Pregovori dva HDZ-a: Nema koalicije u svim županijama?

ljubuski.info

Proces pregovaranja i utvrđivanja tehničkih detalja oko toga gdje bi dva HDZ-a išla zajedno u okviru koalicije kroz Hrvatski narodni sabor uvelike je opterećen željama HDZ-a BiH za koalicijom na svim razinama s jedne te odlučnim namjerama HDZ-a 1990. s druge strane da očuva identitet stranke.

Odluka najvažnijeg stranačkog tijela "devedesetke" Središnjeg odbora je jasna -zajedništvo da, ali na ravnopravnim osnovama i tamo gdje su interesi Hrvata ugroženi, što bi značilo državne i entitetske razine, kao i županije u kojima je hrvatski narod u manjini. Unatoč nedavnoj jasnoj poruci Dragana Čovića kako se koalicija ipak treba proširiti na sve županije, odnosno razine vlasti, doznajemo kako rukovodstvo HDZ-a 1990. nema namjeru popustiti te će tražiti model koji će omogućiti da na prostorima u kojima su Hrvati većina stranke trebaju zadržati identitet, pluralizam i konkurenciju. Pretpostavka je kako bi se radilo o ZHŽ-u, Posavini ili HBŽ-u, a takav stav se može obrazložiti činjenicom da bi zajednički nastup na svim razinama, i to u ozračju neriješenih odnosa unutar HNS-a, prijetio gubitku identiteta stranke, odnosno utapanju.

Očuvanje identiteta

Naime, razgovor oko koalicije na razinama gdje je to potrebno, poput državnog Parlamenta, vodstvo HDZ-a 1990. prihvatilo je, tvrdi naš sugovornik, isključivo zbog opasnosti da bi rasipanje glasova vodilo lošijem političkom položaju Hrvata, no, tamo gdje objektivno nema takve opasnosti, stranka je odlučna nastupiti samostalno.

Međutim, kako doznajemo, trenutačno je u okviru HNS-a veliki pritisak da se ovaj proces dogovaranja dovrši što prije, bez mnogo propitivanja i analiza, ali tijela i dužnosnici "devedesetke", ističe naš sugovornik, i dalje su odlučni u namjeri očuvanja identiteta i
autentičnosti stranke.

Pred Martinom Ragužem i dalje stoji nekoliko izazova – kako s jedne strane ojačati stranku kroz izborni proces, a s druge ostaviti ispruženu ruku svom rivalu Draganu Čoviću tamo gdje je potrebno, znajući kako to sa sobom svakako nosi i mogućnost od ponavljanja scenarija u kojem su dva HDZ-a na terenu, unatoč načelnom dogovoru, uglavnom završavala na ratnoj nozi.

Tri liste dogovorene?

Čović je pak ovog tjedna ponovno potvrdio tezu kako se koalicija kroz HNS, zbog ugroženosti Hrvata na svim razinama i sredinama, mora proširiti na sve razine vlasti, što bi onda značilo i u većinskim hrvatskim županijama. No, neki će sigurno u ovomu primijetiti mehanizam kojim se HDZ BiH pokušava zaštititi od scenarija u kojem bi mu HDZ 1990. preoteo dio birača.
Službeno pak, u ovom se trenutku unutar HNS-a, odnosno posebnog povjerenstva, pripremaju tehničke i pravne forme zajedničkog nastupa na predstojećim izborima te postoji jasno opredjeljenje za zajednički nastup na tri liste – Predsjedništvo BiH, državni Parlament, kao i entitetske razine.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari