Dodaj komentar

Slaven Raguž optužio Rektorat u Mostaru za lov na vještice

ljubuski.info

Nakon što je skupina studenata održala drugi prosvjed ispred zgrade Rektorata u Mostaru kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo, priopćenjem su se oglasili i iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Naime, SUM je objavio da će pokrenuti disciplinski postupak protiv osoba koje su se predstavile kao Hrkać, Vračević i treće osobe zbog uznemiravanja djelatnika.

Zbog neovlaštenog ulaska tri osobe u zgradu Rektorata Sveučilišta u Mostaru između 12:20 i 12:30 sati i vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika Sveučilište u Mostaru pokrenut će disciplinski postupak zbog kršenja načela propisanih Etičkim kodeksom, naglasili su iz SUM-a.

Podršku su studenti ovaj put dobili i u vidu Županijskog zastupnika Slavena Raguža koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama naglasio da će se pobrinuti da Hrkać i njegovi suglasnici dobiju odvjetnike s kojima će se moći suprotstaviti SUM-u u slučaju kažnjavanja studenata.

Rektore Zorane Tomiću i suradnici

Danas sam saznao kako se na Sveučilištu u Mostaru službeno planira "lov na vještice" odnosno, vjerovali ili ne, proces protiv studenata i drastične kazne zbog "neovlaštenog" ulaska u Rektorat SVOG Sveučilišta.

Za neupućene, nekolicina studenata nedavno pokucala na vrata Rektorata SVOG Sveučilišta, otvorilo im se, tražili sastanak sa Rektorom, nije ga bilo, porazgovarali s djelatnicima Rektorata i mirno izišli vani. Nije bilo palica, kamenja, psovki, razbijenih prozora i glava, ničega. Nije pozivana ni policija. Studenti mirno ušli, mirno izišli.

Danas sam, eto, saznao kako će Sveučilište pokrenuti postupak i tražiti disciplinske mjere pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta zbog neovlaštenog ulaska u zgradu Rektorata, vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika i neovlašteno snimanje i stavljanje snimaka u promet putem interneta. Najavljuju čak i prijave MUP-u.

Čitam ovo i na službenoj stranici Sveučilišta i ne mogu vjerovati. Mislim, znam kako su nam društvene vrijednosti, demokracija, slobodna i neovisna misao negdje u blatu, ali ovo graniči sa znanstvenom fantastikom!

S kojim to pravom Rektorat pokreće procese protiv svojih studenata? Je li Rektorat tu zbog studenata ili obrnuto? Primaju li ti "uznemireni", sigurno po javnom natječaju uposleni, djelatnici plaću za biti na usluzi studentima ili obrnuto? U čemu su to pogriješili studenti tražeći razgovor sa Rektorom? U čemu to griješe sa svojim zahtjevima? Je li na vratima Rektorata stoji "Zabranjen ulaz studentima Sveučilišta čiji je ovo Rektorat"?

Ono što me je najviše naljutilo jeste komentar profesora sa Sveučilišta, koji je želio ostati anoniman, na jednom HDZ portalu, čiji vlasnici isto tako žele ostati anonimni: neće nitko svoje frustracije liječiti na djelatnicima Sveučilišta, a svoje programe će moći promovirati koliko žele, ali neće na Sveučilištu.

Ne reče ništa o liječenju frustracija na studentima? Snimanja ispod strehe kamerama i kontaktiranju onih koji su identificirani? Ovaj drugi je dio komentara važan, jer govori o pravoj prirodi lova na vještice.

Krimen je što je Dario Hrkać bio na listi HRS-a, iako nikad, nigdje, ni na kojem mjestu HRS nije spominjan niti ga se stavljalo u kontekst studentskih prosvjeda, niti je on to ikad koristio pri prosvjedima. Dapače, on je sa svojim aktivizmom krenuo puno prije angažiranja u HRS-u. Da je bio na listi HDZ-a, to nikakav problem ne bi bio, jer na Sveučilištu se to uzima kao poželjna vannastavna aktivnost.

Pa evo da ovim lovcima na vještice nešto poručim.

Poštovani Rektore Zorane Tomiću i suradnici, vaša obveza je, sukladno tom istom Kodeksu na kojeg se pozivate, "skrbiti o dobru i interesima Sveučilišta u duhu akademske slobode". Ide li ovaj "lov na vještice" u prilog tome? Spominjete provođenje političkih programa na Sveučilištu?!

Za kolike i kakve budale vi nas smatrate?! Kompletno Sveučilište je servis vladajuće stranke, resursi se koriste za ispitivanja javnosti i navođenje da glasuju za HDZ, slikate se i promovirate stranku na službenim glasilima, u službenim prostorijama, diplome dijelite po stranačkoj liniji…

Ovim putem poručujem Rektoru, kao i vodstvu Sveučilišta, samo se usudite kazniti na bilo kakav način Darija Hrkaća i bilo koga drugog od ovih studenata, najmanje što ćemo uraditi jeste da ćemo im osigurati odvjetnike za tužiti Sveučilište i traženje pravne zadovoljštine. Umjesto da vam služi na čast što su se studenti usudili slobodno razmišljati i djelovati, vi nas vraćate u eru Jugoslavije. Osobito što znate kako se radi o izvrsnim i uzornim studentima.

Drugo, iskoristiti ću sva moguća poznanstva i veze, što u BiH, Hrvatskoj, što dalje u inozemstvu kako bi se za ovu sramotu koju radite čulo u javnosti. Bez obzira koliko medija i novinara kontrolira Vaša stranka, budite uvjereni da će se o toj sramoti pisati i objavljivati uveliko i naširoko.

Ono što ću napraviti bez obzira hoćete li poslušati sugestiju ili ne, kao županijski zastupnik, tražit ću službenim putem reviziju utroška proračunskih sredstava od strane Sveučilišta te ću preko prijatelja i zastupnika Mosta tražiti da oni istu inicijativu pokrenu po pitanju sredstava uplaćenih iz proračuna Republike Hrvatske.

Svojim postupcima ne sramotite samo Sveučilište kao instituciju, nego cijeli narod. Sveučilište jeste i mora biti temelj našeg nacionalnog identiteta i misli u BiH, a ne stranačka prćija i poligon.

Eto toliko od mene.

Slaven Raguž
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
5
6
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari