provinciju, mostarsku biskupiju, ali i samo Međugorje kao svjetski poznato hodočasničko mjesto. Ukoliko vrijeme i sudski postupak pokažu da se radi o istini, odgovornost u svemu imati će i cjelokupna lokalna zajednica u kojoj se "sve znalo, a nitko ništa nije znao".

Nema dvojbe da će bivše štićenice Doma, u mogućem sudskom postupku, istupiti iz anonimnosti i javno svjedočiti protiv svećenika za kojeg tvrde da ih je zlostavljao. No, ono što je potpuno jasno je da se radi o jednom od najvećih skandala koji je potresao Katoličku crkvu u BiH.

V. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

SKANDAL? vi to tako nazivate kao da znate šta je istina?
Može biti i skandal ako se lažno neko optuži?
Ništa ne tvrdim, fratra osobno ne poznam, da li neko malo razmišlja ko su te štićenice, njihov život, jesu li spremne za pare krivo optužiti?
I što mi je najzanimljivije sada optužuju kada svećenik ima 83 godine, kako ga niko u mlađim danima sa nekih župa nije optužio
Zato mislim da bi dobro bilo malo opreza

jeli istina da je onaj fratar frana jaho plaušu bankarku i prodava joj crkvenu zemlju u hrvackoj
ako pravosuđe u čovićevu vilajetu ne radi ne znači da nema kriminala no da sam ja pratar ija bi mora negdi da se praznim budite realni ne guraj te glavu u pesak jer ima ona skako bi i na guske i na patke ima sam strašnog petla -besposlenog-BALAŠEVIĆ

… Covicevo ZAJEDNISTVO ... ima za CILJ ...:
- ratne profitere koji se vecinom nalaze u stranci HDZ BiH - ABOLIRATI ...
(sve tvrke iz bivseg sustavu su date za kunu-ili marku na upravljanje "podobnima" i iste su predate BANKAMA za HIPOTEKARSKI iznos - nisu se mogli pod navodne znake vracati krediti - radi toga vam je propala Hypo Banka na celu s poznatim Hercegovackim probisvjetom) ... jedan od slucajeva su Lucici u Ljubuskom koji su sve sto vrijedi u Ljubuskom HIPOTEKIZIRALI u Hypo Banki - a danas OPCiNA "ko fole" to zeli opet staviti u Opcinsko vlasnistvo - otkupljuje od VLASNIKA sto privatnih tajkuna sto Banaka (dupla pljacaka JAVNOGA NOVCA) - u Hrvatskoj i BiH su visebrojni slicni slucajevi kao i sam SOKO MOSTAR koji je u vecinksom vlasnistvu klike iz HDZ BiH i rodbine svecnika Franjevacke Hercegovacke provincije ...
Ovo sve su zdusno odobravali u Hercegovackoj franjevackoj provinciji jer su jedan dio plijena koristili za UVISESTRUCAVANJE svojih nekretnina i imanja sto u Provincijskom tako i u osobnom-familijskom.
- u ovome odnosu tereba imati u vidu da vecina Hrvatskog korpusa zivi u Hercegovackoj franjevackoj provinciji i tu su kompaktni u odnosu s Hrvatima u Bosni - i u odnsou sa Vatikanom i Biskupom su dobar ALAT ZA MANIPULACIJU I UCJENJIVACKI ULOG u svim odnosima, svadjama i peripetijama kako podvrgnuti kretanja u smijeru vlastitih i osobnih interesa ...
OVA DIKTATURA NA KVADRAT (KLINČ HDZ BiH i Hercegovacka franjevacka provincija) je se spremila dugorocno za isisavanje svega vrijednoga u Hercegovackom puku koristeci ga ujedno kao ALAT za posticanje svojih marcnih ciljeva ... OVO JE NEVIDJENO U NOVJOJ POVIJESTI NA OVIM PROSTORIMA i IMATI CE DALEKOSEZNE POSLJEDICE ZA CIJELU REGIJU ...

Ima istine i iz ovog opisanog se moze gledati i Hercegovacki slucaj zajedno s neposluhom franjevaca i predaje Zupa na upravu Vatikanu i Petrovcima - Medjugorski fenomen je takodjer upitan ako se gleda iz ove perspektive ..... KORDICI su samo jedna sitnica sto ce sve snaci ovaj napaceni Hercegovacki puk ... JAD I BJEDA su logicni kao slijed jedne NEMORALNE zajednice nazovimo ih - 100tinjak nagloobogacenih MAFIJASA ...

Međugorje upitan fenomen???
A jeli ti upitna Meka i Medina???

… upitan je i obiteljski centar 'papa ivan pavao ii' u čijem se sklopu nalazio i dom za djecu bez roditeljskog staranja … iza kojeg nitko ne stoji - zamisli - nikakva institucija, zupa, provincija, biskupija … nitkoo razumijes! - isti slucaj je i s medjugorjem! nitko iza njega ne stoji kao odgovornost! - e tako ti radi prava mafija i mafijaski interesni klanovi! … kad dodje do zlouporabe nemoze nitko zakonski odgovoarati za nastalu situaciju - sad kad bi ti shvatio da je cijeli katolicki puk u bosni i hercegovini sredstvo za obracun s biskupom i vatkinaom (hercegovacki puk = zalog za ucjenu) nebi mi vjerovao! … radi toga ti je tu hoser i vatikanski vizitor … (koliko budete slusali toliko cemo vas priznati) ...

Sve je to UDBA kriva

Bože sačuvaj ovako nešto komentarisat sad u velikom tjednu, žalosno:((

svaki dan može biti veliki i mali
samo zavisi koliko smo sebe drugom dali
vjernici cilu godinu tribaju biti budni
a ne samo u korizmi
ljubljenje križa ispod kojeg stoji košarica
izmislila je sekta koja manipulira vjernicima
nedaj te se zavesti sektama njihovi rituali su poganski
takvi učitelji nisu tatini jel tak il ne tak sektaši

Izbjeglica je u pravu.....

Pustite svecenika da mirno živi po stare dane, vodite vi računa o svojim problemima.

pa koji su ti tvoji svećenici
jesu li oni kojima triba ruke ljubiti
i kape sa glave skidati
jesu li oni što pola kila zlata
nose oko svoga vrata
jesu li oni što izmišljaju ukazanja
što od vjernika prave fanatika
ili možda karizmatičari
koji liče bolje nego doktori
njihovi putevi nisu kristovi
i nemojte ih slijediti ni pravdati
jer i vi ćete sa njima u provaliji završiti
jel tak il ne tak ili sam opet ja nešto krivo reka

Krivo ite kako krivo, nemojte gluposti pričat o vjeri i svećeniku. Jel tak???

možda je vama krivo
ali bitno je da je istinito i pravo
jel takvil ne tak.

Za izbjeglicu!
Ima svecenika i fratara ovakih i onakih,znamo svi da ih ima pokvarenih ali ih ima i dobri,to je od osobe do osobe,istina je da je ovo predaleko otislo sve,al postoje i normalni fratri i svecenici,ne mozemo sve svrstavati u isti kos,a ti sto nose pola kila zlata oko vrata te nabroji,nemoj nagadjat,nego reci koji su to

Fratra optuzule djevojke ima sud ili ce dokazati nevinost pa ove djevojke biti osudjene ili obratno ima tisuce ljudi koji su nevini bili na sudu ne znam sto se pjenite kad niste ove djevojke tako se postuje vjera

kako mogu fratri bit poduzetnici kad ne smiju imat imovinu
pogledaj te ovu kuću gore u članku veća je od njemačke ambasade u zagrebu a narod iseljen i gladan-izgori notr dam najbolja crkva u parizu sad je tamo ostala sam đamija jamio je vrag rimsku crkvu na sebe i prokleti rim na zlatu SIROTINJE

dobro govori izbjeglica crkva je dobra za pokrit se krvatskim licemjerin i udbašim koji se pojavljuju ko gljive posle kiše

Gdje je Ratko Perić da udalji ovakvo zlo iz crkve. Gdje su institucije, zašto šute???

Hvala Isusu na apostolskoj Crkvi i nasim svećenicima.Hvala Mu sto mozemo primiti sakramente ispovijedi i pričesti.Hvala mu sto mozemo prenijeti ljubav na bliznje a zahvaljujući Njegovoj ljubavi za nas.Hvala Mu na Medjugorju i milionima ispovijedi i pričesti.
Uzalud vam trud trubači.Narod je pametan i zna ko mu je bliźnji.
Možda IZBJEGLICA ILI IZBJEGLICE.HAHAHA.
Dragi naši FRATRI.

Staviti fratra na poligraf(detektor laži)......i stvar se časkom rijesi i dokaže

Skandal o zlostavljanju djece u čitlučkom domu za djecu poprima goleme razmjere
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari