Federaciji prijeti financijski kolaps

parlament

Dogodilo se ono što nikada nije – prvi put otkako postoji Parlament BiH odbijen je predloženi dnevni red. Dogodilo se to prekjučer kasno poslijepodne na zasjedanju Zastupničkog doma.

To bi moglo izazvati pravu dramu i potpuni kolaps fiskalnog sustava u Federaciji i u konačnici potpuno zakočiti funkcioniranje Federacije.

Kolaps sustava

Kompletno prekjučerašnje zasjedanje proteklo je u međustranačkim svađama i prepucavanjima, a kulminiralo je odbijanjem dnevnog reda. Zastupnici SDP-a otvoreno kažu da su glasovali protiv predloženog dnevnog reda, a šef Kluba zastupnika te stranke Jasenko Selimović objašnjava:
"Budući da je s dnevnog reda skinut prijedlog zakona o izvršenju proračuna za 2014. godinu i to glasovima zastupnika HDZ-a, HDZ-a 1990. i SBB-a, mi smo glasovali protiv usvajanja predloženog dnevnog reda. Drugog rješenja nismo imali i neka sada dva HDZ-a i SBB objasne građanima zbog čega su glasovali protiv prijedloga zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu" - kazao je Selimović.

Federalni proračun koji je usvojen na vrijeme ne može funkcionirati bez zakona o izvršenju proračuna. On se donosi za svaku fiskalnu godinu posebno koja počinje 1. siječnja i završava 31. prosinca i po pravilu mora biti usvojen do travnja.

Zakonom o izvršenju proračuna uređuje se struktura prihoda i rashoda, prioritet plaćanja, opseg zaduživanja i jamstva, upravljanje javnim dugovima i financijskom i nefinancijskom imovinom. Također se tim zakonom uređuju prava i obveze proračunskih korisnika, ovlasti Vlade, Ministarstva financija i ministra financija, ali i kazne za neispunjavanje obveza.
Sada je Federacija zbog, kako kaže Selimović, stava zastupnika dvaju HDZ-ova i SBB-a, dovedena u pat-poziciju.
"Mi smo službeno zatražili da se najkasnije do idućeg petka održi hitna sjednica Parlamenta na kojoj bi zakon o izvršenju proračuna za 2014. bio usvojen. Hoće li naš potpuno utemeljeni zahtjev biti prihvaćen, ne znamo, sve ovisi o rukovodstvu Zastupničkog doma" - kaže Selimović i dodaje da će, ako do 4. travnja ne bude usvojen zakon, doći do "potpunog kolapsa fiskalnog sustava i sustava funkcioniranja u Federaciji uopće".

Nema ni MMF-a

Što neusvajanje zakona o izvršenju proračuna znači u praksi? U najkraćem, dovodi do potpune blokade platnog sustava što podrazumijeva nepostojanje zakonskih osnova za isplatu socijalnih davanja i poticaja poljoprivrednicima, financijske pomoći izbjeglima, raseljenima i povratnicima. I to nije sve.

"Bez tog zakona gubimo stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom na koji je Federacija prinuđena i bez kojeg nema sigurnog funkcioniranja fiskalnog i uopće financijskog sustava. To znači da neće biti novca za mirovine, za plaće proračunskih korisnika, invalidnine i naknade niti novca za socijalne kategorije stanovništva" - kaže Jasenko Selimović.

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari