Postaje li Gabela obiteljska Troja?

ljubuski.info

Budući da se ovih dana ponovno podgrijava priča o mogućoj lokaciji Troje u Gabeli, odlučio sam reagirati ali ne zbog onih starijih kojima su isključivo ciljevi njihove želje, a ne precizni detalji oko te problematike! 

Mene najviše zanimaju novi mladi naraštaji koji se tek trebaju susresti s Homerovim djelima, koja su jedini putokaz ka rješenju tog 28 stoljeća starog problema.

Dragi mladi budući intelektualci, moj vam je savjet pročitati Ilijadu s razumjevanjem a ne nekom napetom žurbom zbog školskog programa i lektire, jer na takav način ništa nećete shvatiti!

Vidim kako ovi Čapljinci uvode neke, navodno, nove dokaze za preciznu lokaciju Troje:

... Troja u dolini Neretve potvrđuje kretanje zvijezde Sirius koju spominje Homer u djelima Ilijada i Odiseja, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine.

Naviknut sam na prosipanje ovakvih i sličnih gluposti, ovu su prosuli oni koji nikada nisu s razumjevanjem čitali Homera.

Ne spominje se zvijezda Sirijus, već se spominje sazviježđe Oriona, za kojeg Homer kaže kako se rađa u jesen i kako jadnicima ljudima vrućicu nosi.

Nadalje, Homer u toj skupini zvijezda uočava oblik napetog luka i strijelu, koja stalno cilja prema sazviježđu Velikog medvjeda, što se po noći jasno i sada vidi.

Kad budete čitali Ilijadu, obratite pozornost kako autor zanimljivo opisuje prividno kretanje zvijezda na nebu.

On tamo kaže za Velikog medvjeda kako stalno motri na Oriona da ga nebi ustrijelio, još se u tom bježanju ...stalno vrti oko sebe i nikad se ne kupa u moru!

Ovaj Homerov izraz da se Veliki medvjed nikad ne kupa u moru, namjerno je ostavljen u njegovoj tajanstvenoj mapi koja nas vodi upravo na naše geografske predjele Hercegovine. Tu, tijekom noći, Veliki medvjed nikada ne zalazi iza horizonta, tj. ne potapa se u more, već se tijekom cijele noći vrti oko zvijezde Sjevernjače visoko na horizontu što se ne može reći za lokaciju Troje u Turskoj, tamo Veliki medvjed zalazi iz horizonta i "kupa se u moru".

Često puta kažem kako je Roberto Salinas Price moj prvi učitelj po pitanju Homerologije, to sam kazao i njemu zadnjih godina njegova života dok smo se još dopisivali.

Tad sam mu nastojao ukazati na malu pogrešku koja je vidljiva po Ilijadi, od mjesta iskrcavanja vojske on je krenuo uz rijeku prema istoku, a Ilijada kaže kako se to kretanje odvijalo prema sjeveru i preko nekog brdskog masiva.

Naravno, predočio sam mu još veliki broj detalja koji se savršeno uklapaju u ljubuški kraj.

Bilo mi je jako važno dovesti Salinasa u ljubuško polje i sve mu predočiti s brežuljka kojeg mnogi tragači za Trojom stoljećima priželjkuju.

Salinas je bio zatečen mojom odlukom, bio sam mu voljan sve to bezuvjetno predati i prepustiti ako se odrekne Gabele.

No, u dopisivanju se nije otvoreno izjasnio, ali me ipak želio upoznati na svom poslednjem dolasku u Čapljinu. Zadužio je direktora turističke zajednice Čapljina da me pozove na promociju njegove nove knjige.

Ja sam tom gospodinu preko telefona rekao da to ne dolazi u obzir, jer mi je to slično pozivu bivše djevojke na njezinu svadbu.

Salinas mi, u zadnjem pismu, koje piše iz hotela Mogorjelo u trenutku pred odlazak, piše kako mu je žao što se nismo sreli, i još napisa kako me nekoliko puta spominjao na televiziji i pred novinarima.

To mi je namjerno naglasio jer sam ga upozorio kako me ne treba nigdje spominjati jer će to njegovi prijatelji iz Čapljine po običaju i po svaku cijenu zataškati.

Budućim čitateljima Ilijade preporučam obratiti pozornost na onaj dio gdje se spominje riječni tok (ili izvor), iz kojeg izvire mlaka voda, a pritom se uokolo izdiže veliki oblak vodene pare koja iz daljine podsjeća na oganj kad gdje gori.

Ilijada, Pjevanje XXII. stihovi 147 - 156

Tako obojica tad do ljepotekih izvora dođu,
Gdje dva izviru vrela virovite rijeke Skamandar.
Mlaka izvire voda iz jednoga, te se iz njega
Okolo izvija dim ko iz ognja, kada gdje gori;
A drugo i ljeti teče studenom vodom ko tuča
Ili ko studeni snijeg il' voda kada se sledi.
A tu uz izvore blizu široka perala stoje,
Obzidana i lijepa, gdje perahu blistavo ruho
Krasne trojanske žene i prekrasne njihove kćeri,
Dok još bješe mir, dok ne dođoše ahjski sini.

Svi su tragači za Trojom priželjkivali lokaciju grada i takav prizor na njegovoj istočnoj strani.

Prije 130 godina Schliemann je iz Pariza ponio toplomjer kako bi se uvjerio u mogući pronalazak odgovarajuće tople vode s dimnom zavjesom na lokalitetima Turske.

Moja naslovna slika pokazuje taj oblak dimne zavjese slapa Kravice, koji se savršeno uklapa u još mnoge druge detalje Homerove mape.

Što na kraju poručiti turističkim zajednicama koje su na vrijeme shvatile kako se turizam ne može graditi na raštiki, gangi, puri lučanici…?

Imate pravo, ali, ako ste odlučili turistima pokazivati moguću lokaciju Troje, e, onda sazovite Homerologe i pokrenite javnu raspravu po tom pitanju!

Homerolog, Krešo Vujević

Glas naroda

OMG

nemam protiv kreše ništa , ali mislim da je ovo slika od dima kad je požar bio

Slika korisnika Krešo

Nije od požara, taj sam prizor snimio negdje sa Gojanove benzinske.
Ponekad baci pogled prema Kravici, vidi se dimna zavjesa skoro svako jutro, posebno se vidi u zimskom periodu.
Onaj hladni izvor odgovara Studenčici, a perila su Božijak, sve je to zabilježeno u Ilijadi kako bi se čuvalo za buduće naraštaje.
Za Homerovu mapu nije dovoljno samo proizvoljno locirati na istočnoj strani Troje tu dimnu zavjesu, na suprotnoj zapadnoj strani moraju se poklopiti ostali geografski elementi, koji su podređeni posebnoj mjeri za razdaljinu.
Dakle, na suprotnoj strani se mora nalaziti visoki brežuljak, a ispod njega u polju dvije rijeke spajaju svoje tokove.
Razdaljina od spomenutih izvora zadovoljava razumne mjere, trebaju dvojica vojnika taj dio optrčati tri puta tijekom jednoga dana.
Sve se to savršeno uklapa u Ljubuški kraj, i, sve je povezano s ostalim elementima Ilijade.

Krešo

Krešo Vujeviću na Humcu nema kapi vode koja dolazi iz velikog prokopa iz Proboja. Zašto ? Prije desetak dana je kod Medića kuća OTUĐEN mehanizam za podizanje i spuštanje vrata i vrata su spuštena i ne mogu se podići . Sinoć je na istim tim vratima iskrivljen klizač tako da se vrata da prođe voda više nikako ne mogu podići. Molim vas Krešo napišite nešto o tome jer imate pristup ovom portalu .Ja evo jedino mogu pisati komentare i moliti i zamoliti tog kradljivca da vrati mehanizam ili da JP Parkovi stave drugi . Hvala Krešo unaprijed!

Kravica je mladja nekoliko hiljadarki godina od Ilijada i ,, Troja" pa ne kontam, Kakovu poveznicu povezat...?!

Slika korisnika Krešo

Već me pomalo nerviraju te površne ljudske dogme, netko bubne glupost i kaže da je poznato vrijeme kad nije bilo slapova Kravice i svi se nadovezuju na to.
Pa, daj se malo zapitajte, taj cijeli reljef oko Kravice naglo pada prema polju Studenaca, slap je na tim prostorima morao vječito postojati.
Na koju se god stranu okrenete u krugu stotinjak metara postoji mogućnost za padanje vode, to je znao autor Ilijade, i, znao je da će se vječito iz daljine uočavat ta vodena dimna zavjesa, zato i to stavlja u svoju tajanstvenu mapu.

Krešo

Svakako u turizam tj. turističke reklame uključiti Troju, a ne bi bilo loše i Fatinu jamu.!

otuđen lijepa riječ za krađu

Odakle Krese Vujevica da postane Homerolog bio vozac Fapa u Naprijedu ali izgleda da danas svako moze sam sebi titulu dodijeliti,ako Kreso ne otkrije Troju on ce je napraviti a kamenje za troju ce dovesti na Veljackoj kenji sa izbora,okani se Kreso corava posla i radi nesto pametno

ja uvo sve virujem da je troja sad neznan jeli baš u ljubuškom ali u hercegovini je samo malo zdravog razuma i doćete do otkrića. spominje se ilijada okle ilijada to je sto posto po nekom iliji iz davni vrimena. di su ilije živili ta nisu na islandu ili sjevernom polu živili su u hercegovini. čuli troja u turskoj da je ona u turskoj unda bi se svi turci danas koji nose ime omer zvali homer dakle nije troja u turskoj ilije bile nekada davno ilija ima i danas u hercegovini najviše i zato ilijada govori da je hercegovina sto posto sad di neznan ali je tu negdi.

Drug, postojala je ta FK Troja ovdje, samo sto im naša NK Sloga vazda trpala min 5 komada... zato je i nestala u ropotarbici povijesti.

Tuu bi se vrlo lako mogao ukazati sveti Ilija tee bi počela odiseja bez kraja. Aa Krešimir bi držo vrećicu ii lova bi samo zveckala. El tako, el ninjo.

Tu je negdi u blizini fatine jame.

A de je ta Fatina jama?

Tamo di je zakopano Trojanovi blago.

A to mi reci, znam onda de je to.

Krešo sve mi je jasno što si napisao, samo mi nije jasno i ne vidim da si uopće igdje iznio argument odnosno dokaz koji bi ti se podudarao stihovima Ilijade o visokoj temperaturi jednog od izvora - ja ne vidjeh da si igdje predočio argumentirano gdje se to nalazi termalni izvor kod Ljubuškog ??! i da pri tome oko njega para ide ...šta oćeš reći da je voda na Kravici "topla" i da je se slap može tretirati kao taj navedeni homerov "topli izvor", oprosti i uz dužno štovanje, ta teorija s Kravicom ti uopće ne pije vode, ako otkriješ baš i pokažeš svima negdje oko Ljubuškog izvor koji je topao, a što ga znači da ima iznadprosječnu temperaturu vode na izvorištu, skidam ti kapu, dotle si nemoj se ljutit - još uvijek puuno koraka iza Salinasa i tvoja 'ljubuška Troja' ne more ni prismrdit Gabelskoj, možeš ti napamet izrecitirat milijun puta Ilijadu ali velim tvoja teorija o Troji nije još ni u pedlju Salinasove teorije za koju je svijet čuo, bar za mene i za mnoge druge koji se zanimaju za tu tematiku.

Ako pronađeš prave i neoborive dokaze skidam ti kapu kao i svi oni koji su upoznati s tvojom pretpostavkom.

Slika korisnika Krešo

Jure, otkuda nekome pravo kazati kako se radi o termalnom izvoru???
Istini za volju i ja sam vjerovao da Homer misli na vrlo visoku temperaturu vode s obzirom na tu njegovu dimnu zavjesu koja iz daljine sliči ognju kad gdje gori. Ipak, sve činjenice treba tažiti u Ilijadi, koristio sam nekoliko prijevoda kako bi opravdao slap kravice.
Uglavnom, radi se o dva riječna toka na istočnoj strani Grada, jedan je topliji od drugog, iz toplijeg se izdiže oblak vodene pare.
Salinas se raspitivao kod mještana za moguće postojanje sličnog područja istočno od Gabele oko Višića, ne dalje od tog mjesta.
I Salinas je znao da mu se u te razdaljine moraju uklopiti stihovi Ilijade u kojima se kaže da su Ahilej i Hektor taj put optrčali tri puta tijekom jednoga dana.

Krešo

Slika korisnika Krešo

Jurica, ovaj je članak otišao u zastaru, vidim da te zanima, slobodno iznesi svoje mišljenje u komentarima.
Mene svaki put sustav obaviještava o novim komentarima, bez obzira na kritike, svaki ću put nastojat da ti odgovorim.

Krešo

Jurica, a kako mogu bit piramide u Visokom,
hh što i ovo nemere ovde negdi unas,
u Ljubuškom.

ok Krešo, objasnio si, i nisi objasnio. Samo bi volio da evo svima jasno rekneš i jasno pokažeš --- koje ti to vidljive ostatke, koju gradinu, koje ruševine i koju lokaciju - smatraš svojom ''Trojom'' ??

Slika korisnika Krešo

Aaa, pa, ti se upustio u raspravu o mojoj teoriji koju sam objavio u knjizi, a uopće nisi knjigu listao.
Ajde neka kad sam ti već obećao potrudim se da ti ukratko pojasnim.
Uz Homera dugo sam izučavao sve one istaknute pisce i znanstvenike koji su kroz život izučavali Homera i Trojanski rat.
Naravno da sam poštovao i Povijesne činjenice oko kojih je Znanost uglavnom složna.
Znanost ima čvrst stav da se Ilijada i Odiseja pojavljuju tek 4 stoljeća nakon Trojanskog rata, odnosno, nakon usmenih predaja o tom ratu.
Homer u te već poznate priče uvodi jednu novinu, a to su upečatljivi geografski predjeli koje do tada nitko nikada nije spominjao. Svaki dobar poznavatelj Ilijade brzo zaključuje da ona u cjelini sadrži nekakvu tajanstvenu mapu posebnog krajolika koja mnoge zaljubljenike potiče na potragu.
Ja dolazim do zaključka da je autoru Ilijade isključivo cilj ostaviti tajanstvenu mapu budućim naraštajima koju je na genijalan način upleo i ugradio u ta svoja dva djela.
Da ti skratim, po mom uvjerenju Ilijadu i Odiseju je napisao prorok Jeremija kako bi budućim naraštajima ostavio mapu područja na kojem je sakrio ZAVJETNI KOVČEG.
Sa ovom mojom teorijom upoznat je Salinas preko ljudi koji su bili zainteresirani za moje tumačenje. Još čuvam njegove poruke u kojima njima izjavljuje da sam ja otišao u istraživanju daleko ispred njega…
Potraži na Internetu moj dokumentarac, tamo o svemu detaljno govorim.

Krešo

Postaje li Gabela obiteljska Troja?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari