Unutar HNS-a dogovorene općine u kojima će biti zajednički hrvatski kandidati

ljubuski.info

Na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora jučer je postignut dogovor za zajednički nastup na lokalnim izborima u svim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija, odnosno gdje brojnost hrvatskog naroda na neki način može imati negativne posljedice oko samog izbora predstavnika lokalnih vlasti i mjesta načelnika, odnosno gradonačelnika.

U prvom redu to su općine u Federaciji gdje je miješana nacionalna struktura stanovništva ili su Hrvati pak u manjini te gdje može doći do ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa, kao i cjelokupna Republika Srpska.
U tom pogledu definirane su općine u kojima se treba postići dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike, kao i one gdje bi općinski odbori svih stranaka trebali procijeniti potrebu zajedničkog nastupa za općinska vijeća. Dogovoreno je da svaka stranka dostavi odgovorno ime za svaku od općina i da se kroz međustranačke razgovore dođe do rješenja oko zajedničkih kandidata i procjene o nastupu za općinsko vijeće

Definirano je i to da za tri tjedna sve općinske organizacije sastavljene oko HNS-a trebaju dostaviti vrlo jasne prijedloge svojih kandidata, kako bi se definitivno za sva vremena izbrisale one podjele gdje se zbog tog tzv. luksuza više kandidata, ostali bez načelničkih pozicija. Drugim riječima, nakon 20. svibnja bi se trebao znati i konačan popis onih općina u kojima će se hrvatske stranke ići zajedno.

Popis općina

Za sada su definirane općine u kojima će predsjednici općinskih odbora stranaka definirati modalitete zajedničkog nastupa.

Odžak, Žepče, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Jajce Uskoplje, Ravno, Stolac, Fojnica, Kiseljak su općine u kojima predsjednici općinskih odbora trebaju dogovoriti zajedničke kandidate. Istodobno, u svim općinama RS-a, kao i onim općinama u Federaciji gdje općinski odbori procijene da treba ići zajedničkom listom biti će određen i modalitet zajedničkog nastupa do 20. svibnja.

Na terenu pak razgovori predstavnika hrvatskih stranaka već se jedno vrijeme obavljaju, a to se posebno odnosi na općine središnje Bosne poput Fojnice i Travnika, pri čemu je u potonjoj do sada bilo nekoliko inicijativa kako za zajednički nastup, tako i za preuređenje grada na principima ravnopravne zastupljenosti svih naroda i građana u lokalnoj vlasti.

Tri kategorije

Treba kazati kako su već ranije, na prethodnoj sjednici Predsjedništva HNS-a utvrđene tri kategorija općina koje se vežu uz nastup hrvatskih stranaka na lokalnim izborima-prve su općine u kojima su Hrvati brojni i gdje na neki način treba ostaviti neka mogućnost višestranačja i pluralnog isticanja više kandidata. Druge su pak one u kojima je brojnost polovična i gdje stranke HNS-a moraju ići zajedno te treća skupina koja obuhvaća
one općine u kojima su Hrvati brojno marginalizirani odavno, ali u kojima bi opet zajedničkim nastupom trebalo poslati poruku. Problematika lokalnih izbora, a posebice na području središnje Bosne do sada je izazivala posebnu pozornost javnosti upravo zbog propuštene šanse za dogovor na izborima 2012. godine kada dva HDZ-a, iako su tada bili u vrlo dobrim odnosima, nisu uspjela postići konačan dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike. Tada se pokazalo kako zbog međusobne podijeljenosti i stranačkih nesuglasja unutar Hrvatskog narodnog sabora Hrvati gube na onim najosjetljivijim područjima, pa su tako su izgubili načelničku poziciju u Vitezu, te ponovno ostali bez načelnika u Busovači, ali i u Novom Travniku.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

Znači u miješanim sredinama je Hrvatima oduzeta mogućnost na pluralizam i mogućnost izbora? Zato je treći entitet najeuropskije i najnaprednije rješenje za BiH - da se politička scena sva tri konstitutivna naroda pluralizira i da političke opcije ukrste snage. Pa tko jači - jači je i protokom vremena bi kvaliteta izlazila na vidjelo.

Šta ćemo sa Hrvatima Usore, Žepča, pola Središnje Bosne, preseliti ih u Mostar da Vođa ima veći izborni legitimitet? Jadni Hrvati dok postojiš ti i takvi.

Diskontinuitet, kao i švicarski kantoni, koji imaju desetine neklava i nigdje veze su oblika.

Teritorijalni diskontinuitet. Žepče, Usora i pola središnje Bosne u svakom slučaju ide u federalnu jedinicu s hrvatskom večinom.

Švicarski model

eno martina ne boli ga nista

Unutar HNS-a dogovorene općine u kojima će biti zajednički hrvatski kandidati
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari