Sindikati prijete prosvjedima

ljubuski.info

Prednacrti zakona o doprinosima i o porezu na dohodak usvojeni su na federalnoj Vladi bez suglasnosti sindikata i poslodavaca, kazali su nam jučer direktor Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Za ove zakone u Vladi nisu imali, kako kažu, sugovornika i na koncu je usvojeno ono što je politika na početku i zamislila. Novine koje donose spomenuti zakoni, suglasni su, donose samo viša opterećenja na plaće, manja primanja radnicima i na koncu još nezadovoljnije društvo.

Štrajkovi i prosvjedi

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže kako u Ministarstvu financija FBiH nisu prihvatili radne grupe sindikata i poslodavaca koje bi došle sa konkretnim primjedbama i rješenjima. U ponedjeljak će zasjedati radna tijela Saveza na kojima će se usvojiti jasni stavovi i konkretni potezi po pitanju usvojenih zakona. Bajramović poručuje kako će u borbi za radnička prava, ako bude potrebno, biti organizirani i prosvjedi i obustave rada jer plaće u ionako teškim vremenima ne smiju biti smanjene.
"Mi predlažemo da neoporezivi dio bude prosječna plaća. Pošto oni idu i sa izmjenama zakona o doprinosima koji će zahvaćati i topli obrok i regres i prijevoz prosječna plata neće više biti oko 830 maraka, već više od 1000 maraka. Mi stoga tražimo da neoporeziva plaća bude ta do 1000 maraka", kaže Bajramović. Od 1000 maraka do potrošačke košare traže da bude porez 10 posto, a iza toga 20 posto.

Kada je u pitanju Nacrt zakona o doprinosima sindikati su stava da se neće dozvoliti da se radnicima smanje primanja koja na koncu dobivaju, a to je neto plaća, topli obrok i prijevoz.
"Ukoliko misle da će nam u tu neto plaću od 800 ili 1000 maraka kada se doda topli obrok i prijevoz smanjiti, onda smo naravno protiv toga", kaže Bajramović i dodaje kako se Vlada protiv malverzacija pojedinih poslodavaca koji su plaće isplaćivali kroz neoporezivi dio treba boriti inspekcijom a ne udarom na radničke plaće.

Poručuje kako sindikati imaju moć i alate da se bore protiv ovakvih zakona, te kako će se akcija povesti i protiv zakona o štrajku koji je također rigidan.
"Ukoliko idu na to, a sve su prilike da će se ići na to da se smanje primanja radnika, dali se ona zvala topli obrok ili drugo, mi ćemo upotrijebiti sve instrumente za borbu", poručuje Bajramović i dodaje kako će biti zanimljivo pogledati i raspravu o ovoj temi u Parlamentu FBiH budući da tamo zastupnici imaju plaće preko 2.500 maraka.

Poslodavci nezadovoljni

Direktor Udruge poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević poručuje kako su njihovi stavovi ostali isti, te kako je rješenje koje je usvojila Vlada 99 posto isto kao i ono o kome se ranije govorilo i na koje su poslodavci iznijeli niz primjedbi.
"To rješenje za nas nije dobro. Uzima od onih sa manjim plaćama i daje onima sa većim plaćama. Realni sektor će sa time biti oštećen i mi i dalje tvrdimo da uzimaju više nego što su uzimali", kaže Pandurević i poziva ponovno Vladu da prikaže obračune i simulacije koje će potvrditi to što tvrde. Smatra da Vlada nije povukla niti jedan reformski potez ukoliko nije išla na štetu radnika ili poslodavaca, ili čak i radnika i poslodavaca.

"Sve sada zavisi u Parlamentu od političkih odnosa koji više nemaju veze sa ovom temom", kaže Pandurević. Na koncu poručuje da bi im možda cijela priča oko izmjena bila i prihvatljiva ako Vlada odluči smanjiti porez sa 33 na 31 posto. To se pak ne može očekivati, barem ne u ovom trenutku, budući da je ministrica financija FBiH Jelka Milićević nakon usvajanja zakona poručila kako je opterećenje od 33 posto donja granica do koje se može ići, te kako bi sve drugo ugrozilo fondove zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

Ttreba ove ovce ogulit do kože, dok ima vune neka šišaju!

U BiH ne mogu postojati sindikati kad su svi radnici u državnim firmama zaposleni po stranačkoj liniji a u privatnim ih je šutit

Sindikati prijete prosvjedima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari