Radio drama: Tragom naših Troja

ljubuski.info

U jednosatnoj radio drami, Trećeg programa Hrvatskog radija, autora Đine Đivanovića i Srđana Nogića, te uz očaravajuće zvuke glazbe koju je priredio Maro Marketa, šest sudionika drame otkriva svoje duboke emocije, ushićenja, potištenost, razočarenja, i, ponovna nadanja u buduća istraživanja na putu do konačne istine, a koja snažno potiču i nude uvjerljivi stihovi Ilijade i Odiseje.

Homer je taj krivac koji, s vremena na vrijeme, samo pojedinim osobama odškrine vrata svojih odaja, a oni, svi do jednoga, kad uđu u njegov svijet sami zalupe vrata za sobom i nije se nikada glasilo da je netko od mnogih, za vrijeme svoga života, okrenuo leđa tim neprolaznim stihovima Homerovih djela.

Ma, on zapravo i nije Homer, nitko ga nikada pouzdano nije upoznao niti mu se zna pravo ime, u samom se početku nastanka Ilijade sedam grčkih gradova otimalo tvrdeći da je autor tih božanskih djela porijeklom upravo iz njihova grada.

Osvrnimo se kratko na povijesne pojedinosti koje govore koliko je Homer veličan i poštovan u svijetu kroz minula stoljeća, Plutarh je kazao za njega:
Homer je odnio pobjedu nad promjenjivošću ljudskoga ukusa, on je uvijek svjež i pun mladenačke ljepote koja stalno pruža uživanje i zadovoljstvo!

Znanost je čvrsto složna po pitanju Homerova utjecaja na kulturu Starih Grka, smatra se da su njegova djela bila temelj u odgoju mnogih mladih naraštaja, koji Homera nisu samo čitali, već su od njega učili svoj jezik i povijest. Stoji zapisano kako su Grci mnoge znanstvene rasprave uspješno privodili kraju samo zato jer bi se često puta pozivali na Homera i njegovo tumačenje nekog problema. Iz njegovih djela crpili su građu tragički i lirski pjesnici, jedne je prilike Heshil kazao za svoje slavne drame kako su one samo mrvice s bogatog Homerova stola.

Za Ilijadu i Odiseju Gogolj kaže ovako:
Nema sumnje, najsavršenije stvaralačko djelo svih vjekova!

Zaputimo li se duboko kroz povijest, i ako potražimo mišljenje mnogih istaknutih osoba, koje su svojim djelima obilježile našu prošlost, svi oni o Homeru govore s posebnim ushićenjem i poštovanjem.

A, što o Homerovim djelima i ljudima koje je dotaknuo Homer i o samim sebi, kao zarobljenicima među stihovima Ilijade, misle: Grozdana, Dragan, Krešo, Vedran, Tihomir i Igor, poslušajte u tonskom zapisu drame!

homerolog Krešo Vujević

Glas naroda

Dobra emisija. Čestitke ! i Kreši ali i svima ostalima koji su bili jako interesantni, posebice ovaj lik iz Istre

Radio drama: Tragom naših Troja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari