Dodaj komentar

Skandal o zlostavljanju djece u čitlučkom domu za djecu poprima goleme razmjere

ljubuski.info

Bosnu i Hercegovinu, zemlje regije, a posebno Hercegovinu, šokirala su saznanja tjednika 'Novosti' iz susjedne Hrvatske, a koji je objavio opširan i cjelovit prilog-svjedočenje štićenica 'Doma za djecu bez roditeljskog staranja Ivan Pavao II' u mjestu Vionica kraj Čitluka, koje tvrde da ih je tijekom boravka u centru seksualno zlostavljao fra Kornelije Kordić, svećenik koji je zajedno sa svojom sestrom, također časnom sestrom Kornelijom Kordić, vodio Obiteljski centar 'Papa Ivan Pavao II' u čijem se sklopu nalazio i Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

One ističu da su žrtve bile često djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima i djeca s poteškoćama u razvoju.

O ovim slučajevima, u anonimnom pismu, još prije devet godina upoznati su biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta Stolica. Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvješće Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način.

Sam Kordić, u reakcijama na objavljeni tekst oštro negira i opovrgava sve navode bivših štićenica, od kojih su neke i buduće časne sestre, te najavljuje tužbu protiv tjednika Novosti, navodeći kako pretpostavlja o kojim se štićenicama radi te da su to laži nezahvalnice. Međutim, pojedini mediji bilježe javljanje i ostalih bivših štićenica ovoga Doma koje također potvrđuju mučna iskustva, za pedofiliju izravno optužujući istog svećenika.

Hercegovačka franjevačka provincija se ogradila, na potezu tužiteljstvo

Hercegovačka franjevačka provincija oglasila se o fra Korneliju Kordiću.

Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove "Obiteljskog centara - Ivan Pavao II.", nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i "Novosti", čiji je izdavač "Srpsko narodno vijeće", te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji, ističe se u njihovom priopćenju za javnost nakon što je skandal dospio u medije.

Također ističu da su, u skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.
Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u reakciji koju potpisuje provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Djelovanje bez odobrenja Provincije

Ipak, već sada se nazire da će u ovom skandaloznom slučaju značajan čimbenik biti činjenica da je istu otkrio i objavio medij kojem je izdavač Srpsko narodno vijeće u susjednoj Republici Hrvatskoj, dok su o humanitarnoj udruzi i Domu iz Vionice domaći, tzv. hrvatski mediji, govorili samo u superlativima, vrlo pohvalno i nimalo kritički.

U svemu tome, moguće žrtve vrlo lako bi mogle pasti u drugi plan. Ipak, po samom priopćenju Hercegovačke franjevačke provincije jasno je da posrijedi nisu potpuno "čista posla".

Naime, kako se navodi u njihovoj reakciji, niti jedan franjevac, uključujući i fra Kornelija Kordića nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u navedenoj civilnoj ustanovi, a kako iz Provincije nazivaju ovu humanitarnu udrugu u Vionici. Očito je da se stava svoje Provincije nije pridržavao svećenik kojeg štićenice optužuju za pedofiliju.

Za podsjetiti je da je on i jedan od 25 franjevaca, članova Hercegovačke franjevačke provincije na području Mostarsko-duvanjske biskupije koji su odbili potpisati dogovorenu Izjavu o posluhu, dogovorenu između Generalne uprave reda i Biskupskog ordinarijata u Mostaru, te potvrđenu od Svete Stolice.

Oni su time, na svoju odgovornost, ostali bez regularne kanonske misije, ovlasti ispovijedanja, propovijedanja i bilo koje ine pastorale svećeničke zadaće za koju se traži kanonosko poslanje. Također i njegova sestra Kornelija također je otpuštena iz Reda te nastavila s radom u civilnoj humanitarnoj udruzi koja nije pod nikakvim nadzorom, niti Provincije, niti mostarske biskupije - Katoličke crkve.

Ovo je još jedan kut promatranja koji otkriva novu razinu skandala - tko nadzire djelovanje brojnih humanitarnih udruga koje godinama egzistiraju, prikupljaju znatna sredstva i skrbe se o najosjetljivijoj populaciji, djeci i nemoćnima? Zašto se godinama prešućuje i ignoriraju ponašanja pojedinih svećenika, a nad kojima nitko nema nadležnosti kao ni odgovornosti?

Namjera diskreditiranja mostarskog biskupa?

No, pojavljuje se i još jedan kut promatranja cijelog slučaja - da je skandal poslužio kao moguće diskreditiranje mostarskog biskupa Ratka Perića i to kroz impliciranje njegovih proceduralnih propusta u ovom slučaju. Prema ovoj verziji, trag bi vodio i do samog mitropolita zagrebačko-ljubljankog Portfirija Perića, kao i Milorada Pupovca, saborskog zastupnika SDSS-a i predsjednika Srpskog narodnog Vijeća, izdavača tjednika Novosti.

Za one koji u ovome ne pronalaze vrlo moguću poveznicu, dobro je podsjetiti da je upravo mostarski biskup Ratko Perić bio jedan od članova Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, zbog postupka kanonizacije, za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, koja je na poticaj pape Franje održala nekoliko zasjedanja.

Mostarski biskup isprofilirao se kao najgorljiviji Stepinčev zagovornik, čak bi se moglo kazati i istaknutiji od zagrebačkog kardinala Bozanića, a nedavno je predstavio i knjigu 'Nada koja ne postiđuje' u kojoj dokazuje i zaključuje da je Stepinac osuđen na temelju krivotvorenog dokumenta. Proglašenje kardinala Stepinca svetim je prvorazredno pitanje u odnosima između SPC-a i Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

U tom kontekstu, svako Perićevo diskreditiranje dobro bi poslužilo. Međutim, kako se doznaje od odlično upućenih izvora, mostarski biskup je zaista dobio anonimno pismo od štićenice Doma, ali sukladno kanonskom pravu, on nije smio odgovoriti na anonimno pismo. Ali isto tako, morao ga je poslati u Vatikan kako bi s istim bili upoznati, tražio je očitovanje optuženog svećenika, što je sve i učinio prije devet godina.

Na žalost, ovaj skandal poslužiti će za diskreditiranje svega dobroga vezanog uz hercegovačke franjevce, Franjevačku provinciju, mostarsku biskupiju, ali i samo Međugorje kao svjetski poznato hodočasničko mjesto. Ukoliko vrijeme i sudski postupak pokažu da se radi o istini, odgovornost u svemu imati će i cjelokupna lokalna zajednica u kojoj se "sve znalo, a nitko ništa nije znao".

Nema dvojbe da će bivše štićenice Doma, u mogućem sudskom postupku, istupiti iz anonimnosti i javno svjedočiti protiv svećenika za kojeg tvrde da ih je zlostavljao. No, ono što je potpuno jasno je da se radi o jednom od najvećih skandala koji je potresao Katoličku crkvu u BiH.

V. Herceg | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
1
3
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari