Rezanje plaća, ukidanje toplog obroka i prijevoza, povećanje nameta i poreza

ljubuski.info

Federalna vlada Fadila Novalića (SDA) na jednoj od posljednjih sjednica usvojila je program rada za mandatni period 2015.-2018. godina. Program rada, umjesto na samom početku, usvojen je skoro tri mjeseca od formiranja Vlade. Iz ovog akta je vidljivo da se mjere Vlade FBiH uglavnom svode na smanjenje broja zaposlenih, ukidanje naknada na plaće te uvođenje dodatnih nameta.

Radna mjesta

Vlada je, naime, kao jednu od prvih mjera u svom programu navela "donošenje moratorija na sva zapošljavanja, izuzev neophodnih stručnih kadrova u javnom sektoru, pri čemu će se prirodnim odlivom radne snage smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plaća".

Vlast, također, namjerava "analitičkom procjenom radnih mjesta utvrditi objektivan broj zaposlenih potreban za efikasnu i racionalnu organizaciju javne uprave". A nakon smanjenja broja ide se na ukidanje prinadležnosti.

"Jedna od prvih mjera u cilju izjednačavanja načina obračuna dažbina po osnovu rada, po uzoru na EU, će biti ukidanje naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz, regres), te ekvivalentno smanjenje procenta obaveza po osnovu plaća. Kada je u pitanju obračun plaća, planira se uvođenje platnih razreda, sa ciljem stvaranja uvjeta za povećanje plaća, a samim tim i standarda radnika s nižim primanjima" - navodi se u programu.

U Vladinom programu je i novi zakon o radu, koji je već odavno uzburkao strasti sindikata, jedna od ključnih mjera. U najkraćem, Vlada novim zakonom o radu želi uvesti "veću mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme i zapošljavanje sa skraćenim radnim vremenom, kao i nove kolektivne ugovore s ograničenim rokom trajanja".

Veće putarine

U sektoru rudarstva namjerava se nastaviti s "restrukturiranjem koncerna "Elektroprivrede BiH", s akcentom na restrukturiranje rudnika u operativnom, kadrovskom i financijskom smislu".

Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, u programu se ističe da će Vladi biti potrebni novi izvori financiranja, a pod kojima se podrazumijevaju "dodatne akcize na naftne derivate te povećanje putarina na registraciju vozila".

Rekonstrukcije željezničkog koridora 5C Vlada namjerava financirati sredstvima od uvođenja akcize na naftu u iznosu od pet feninga po litru.

Poslodavcima u sektoru tekstila, obuće i kožarstva Vlada predviđa "podizanje postojećih obaveza od 125 KM na uposlenike s minimalnom plaćom na 150 KM, ali uz obuhvat svih radnika koji rade na tzv. ciklusnom vremenu".

Dok s jedne strane planira smanjiti broj uposlenih, Vlada s druge namjerava formirati nove institucije, poput direkcije za upravljanje privrednim društvima s poteškoćama te agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća.

Namjera je i da se u upravljačke strukture Razvojne banke FBiH i Fondacije "OdRaz" uvedu privrednici te korisnici sredstava, što bi značilo da se ide suprotno dosadašnjoj praksi, kada su za direktore imenovane osobe iz političkog života. Ostaje da se vidi hoće li ovo biti izvodivo.

Socijalna davanja

Socijalna davanja planiraju se zadržati na dostignutom nivou, a Vlada to želi učiniti "pravednijom raspodjelom onoga što nam je na raspolaganju".

"S obzirom na u posljednje vrijeme izražene tenzije u mandatu prethodne Vlade vezane za boračko-invalidsku zaštitu, potrebno je raditi na uspostavi jedinstvenog vanproračunskog fonda. Dostignuti obim prava i izdvajanja za boračku populaciju neće se smanjivati" - tvrdi se u programu.

Također, programom se obećava cjelokupna reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja, što već duže traže međunarodne financijske institucije.

Novi porezi

Kada je riječ o novim nametima, Vlada, između ostalog, planira uvesti porez na nepokretnu imovinu, porez na pokretnu luksuznu imovinu (automobili veće kubikaže). Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak namjeravaju se oporezivati dobici od igara na sreću.

Dnevni avaz

Glas naroda

Pa sto moze drugo drzava koja je bankrotirala, iza ovog sljedi kaos, samo je pitanje tko je proizveo ovo stanje, mislim da nije tesko pitanje

Nemo re se na davat kupljenim diplomama,tajnicama tajnica,do jucer ovce cuvale i kupovale srednju strucnu spremu u Listici,prijave se u Mostaru a rade u Ljubuskom,a u stvari zice pokraj Ljubuskog,pa jedno 1000km putni troskova na osnovu prijave boravka,itd itd itd

Bila jedna velika krava i zvali je "muzomatka" i ovi s državni jasli su je svakim danom po 24h muzli, muzli dok je narod tu istu muzomatku hranio. Ali došlo vrijeme kad narod više nema šta jest i muzomatka kr.epala. Ovi što je dobro pomuzoše sad se međuse svadiše tko, kad i koliko je muzario "ti si, on je itd". Pa im je par dcl MMF izmuzao iz svoj muzomatke na način dobit ćete novce ali za uzvrat će te nam dati aluminij i telekome u protivnom će te svi uz zid ćurnut ispruženi ruku prosit za komadić kruha.

Pa šta fali ovome programu,tko to u privatnika prima topli obrok i prevoz,plus rad u pet-šest odbora,da ne govorimo kako ih iz kuće radi po dvoje troje i više u državnoj firmi.
Treba im sve ukinuti i platu srizati za 30 %

Smanjiti svima koji su doveli do lošeg satnja, ko ima enormno velika primanja za naše pojmove bi to trebalo biti UKUPNO DESETAK MIROVINA

Rezanje plaća, ukidanje toplog obroka i prijevoza, povećanje nameta i poreza
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari