Josip Aničić - U slučaju "Soldo" nije bilo propusta Tužiteljstva!

ljubuski.info

Da su sudstvo i tužiteljstvo rak-rana društva, posebno dolazi danas do izražaja u Bosni i Hercegovini, ponajviše u manjim sredinama, poput Zapadnohercegovačke županije, čije Tužiteljstvo je smješteno u Širokom Brijegu. Tamo je dosad bilo više nerazjašnjenih slučajeva, zabilježena je velika sprega institucija s vladajućom politikom, pa je i povjerenje naroda prema njima - na vrlo niskoj razini.

Međutim, posljednjih godina u Tužiteljstvu ŽZH-a radi Josip Aničić, mladi glasnogovornik, odnosno Viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću koji je uvijek spreman stati pred medije i novinarima odgovarati na postavljene upite, pa se zahvaljući njemu, odnos javnosti prema tamošnjim sudbenim i tužiteljskim institucijama polako mijenja…

Više od dvije godine radite kao Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnošću u Tužiteljstvu Županije zapadnohercegovačke. Kako je biti spona između Tužiteljstva, medija i javnosti?

Obzirom da sam u Županijskom tužiteljstvu ŽZH već više od 5 godina, prvo kao pripravnik-volonter, a potom kao viši stručni suradnik pune tri godine, upoznao sam organizaciju i rad Tužiteljstva. Radeći s tužiteljima na konkretnim predmetima, lako sam uspostavio kontakt s medijima i javnošću, jer vrlo dobro znam s čime smijem izaći u javnost, a s čime ne.

Prešutite li nekada neke informacije?

Naravno, i to svaku informaciju čije bi otkrivanje moglo štetiti istrazi, odnosno daljnjem radu na predmetu.

Mogu li mediji utjecati na rad Tužiteljstva i donošenje odluka tužitelja?

Tužitelj prilikom donošenja odluka postupa u skladu sa zakonima i svojim ovlastima. Mediji mogu utjecati i pozitivno i negativno na njega, jer preuranjene ili neprovjerene informacije otežavaju tužitelju rad na predmetu.

Informacije o optužnicama, raspravama i kaznenim djelima, kao i o radu Županijskog tužiteljstva ŽZH, upravo od Vas dolaze medijima koji ih javno prezentiraju. Jeste li zbog toga imali kakvih problema?

Prezentiranje informacija javnosti je dio moga posla. Većih poblema zbog toga nisam imao, i iskreno, ne razmišljam mnogo o takvim stvarima.

Preko pojedinih lokalnih medija (ponajprije portala SirokiBrijeg.info), često su prenošene informacije kako su pojedinci u Tužiteljstvu radili mimo zakona i zlouporabom ovlasti pogodovali pojedincima. Koliko ste upoznati s takvim napisima i postoje li pritužbe građana na rad nekih djelatnika Tužiteljstva?

Upoznat sam s takvim napisima, no ne postoje pritužbe građana na rad djelatnika Tužiteljstva. U slučaju da se posumnja u zlouporabu ovlasti tužitelja, prijava se podnosi disciplinskom tužitelju VSTV-a BiH u Sarajevu. Tužiteljstvo protiv čijeg je djelatnika podnesena prijava, ne može više raditi na tom određenom predmetu, već se dodjeljuje drugom tužiteljstvu u Federaciji BiH. Što se tiče prijava koje su spominju u medijima, one do sada nisu bile utemeljene.

Prije nekoliko dana, VSTV BIH je dodijelio pozitivnu ocjenu Tužiteljstvu ŽZH za transparentnost i otvorenu suradnju pravosuđa s javnosti. Koliko ta ocjena znači Tužiteljstvu i Vama osobno?

Mediji su prepoznali značaj transparentnosti suradnje Tužiteljstva s javnosti, što je sada pozitivno ocijenjeno i svakako ima veliki značaj za Tužiteljstvo. Šira javnost mora biti upoznata s radom Tužiteljstva kao institucije, jer to doprinosi jačanju povjerenja. Za mene, kao osobu koja prenosi informacije bilo kakva pozitivna reakcija je od velikog značaja, ali i negativna, jer onda znam na čemu trebam još raditi.

Rad Tužiteljstva ovisi i o radu drugih institucija. U kakvim ste odnosima s MUP-om ŽZH i koliko blisko trebate surađivati kako bi svoj posao pravovaljano mogli odraditi s obzirom da nakon njihovog posla dolazi na red Tužiteljstvo koje odlučuje o daljnjim postupcima prema počiniteljima kaznenih djela?

Rad Tužiteljstva uvelike ovisi o pravodobnom i kvalitetnom radu MUP-a ŽZH, ali i svih drugih agencija i institucija za provođenje zakona. Još 2013. godine donesen je Protokol o uspostavi foruma za suradnju ŽT ŽZH i MUP-a ŽZH, te se svaki mjesec održavaju sastanci njihovih predstavnika. U primjeni je i Uputstvo o postupanju i suradnji policijskih službenika i tužitelja u provođenju radnji dokazivanja u tijeku istrage.

To smo pitali zbog poznatog slučaja ‘Soldo’, nakon kojeg se podigla velika prašina, jer je javnost uvidjela manjkavosti u radu ove dvije institucije…

Svjedoci smo da se puno toga promijenilo nakon tog događaja, te da narod traži da institucije svoj posao kvalitetno odrađuju, bez obzira o kome se radilo. Ispitano je u tom slučaju oko 120 svjedoka, od kojih 14 policijskih i 23 medicinska djelatnika, te oko 70 svjedoka, što pokazuje veliku ozbiljnost u rješavanju tog predmeta.

Smatrate li se odgovornim u Tužiteljstvu što slučaj ‘Soldo’ još nije riješen i je li bilo kakvih propusta?

Dosad niti jedan propust u radu ovog Tužiteljstva na tom predmetu nije utvrđen, pa se Tužiteljstvo ne može niti pozivati na odgovornost za propuste. U radu na tom slučaju pokazan je najviši stupanj ozbiljnosti, kako bi se predmet riješio i donijela pravilna i zakonita odluka. Tu odluku će kontrolirati nadležno Federalno tužiteljstvo u Sarajevu. Što se tiče propusta drugih institucija o tome je javnost već odavno upoznata.

S kakvim ste se problemima susretali u razgovorima s osumnjičenima za kaznena djela?

Nisam imao problema s osumnjičenicima, bez obzira na ozbiljnost i težinu kaznenog djela. Oni vrlo dobro znaju što znači institucija Tužiteljstva, te se prema tome tako i ponašaju.

Vaš posao zahtjeva gotovo 24-satno radno vrijeme. Imate li vremena za odmor?

Dosta vremena provodim na poslu, ali Tužiteljstvo je takva institucija. U svakom trenutku je jedan tužitelj dostupan 24 sata na dan, bez obzira bio to radni ili neradni dan, radi izlaska na mjesto događaja, davanja potrebnih suglasnosti kod hitnih pretresa, itd. Recimo, kada je riječ o pritvoru, postupa se hitno, jer riječ je o satima u kojima se trebaju prikupiti dokazi, donijeti nalozi za istrage, obrazložiti prijedlozi za pritvor i uputiti na sud. Pa, nađe se vremena i za odmor.

Kako iskorištavate to malo slobodnog vremena za odmor i pripremu za nove susrete s prijestupnicima?

Većinom radim na sebi u smislu usavršavanja u profesionalnom smislu. A ostatak vremena provedem s prijateljima.

Kakvi su vam planovi u budućnosti?

Bit ću tužitelj.

Mili Marušić | 7Dnevno

Glas naroda

Covjek ovo izjavi i zeli biti tuzitelj

Sramotno

Šta bi tek bilo da dobijemo svoj entitet.
Jer najveći primjer bezakonja je ZZH,
To bi tek onda bio Eldirado, jedna stranka , jedna vlast. Jednoumlje i bezakonje za profitere, tajkune i ostale stranačke podobnike, ulizivače, stranačka potrckala, uhljebljenie umjetne inteligencije sa kupljenim diplomama i preuzetim na prvoj stepenici autobusa iz Kiseljaka ili Sirikokog.
E tek bi tada svaki treći pošteni Hrvat završio ovako kao Soldo.
Sprega kumstava politike, izvrsne i sudbene vlasti. Ništa novo.

Ljudstvo svaka ti čast,skidam kapu..

Pa to bi tek bila propast ljudi moji i ovako je kadija te tuži kadija ti sudi.Sramota za plaću koju primaju mogli bi barem poneku presudi donijeti po zakonu ,a ne po naredbi.vraćanje predmeta s općinskog suda na županijski iobrnuto po par puta...čekanje presuda godinama...a tek odvjetnićka mafija koja je u sprezi sa pravosuđem...degutantno...toliko očito da čovjek ne povjeruje.jadan onaj tko traži pravdu na ovim prostorima...

Takvo kradeze krivosuđe nam netriba kad tajkunska dica nekog prebiju ili pregaze ubiju nitko nezna ništa strašno

Kako te sram nije izlaziti i pricati svatko zna sto je u sudu i tuzilastvu vi ste u stanju reci kada je jesen da je proljece vec vladate sa Komunistima i udbasima hocetel moci lagati i zataskavati na onome svjetu.

U zhz zupaniji mup sud i tizilastvo je korumpirano nema na svjetu nigdje takva korumpiranost i privatizirano je. Hdz vlada tom ustanovom ali nicija do zore nije sjala tebr plata dobra zanima i korupcija.

Da imalo imas obraza sutio bi vec jadni narod stoce tkoce se sa rogatim bosti daje Bog da da da nam dodje vladati musliman nebi nam ovako bilo djubrad komunisticka dabogda vam se na dici vracalo a dace vam Bog svima kriz koi god zlo radite djelatnici mupa prijavljuju kriminal krivotvorenje potpisa dokazano zasto o tome ne pricate pred javnosti koi se kriminal u Mupu radi i kako zreba te ljude procesuirati i udaljiti iz ustanova jer su zloupotrebili polozaj vec tuzilastvo radi kad sirotinja ukrade kakav kastefon i busilicu motorku pilu a ovi sto grabe milione nema dokaza.

Moj josipe korizma je okreni se molitvi al ti vec imas kartu za pakao skupa sa korunpiranim krimovcima u ljubuskom na celu sa cuvalom I ekipom sve bi ja to u planinu I Ovce da cuvaju kako vas ni Boga nije strah. Prodali ste dusu jadnici.

kriminalci viču držite lopove nema nama pomoći u molitvi i big nas je napustija samo nam slijedi oganj nebeski

Valjda cu doživit da ovo zlo sjaši sa Hrvatskog naroda

Sreca je da nam svijet nece dozvoliti treci, jer bi ovo postala (potpuno) privatna drzava...
A i ovako je blizu.

Josip Aničić - U slučaju "Soldo" nije bilo propusta Tužiteljstva!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari