HNS: Uklapanje manjih stranaka u dogovor dva HDZ-a

sabor

Članovi stručnog povjerenstva Hrvatskog narodnog sabora, zaduženog za analiziranje i pripremu nastupa na sljedećim općim izborima u BiH, jučer su u Mostaru razmatrali moguće modalitete, ali i predstavili poteškoće s kojima se mogu suočiti stranke u slučaju prijave jedinstvene, ili pak odvojene izborne liste. Nije postignut konačni dogovor, ali su predstavljena razmišljanja kako izaći na izbore i pri tome ostvariti što bolji mogući rezultat.

Odluka Predsjedništva

Stručni tim HNS-a nakon rasprave predložit će modalitete nastupa Predsjedništvu HNS-a koje će o tome zauzeti konačni stav. Na ovome sastanku se otvorilo nekoliko mogućih varijanti samoga slaganja izbornih lista, od toga da se nastupi pod zajedničkim nazivnikom HNS-a, do toga da se manje stranke praktično uklope u dogovor dva HDZ-a za izborni proces. Oko tog prijedloga ne postoji suglasnost nekoliko manjih stranaka ovoga političkog saveza koje smatraju da takav prijedlog nije odraz ranijih političkih stavova čelništva HNS-a. Dužnosnici dva HDZ-a predstavili su i matematičke simulacije po kojima bi stranke HNS-a ostvarile, primjerice, lošije rezultate s nemogućnosti dobivanja kompenzacijskih mandata.

Visoki kriteriji

To bi bilo u slučaju zajedničkog nastupa na određenim nižim razinama gdje s druge strane ne postoji opasnost ugrožavanja hrvatskih pozicija. Pri tome je navedeno i kako sve stranke, ako će nastupati na svim razinama vlasti, moraju izdvojiti po 10.000 maraka kotizacije, prikupiti 3000 potpisa kako bi se mogle naći u zajedničkom bloku.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari