Može li netko neko poručiti Holbrooku da razguli?

Ja sam u svojoj državi običan građanin. Dakle kita. Nemam privilegiju zakavenisati kad hoću, pod Titovim i Blažovim posterom. Sa Komšom. Iako kažu da je naš hrvatski elpresidente. Zato molim ako ko ima, rahatli, gore u vas, u toj nekoj zemlji Bosni da Holbrooku u moje ime prenese jedan instant odjeb sa Huma...

Tvorac Daytona u Bosni je dočekan s grljenjem. Siladžić ga je stisnuo ispod struka. Onako gejevski. Mekteb fore. Dodik ga je momački odbio, a onda na njegovu zamolbu primio u banjalučki Kremlj. Holbrook u Hercegovinu nije išao. Ili nije smio. Vjerojatno je to jedini dio ove zemlje u kojem bi se našao još pokoji čovjek koji bi ga dočekao s piljkom u rukama i psovkom na usnama. Kako uostalom i dolikuje zemlji prkosa i kako uostalom ovaj seronja i zaslužuje. Čovjek koji je BiH - zemlju koja je u ratu umalo izborila trajan mir pretvorio u zemlju agonije u najmanju ruku zaslužio je piljak posred čela.

Poslovično bošnjačko ušupkavanje ne treba čuditi. Oni se i u samoj Srebrenici klanjaju onima koji su mirno iz svemirskih satelita nadgledali klanje 8.000 Bošnjaka. Čudan je to narod još čudnije karme. Ne bih zato o njima. Srpsko kurčenje od strane Dodika također nije ništa novo. Srbi su se uvijek voljeli kurčiti. Geni su geni. Niti mlak izostanak reakcije hrvatskih političara na Holbrookove izjave također nije ništa novo. Mlohava hrvatska politika ostala je samo mlohava. A možda bi i NATO Sanader graknuo iz Metropole, pa se našim Smeagolima nije pametno zajebavati s povjerenjem opakog Gospodara satova. Doduše bio je vikend. Smeagoli odmaraju nacionalno ugrožene vijuge na viksama, roštiljaju, broje parlamentarne plaće, provizije od skupih mrtvačnica, lašte nove felge, broje dividende javnih poduzeća, ćakulaju na stranačkim konvencijama dok Đapo roni suze niz novu (ne crnu nego sivu!) šulju, i tako to...

Al šta bi nas trebalo začuditi. S obzirom koliko je milijuna uloženo u razvoj tzv. civilnog sektora u BIH, tog nekog građanskog nazovi društva bilo bi očekivano da negdje u nekoj građanskoj sredini (ako takva i postoji) nekakve mlade snage dočekaju Tatu Daytona s natpisom "Odjebi kretenu", "Fuck off you idiot", "Welcome to Geto" ili "Your agreement is a fuckin' shit". Naime, ako se i oko čega slaže većina BH kladioničara (dakleo ogromna većina građana u BiH), onda je to teza da je Dayton goli k.... od sporazuma koji može opstati samo ako Semir Osmanagić pod visočkim piramidama otkrije trezor nekakve Narodne banke drevnog bosanskog kraljevstva u kojem bi moralo biti minimalno 1000 milijardi maraka da bi ova država mogla normalno servisirati svoj idiotizam od ustroja. Istog onog ustroja kojeg je izmislio Holbrook. Najčudnije u državi koja ima idiotski Ustav je to što se tvorac tog ustava dočekuje s oduševljenjem. Ko eto - to je onaj koji nam je donio trajan mir, makar taj mir bio skuplji i precjenjeniji od šteke cigareta u Sarajevu 90 i neke. Koje li perverzije. Danas kada je i ptici na grani jasno da je Dayton nastao kao potreba Zapada za spašavanjem Banjaluke u trenutku kad joj je prijetio pad i slom srpske ideje na Balkanu još uvijek postoje nekakvi intelektualci, svečilištarci, knjiško novinarski moljci koji tu frazu o Dayton peace of shitu kao svetinji mira, proturaju kao aksiom prve vrste. Vjerujte, meni čak i visočke Semiramide djeluju uvjerljivije od te fraze.

Dakle, da oni koji se svaki dan klanjaju Allahu na vjernost Bosni doista vole Bosnu onda bi ovih dana protestirali. Govorim upravo o tom sloju nazovi građanske klase BiH koja se u pauzama između Željina derbija i Željinih ćevapa voli nazivati nadnacionalnom. U ovakvim situacijama vidljivo je da u BIH građanska opcija zapravo ne postoji. Da uistinu postoji, ona bi bila na ulicama pa i tada kada treba ustati protiv njegovog veličanstva i američkog turiste, The Tvorca Daytona: Samog Richarda Prvog! Civilne udruge, i građansko društvo u BIH samo su dio jedne šire istočnoeuropske NVO mafije financirane zapadnim crnim fondovima, koja godišne opere milijune soroš dolara, i koja ustaje na noge samo po temama koje se ne kose s interesima europskog i američkog kapitala. Nećete čuti Majdu Behrem Stojanov iz CCI-a kako grmi protiv korupcije austrijskog OMV-a koji za sitne pare kupuje ponosne hrvatske RVI gradonačelnike, nećete čuti niti mlade sarajevske liberale kako Holbrooka nazivaju tamničarem. Sve te udrugice, proleteri modernog kapitala, svi ti pijuni krvavog Bushevog novca samo su instrumentalizirana bosanska dječurlija. Potomci naivnih omladinaca s pruge Brčko Banovići. Plaćenici proklete Avlije. Koji za strane pare krupnih igrača kolju domaće, nešto sitnije igrače. One koji su se igrom slučaja ili ne, našli na poziciji na koju puca strani kapital.

Može li dakle netko u BIH reći Holbrooku, prvom tamničaru ovog zatvora da odjebe? Ne može, naravno. Postratna BiH je ipak njegov privatni klozet u koji slijeće po potrebi. I upada nenajavljen po predsjedničkim dvorima. Na fildžan viška. Kad mu se digne. I kad mu je ćeif. I gdje drži propovijedi o svetosti i nedodirljivosti Dayton kopileta, koji su btw potpisali najveći svjetski borac za naftu - USA, glavni akteri svjetskih ratova na ovim prostorima i ratni zločinac sa Dedinja. Makar se Richi pri tome zalagao za gušenje kolektivnih i međunarodno priznatih prava kakvo je pravo na samoopredjeljene, suverenost konstitutivnih nacija i sl. na koje se prema UN poveljama poziva jedna mala mikrokultura u Daytonu izdana od svog najdražeg predsjdnika - BH Hrvati. Čak ni tada, kada američki diplomat zagovara gušenje takvih prava neće grahnuti Majde Behremke, nekakvi helsinški odbori, udruge za prava čovjeka i sl.

Možda je vrijeme da se obratimo udrugama za prava životinja? Ne treba čuditi ako je dosje pod imenom "hrvatsko pitanje" entitetskim preglasavanjem prebačen baš tamo. Ili još bolje, možda je vrijeme da se počnemo ponašati ko životinje? Zubima u meso.

Sinn Fein. Mi sami.

ecce homo [ poskok.info ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari