Vlada FBiH izmijenila kriterije dodjele novca za branitelje

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, izmijenila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, utvrđenog ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambena-oslobodilačkog rata.

Kako je precizirano u priopćenju Vlade, pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti nezaposleni razvojačeni branitelj, ako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Nova je i odredba da pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti bračni partner umrlog razvojačenog branitelja koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu ukoliko nije zasnovao novu bračnu zajednicu, ako je kod nadležne službe za zapošljavanje prijavljen kao nezaposlena osoba najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove Odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Za bračnog partnera umrlog razvojačenog branitelja se iznos jednokratne dodjele utvrđuje tako da broj mjeseci pripadnosti Oružanim snagama BiH umrlog razvojačenog branitelja bude pomnožen sa 4,50 KM.

Kako je obrazloženo, sa ciljem poboljšanja materijalnog stanja ratnih vojnih invalida 100 posto prve skupine, od lipnja 2016. godine se radi na izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Izmjene su išle u pravcu povećanja dodatka za njegu i pomoć od strane druge osobe u odeređenom postotku, ovisno od stupnja oštećenja organizma.

Kako donošenje tih izmjena i dopuna još nije okončano u parlamentarnoj proceduri, a imajući u vidu da se zdravstveno stanje ovih kategorija svakodnevno pogoršava i da to zahtjeva dodatna financijska sredstva, te sa ciljem poboljšanja njihovog materijalnog stanja i stvaranja uslova za kvalitetniji život, Vlada se i odlučila za donošenje ove odluke.

Temeljem zahtjeva Saveza boraca FBiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, iz Odluke su uklonjene godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći.

Glas naroda

Ma nek puše mora branitelj bit jad i bjeda da ovo dobije

Podaj onome ko ima ko nema njemu od šake do lakta

Branitelji su bili na birou ! Primali nekakvu naknadu,nekoliko mjeseci!Jednom ima, onda nema! Onda je i to prestalo!E sad ja pitam ,ko je zamaglio tu lovu!A Branitelji više nisu bili, na birou za zapošljavanje!Sad je kriterij dobivanja pomoći,boravak na birou za zapošljavanje godinu dana! Bili smo više godina! Nit smo dobili posao , nit nekakvu pomoć!Nakon svega ,možemo zaključiti,dok je ovakvih lji-gavih vlastodržaca -neprijatelja BIH ,loše se piše pravim Braniteljima!

Pa di je vladi srce kako su iz ovog izbacili lazne zapovjednike i invalide

branitelji raćo mila kupite žute prsluke i maske za suzavac treba t će nam i svi na ulice po svoja prava
osta makron bezjaja za dva centa krađe naroda preko goriva
liberte
fraternite
legalite

Komu se treba obratiti za jednokratnu pomoć i koje papire donijeti pojasnite malo branitelji su u godinama

Svi formulari su u uredu obrane.

javi se u hdz oni su svi na jednokratnoj pomoći, svako ministarstvo u našoj županiji ima listu čekanja jer ne mogu svi odjednom dobiti

Vlada FBiH izmijenila kriterije dodjele novca za branitelje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari