Ni nakon 14 mjeseci "istrage" tužiteljstvo ne zna što se zbilo u "slučaju Soldo"

ljubuski.info

Usprkos činjenici da je Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije proteklih mjeseci saslušalo više od 121 svjedoka, te prikupilo mnogobrojne dokaze, istraga koja se odnosi na rođendansku zabavu na kojoj je Mile Soldo iz Širokoga Brijega na misteriozan način teško ozlijeđen, još nije okončana.

Da u ovom slučaju još nije donesena odluka u smislu prekidanja istrage ili pak podizanja optužnice protiv osumnjičenoga, potvrdio je i Josip Aničić, službenik za odnose s javnošću Tužiteljstva ZHŽ.

Naime, Soldo je s ozljedama lica i glave završio u bolnici u noći s 8. na 9. listopada 2016. godine kada je zadobio teške ozljede na rođendanskoj zabavi. Međutim, kako je ozlijeđen, do danas nije utvrđeno.

Prema prvim neslužbenim informacijama koje su danima kružile u Širokom Brijegu, maloljetnika je brutalno pretukla grupa mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna. Prema drugoj inačici priče, Soldi je na glavu pao željezni gol i tako je zadobio ozljede lica.

Svjedoka ni jednoga niti drugoga nije bilo, a ni sam Soldo se ne sjeća što se zapravo dogodilo. Nakon što je vijest o događaju plasirana u javnost, u Širokom Brijegu se digla poprilična buka u vezi slučaja i "šutnje" MUP-a ZHŽ o ovom slučaju.

Vrhunac su bili prosvjedi, koji su održani na gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. studenog 2016. godine.

Tada je javnost tražila ostavke odgovornih i žurno rješenje slučaja.

U razdoblju od kada je Tužiteljstvo ZHŽ zaprimilo predmet, poduzete su sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti vezanih za ozljeđivanje tada maloljetnoga Solde. Saslušan je ukupno 121 svjedok. Od toga broja, u Tužiteljstvu ZHŽ saslušana su 72 svjedoka (između ostalih i svi policajci PU Široki Brijeg (14), svi uposlenici SKB Mostar i SKB CUM Mostar (23); od toga devet liječnika i 14 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara, uposlenici DZ Široki Brijeg, koji su na bilo koji način bili involvirani u ovaj događaj, bez iznimke. Saslušan je i Mile Soldo i njegovi roditelji, kazao je Aničić.

Prikupljen je i veliki broj materijalnih dokaza, te su obavljena mnogobrojna vještačenja.

Vještačenja su se odnosila na utvrđivanje sadržaja izuzetih mobilnih uređaja, utvrđivanja prisustva alkohola u krvi, utvrđivanje prisustva opojnih droga, lijekova, utvrđivanje vrste i težine svake pojedine tjelesne ozljede, mehanizam i način nastanka tjelesnih ozljeda, utvrđivanje sposobnosti sjećanja i rekonstruiranja samoga događaja, da li je štetni događaj u kojem je Mile Soldo zadobio tjelesne ozljede mogao izazvati amneziju kod njega, utvrđivanje postojanja eventualno psiholoških posljedice zbog događaja s rođendanske zabave, utvrđivanje prisustva krvi na predmetima izuzetim s lica mjesta, kao i na predmetima izuzetim od Solde, izuzimanje uzoraka brisa bukalne sluznice i utvrđivanje DNK profila osoba te komparacija s tragovima izdvojenim s izuzetih predmeta, precizirao je Aničić.

Usprkos svemu, istražitelji ni za čak 14 mjeseci, koliko istraga traje, nisu uspjeli dobiti jasnu sliku o onome što se dogodilo kritične večeri. Na pitanje o dosadašnjim rezultatima, mogućim uzrocima ozljeđivanja, Aničić nije mogao odgovoriti.
Govoriti o sadržaju dokaza i rezultatima, dok se još poduzimaju radnje, nemoguće je, kaže Aničić.

Budući da se u javnosti dosta spekuliralo i o samoozljeđivanju, Aničić kaže kako je moguće i takvo razrješenje slučaja.
Sve je moguće. Međutim, tužiteljstvu treba živi svjedok i/ili materijalni dokaz. Samo na tome se može zasnivati odluka tužitelja, objasnio je Aničić.

faktor.ba

Glas naroda

Oduzeti im plaće za 14 mjeseci i točka

A sta je se dogodilo,mali malo išutan,teške ozljede glave skoro umro. Šta je to našoj policiji. Djeca se malo zaigrala.

more bit dase mali soldo sam nalupa poštoje trenira karate

Kako bi ovo IRA riješila.

Da je soldo nalupao kradezeovca ili bacio kamen davno bio bio osuđen i na robiji ovako kad tajkunska dica prebiju sirotinju niko ništa nezna

vi širokobriježani sviste fufe pola vas zna sve o tome nesmite prdnut

Osveta se hladna servira

ne jasno mi je kako će tužiteljstvo znat kad ovi ne znaju što su bili tu i ovaj dečko da ne zna nejasno je ne zna se

U 28 godina demokracije koliko je ubojstava rijeseno a svo vrijeme policija sud tuziteljstvo primaju nemalu placu

Jeli Gradonacelnik Miro Kraljević na skupu kazao kako će to rjesiti.

Sve se zna ali se ne zeli znati...A Siroki Brijeg je takav uvik bio .Zakon sutnje,omerta.....

Nedaj Boze da se to mom ditetu dogodilo rjesio bi sve za dva sata

Tuziteljstvo ZZH je u funkciji mafije,razbojnika koji su planski kadrovirali tuzitelje ,pametnom dosta kad tuziteljstvo pismeno salje obavjesti da je nn slucaj usao u zastaru.Zar je to uopce tuziteljstvo ,naprotiv trebalo je sve poduzeti da se provede istraga ili da svoj mandat daju na raspologanje.Posto u Sirokom vlada jedna anarhija i zakon ko je jaci vlada e tu bez seoske bune i ulice nista se decenijama nece desit.Ako Tuziteljstvo BIH smjeni sve i procesuira tuzitelje kao i pojedine suce tada bi narod Sirokog osjetii promjene i sigurnost.

jeli istina da je specijalna policija
poslije uviđaja došla do zaključka
da je mile soldo bumerang baca
a pošto je malo popija
bumeran ga stalno po glavi lupa
dakle momci ako malo popijete
nemojte bacati bumerange
jel tak il ne tak ministre murije

Dovesti FUP i sta mislite za koliko bi vremena ovaj slucaj bio rijesen

A smijurije majke ti, ne branim niti policiju, ni ministra ni tuziteljstvo... ali smijurija je kad se ovaj momak ne sjeća ko ga je prebio. Ajde ti moj momak ća, jer za mene si ti za sturac kad se bojiš kao sto se boje svi, i policija i svi ostali. Bojite se jada i cemera. Ajte svi u lipi sturac i cili ovaj slučaj vise, ko da je neko manit. Pljuc

Niko nista nezna mozda je neko podmaza da zaborave

da je narod pametan mogao bi rješit lošu vlast za dva sata kao i ovaj otac slučaj solde
sve ima rješenje

Zestoki sam kriticar vlasti ali ovdje mi nisu cista posla,sto roditelji ne kazu ko je to napravio

Čista posla?
Dobro si shvatio.
Zašto roditelji ne kažu,
šta misliš, zašto sudci ne osude???
Puno zašto
Zato što se svi booooojeeeee !!!!!!
Jel ti sada jasno?
Jel ti jasno da se to zna u Širokome, ali kad nema kamera i novinara?

Ma dajte molim vas, stalno se protura priča da se sve zna ko je to napravio. Naravno da mali Soldo zna skim je bio, skim je pio, kakvi su nesporazumi bili i na kraju trebao bi znati ko ga je onako zločinački premlatio. Ovi ostali što znaju zašto se to više ne kaže.
Kažete policija štiti tu skupinu ili tog pojedinca koji je to napravio, pa ajmo za inat policiji to sve kazat, ako se zna ko je to napravio, ako je u cilju da se sazna.?

Pa ljudi ako neko nesto zna neka napise

Slazem se s komentarima iznad,bogom se kunem da bih rekao i napisao da znam

ovi gore su dobro rekli mali mora znat skim je bio i jel ga netko namlatio i ne treba za ovo blatit ni policiju ni sud sa njim treba obavit razgovor ili je dobro skrivio pa ne smje reć

Gukni goste kad znaš istinu bez kamera ili si ti taj koji konstruira

Siroki udbaski uvjek bio i osto

Ni nakon 14 mjeseci "istrage" tužiteljstvo ne zna što se zbilo u "slučaju Soldo"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari