Stvoreni uvjeti za štrajk službenika FMUP-a

ljubuski.info

Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) danas je priopćio da su u tom sindikatu stvoreni uvjeti za sve oblike sindikalnog djelovanja, što podrazumijeva štrajk i podnošenje kraznenih prijava, povodom zaključaka Vlade Federacije BiH kojima su obustavljene realizacije sudskih odluka po tužbama policijskih uposlenika.

"Vlada nas gura na dno društvene ljestvice"

Donošenjem spomenutih zaključaka po tko zna koji puta su "zakinuti" naši članovi i drugi uposlenici, koji su svoja potraživanja po osnovu noćnog rada, neplaćenih prekovremenih sati, minulog rada i dr. naplatili u postotku manjem od 20 posto, za razliku od većine drugih federalnih ministarstava i organa uprave koji su svojim uposlenicima isplatili 80-100 posto sudskih odluka s pripadajućim zateznim kamatama od 12 posto godišnje. Kada je, konačno, u 2019. godini planirano izmirenje 50 posto naših potraživanja registriranih na dan 31.12.2017. godine, Vlada FBiH "na prečac" protuzakonito i bez bilo kakvog sagledavanja stanja u ovom segmentu donosi zaključke kojima policiju gura na dno društvene ljestvice, navodi se u priopćenju Sindikata službenika FMUP-a.

Taj sindikat tvrdi da odgovorni u Vladi problem boračke populacije nastoje riješiti na potpuno pogrešan način, s očiglednom i opasnom namjerom da se suprotstave interesi dviju strana.

Policija podržava borce

Mi, policajci, državni službenici i namještenici - među kojima je većina nas iz svih spomenutih kategorija bila oni koji su prvi stali u obranu države Bosne i Hercegovine, u čijim redovima je nemali broj ranjenih, kao i tadašnjih maloljetnih boraca i dobitnika najvećih ratnih odlikovanja, šehidskih i obitelji poginulih boraca, želimo jasno poručiti da mi podržavamo opravdane zahtjeve boračkih populacija. Stoga s istinskim borcima nismo niti ćemo ikada biti suprotstavljena strana, poručuju iz Sindikata FMUP-a.

Napominje također da su izvršena anketiranja i potpisane odgovarajuće suglasnosti zaposlenih u FMUP-u i FUP-u, čime su stvoreni uvjeti za pokretanje svih oblika sindikalnog djelovanja, što podrazumijeva štrajk i podnošenje kaznenih prijava nadležnom tužiteljstvu.

Podsjetimo, prošli tjedan je najavljeno kako će Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera Fadila Novalića ako potraje blokada isplate razlike plaća za koje državni službenici imaju izvršne sudske presude i koje se trebaju isplatiti iz federalnog proračuna. Najavili su i izlazak na ulice.

No Vlada je obustavila isplate po presudama.

Obustava isplate

Kako je priopćeno, premijer Federacije BiH i federalna ministrica financija zaduženi su da obustave sve isplate obveza utvrđenih sudskim odlukama u skladu s planiranim sredstvima u proračunu FBiH za 2019. godinu, do donošenja Rebalansa proračuna FBiH.

Rebalansom treba dio sredstava od 40 milijuina KM, koja su planirana na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, u visini od 15 milijuna KM, preraspodijeliti na Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Glas naroda

ajde policijo na ulice a mi će mo vas podržat biće pašte i kumpira nećete biti gladni
dosta smo se gonjali vrime je da borci i policija budu na jednoj strani

policija je na svakodnevno ulicama i maltretira narod,da nije podržao bi ih

Pa imaju nas su sa SSS i VŠS i puno manje plaćeni od Policije.
Što ne znači da ne treba i njima povećati plaću.

Pa kod nas je SSS i VŠŠ puno manje plaćena od policije.
A i profesori imaju dosta manju plaću od policajaca sa srednjom školom.Što ne znači da ne treba svima povećati plaću a pogotovo profesorima sa VSS i izjednačiti ih sa plaćom visoke stručne spreme u Županiji i Općini jer su na istom Proračunu.

Kako vas nije stid Malo štrajkovat kad su Branitelji štrajkovali za svoja osnovna prava znali ste ih mlatit i rukama i nogama. Sad bi se sa vama trebalo suosjećat. Netreba vam dat ništa okači uniformu ako vam se nesvidja štaje reć negonjate nikoga odavno pa nema povišica bitće vas i viška. Šta ste mislili na Braniteljima i na njihovom jadu i nesreći domoć se činova i povišica dolazi tome polako kraj. Pravda je spora ali ipak dodje.

gospodo branitelji blokirali ste autoput raziđite se ili će te biti UKLONJENI govori vam zapovjednik....ma govori van draganče koji je pa sa konja na magarca!

adeze treba policiju samo dok su izbori da pokrade i namjesti izbore a posle vas niko ne treba niti šljivi-narodu je gore nego vama šta se bunite idite kući sadit kumpire u tome su pare kaže adeze

Šta se bunite, kamata na kamatu i gdje ćete naći bolji način za štednju?
Do mirovine kad god isplate.... he he.....

Stvoreni uvjeti za štrajk službenika FMUP-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari