Vlasti svakom građaninu BiH iz džepa izvlače dodatnih 400 KM

ljubuski.info

Dok je veliki broj bh. građana zaokupljen događanjima u Turskoj, 'hvatanjem' Pokemona, ili nečim drugim, bh. vlast zavlači ruku u njihov džep. Samo kroz nekoliko odluka vlast će građanima na godišnjoj razini "oduzeti" više od 400 KM.

Izmjenama Uredbe kojom se regulira cijena putarine pri registraciji vozila, građani FBiH koji su vlasnici putničkih vozila od veljače skuplje plaćaju registraciju, u prosjeku za 20 KM.

Akcize na gorivo

Parlamentarna skupština BiH na prošloj sjednici nije prihvatila prijedlog razmatranja po žurnoj proceduri povećanja akciza na gorivo. Umjesto po žurnoj, vlast će akcize na gorivo povećati po skraćenoj proceduri, a Ustavnopravna komisija je utvrdila kako je povećanje akciza usklađeno s Ustavom i pravnim sustavom BiH, što bi u praksi značilo da će 1. kolovoza ovi zakoni biti i usvojeni.

Kada za nekoliko dana odluka bude objavljena i u Službenom listu, građani će litar goriva plaćati 15 feninga skuplje. Ako uzmemo primjer nekoga tko mjesečno troši 40 litara goriva, godišnje će državi davati više od 72 KM.

S obzirom na to da je prihvaćen prijedlog o povećanju akciza na gorivo, iako to nije bilo dio Reformske agende, vjerojatno će uskoro doći i do povećanja akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića. Prema prijedlozima koji su do sada bili aktualni (0,15 KM za pivo i 2,5 KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića te 0,15 KM po litru za bezalkoholna gazirana pića), građani bi prosječno na ime ovog povećanja za državu izdvajali više od 50 KM godišnje.

Cigarete su od siječnja skuplje za oko 0,5 KM po kutiji. Ako računamo da pušači prosječno troše jednu kutiju dnevno, na godišnjoj razini za akcize izdvajate 180 KM više.

Vlada FBiH je nedavno donijela i odluku o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa iznad 400 KM. Nije tajna da su poslodavci na ovaj način izbjegavali plaćanje doprinosa te da će novi namet prebaciti ili na radnike ili ga podijeliti s radnicima. Poslodavci su jasno poručili da će doći do smanjenja plaća i otpuštanja radnika. Nakon pritiska poslodavaca i javnosti, Vlada FBiH je privremeno odustala od namjere oporezivanja toplog obroka i regresa.

Novi nameti poslodavcima

Kada se sve zbroji, u samo nekoliko odluka država vam je u oduzela skoro 400 KM na godišnjoj razini. S druge strane, vlast ne samo da nije znatnije rasteretila poslodavce već im nameće nove fiskalne i parafiskalne namete. Pored spomenutog smanjenja neoporezivog dijela toplog obroka i regresa i drugih nameta, vlast planira ili je već uvela sljedeće namete poslodavcima:

  1. Ukidanje podsticaja za izvoznike, ukidanje poticaja za zapošljavanje invalidnih osoba i smanjen poticaj za investiranje sa 100% na 50%;
  2. Uvođenje naknade za banke u slučaju kompenzacije koja do sada nije postojala;
  3. Obveza pologa prometa i uvođenje naknada za polog prometa;
  4. Povećana cijena obvezne revizije poslovanja;
  5. Zakon o porezu na dohodak - povećava se stopa poreza na plaću;
  6. Povećava se naknada za odlaganje ambalažnog otpada;
  7. Povećava se naknada za odlaganje elektroničkog otpada.

Glas naroda

Neka šišaju dok ima ovaca i vune!

Vlasti svakom građaninu BiH iz džepa izvlače dodatnih 400 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari