HSP BiH podržava odluku prosvjetara o štrajku

tiskovna

Hrvatska stranka prava BiH u potpunosti podržava odluku Predsjedništva Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadno-hercegovačkoj o organiziranju jednosatnoga štrajka upozorenja koji će se održati u petak 14. ožujka 2014. godine u svim srednjim školama u Županiji Zapadno-hercegovačkoj.

HSP BiH legitimne zahtjeve sindikata kao što su: neredovite uplate mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja; neizmirene obveze prema djelatnicima koji su stekli uvjete za mirovinu; nezakonito smanjenje plaće; neisplaćene porodiljine naknade i honorari za proteklih 10 mjeseci; kašnjenje isplate toploga obroka i troškova prijevoza; neisplate regresa za 2013. godinu; neplaćanja materijalnih troškova za normalno odvijanje nastave te nepostojanje jedinstvenoga Pravilnika o prijemu djelatnika - smatra opravdanima i nužnima za ispuniti kako bi se nastavni proces bar donekle mogao odvijati na zadovoljavajući način.

HSP BiH već dulje vrijeme upozorava na nesposobnost Vlade Županije Zapadno-hercegovačke, a poglavito smo upozoravali na stanje u školstvu. Tako je klub HSP BiH u Skupštini ŽHN u više navrata tražio ostavku ministrice prosvjete ŽHN zbog njene nesposobnosti i nerada, te nebrige kako za djecu, roditelje kao i prosvjetne djelatnike. Teško stanje u prosvjeti odražava i činjenica da niti jedno polugodište nije prošlo bez prosvjeda ili prosvjetnih djelatnika ili roditelja.

Držimo kako je najavljeno zaduženje županije od šest milijuna maraka po visokim kamatama kod komercijalnih banaka pod izlikom podmirenje obaveza prema MIO i ZZO ustvari očajnički potez ove već potonule vlade za kupovanje socijalnoga mira u predizbornoj godini. Ako ovome dodamo da su sindikati osnovnoga školstva odbili svaki sporazum s ovom vladom onda je lako zaključiti da je situacija katastrofalna.

HSP BiH smatra da je se bez obzira na krizu ova vlada potpuno pogrešno postavila prema sindikatima i ostalim segmentima društva ne uspostavljajući bilo kakav socijalni dijalog. Sigurni smo da bi i sindikati kao i ostali korisnici proračuna imali razumijevanja da se prema njima Vlada odnosi na korektan način, a ne da se oni ignoriraju, a da se s druge strane u birokratske urede zapošljava stranački kadar.

Ovoj bi Vladi ŽZH za primjer mogao poslužiti odnos bivšega predsjednika vlade u ime HSP BiH dr. Zvonke Jurišića koji je uspostavio socijalni dijalog sa sindikatima i ostalim korisnicima proračuna i koji je u svome mandatu plaću korisnicima proračuna povećao za preko 40 posto, navode iz HSP-a BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari