Braniteljima 5.755.000 maraka

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, usvojila više programa utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, namijenjenih pripadnicima braniteljske populacije u 2018. godini, u ukupnom iznosu od 5.755.000 konvertibilnih maraka.

Sredstvima tekućeg transfera neprofitnim organizacijama utvrđenim Proračunom FBiH za 2018. godinu je za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije planiran iznos od 270.000 KM. Od toga je Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Sarajevo predviđeno 189.000 KM, a Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar 81.000 KM.

Usvojen je i Program utroška 675.000 KM sredstava iz istog transfera za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije.

Kroz transfer za pomoć u zapošljavanju braniteljskih kategorija putem braniteljskih zadruga bit će izdvojeno 2.000.000 KM.

Ove odluke bit će realizirane u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima u 2018. godini.

Programom utroška sredstava ovog ministarstva za pomoć u liječenju branitelja je za 2018. godinu utvrđen iznos od 1.500.000 KM, a sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih sredstava, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih od dana objavljivanja javnog poziva do 31.10.2018. godine. Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju pripadnici braniteljskih populacija (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi porodica šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branitelji i članovi njihove uže obitelji).

Za sufinanciranje manifestacija za obilježavanje značajnih datuma iz razdoblja odbrambeno-oslobodilačkog rata bit će izdvojeno 300.000 KM, od čega 220.000 KM za obilježavanje značajnih datuma, a razlika od 80.000 KM su interventna sredstva za podršku programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve.

Programom utroška sredstava za sufinanciranje izgradnje, sanacije, dogradnje i uređenja spomen-obilježja, mezarja i grobalja planirana su sredstva od 150.000 KM, od čega za spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja 110.000 KM, a razlika od 40.000 KM su sredstva za interventnu potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve

Tekućim transferima neprofitnim organizacijama udrugama proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata utvrđena su sredstva od 460.000 KM, od čega za sufinanciranje programa rada saveza, organizacija i udruga 280.000 KM. Iznos od 100.000 KM namijenjen je za tradicionalno održavanje sportskih igara Saveza RVI Federacije BiH i HVIDR-e Mostar, a 80.000 KM su interventna sredstva za potporu programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve.

Ova sredstva će biti dodjeljivana korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a bit će isplaćivana kvartalno.

Za sufinanciranje troškova pokopa i dženaza pripadnika braniteljskih populacija utvrđena su sredstva od 400.000 KM, a bit će dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih proračunskih sredstava tijekom godine, na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2018. godine.

Federalna vlada danas je podržala inicijativu za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine – Federalnog ministarstva prometa komunikacija i Ministarstva prometa i veza Republike Srpske s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića. Cilj Memoranduma je identifitkacija prioritetnih oblasti i obima suradnje između nadležnih entitetskih ministarstava i EBRD-a u izgradnji autoputeva.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Skupštini Hrvatske pošte d.o.o. Mostar Vlada FBiH je ovlastila Kenana Osmanagića, a za Skupštinu JP HT d.d. Mostar Renata Škrobu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Glas naroda

sva će ova sredstva završit u džepovima lopova našto se vade lopine

Braniteljima 5.755.000 maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari