Kad veliki učitelj postane prijatelj

ljubuski.info

Platon je bio učenik velikog Sokrata. Za Sokrata mi nikada ne bi saznali da nisu sačuvani zapisi o njemu koje je ostavio Platon. Još prije 25 stoljeća Platon je o Sokratu pisao s velikim poštovanjem, i, s poštovanjem je pisao o učenju koje je naslijedio od učitelja!

Zapisi neporecivo svjedoče da su obojica poštovala Homera i njegova djela, Homer ostavlja veliki trag u životu Sokrata i Platona. Platon kasnije postaje Aristotelov učitelj i za očekivat je da je na njega prenio svoje i Sokratovo znanje kao i ljubav prema Ilijadi. Mnogo kasnije, Aristotel postaje privatni učitelj Aleksandra Velikog da bi i on, u nekim dijelovima svoga života, primjerom pokazao koje je učenje naslijedio. Naime, Aleksandar Veliki na svom ratnom pohodu kroz Malu Aziju zaustavlja silnu vojsku na brežuljcima tradicionalne lokacije Troje. On na tim predjelima prenosi žrtve paljenice i poistovjećuje se s kraljem Agamemnnonom koji po legendi tu negdje prenosi božanstvima iste žrtve prije pohoda na Troju. Iz priloženog se da zaključiti kako su učitelji tijekom vremena na svoje učenike prenosili ljubav prema Homerovim djelima, koja su na taj način ostala sačuvana do naših vremena.

I ja se s ponosom sjećam svog velikog učitelja i prijatelja:profesora dr. Đure Baslera, dokaz našeg prijateljstva su ove sačuvane čestitke za Božić i Novu godinu. Nisam slučajno upoznao Đuru Baslera, s njim me upoznao fra. Eugen Tomić. Fra. Eugen je u to vrijeme bio moj duhovni vođa, njemu sam povjerio svoju veliku ljubav prema Homerologiji iz koje me više nitko živ nije mogao otrgnuti. On me često tješio i blagosivao kad sam trpio uvrede i ismijavanja sa svih strana, te me ubrzo povezao sa svojim dugogodišnjim prijateljem Baslerom.

Đuro mi je jedne prilike priznao da sam ga "zapalio" svojim novim pristupom u rješavanju Homerskog pitanja, jer takav način i pristup Homerovim djelima po njemu nikada nije postojao. Kad me Đuro, nakon dužeg uzastopnog kontaktiranja, nije uspio nagovorit da upišem arheologiju, i kad se često znao smijati mojoj izjavi da ja ne trebam diplomu već znanje i nekoga tko će me ciljano usmjerit prema tome; e, tad se on drugačije postavio prema meni. Točno me usmjerio u znanstvena područja koja će mi pomoći u mojim nastojanjima. Znao je za moj čvrst stav da Ilijada ne skriva lokaciju stvarne Troje i da ja nastojim prvo odgonetnuti tko je stvarni autor Ilijade i Odiseje.

Moj prijatelj Đuro znao mučiti pitanjem zašto je rimski pjesnik Vergilije na kraju svoga života tražio da pred njegovim očima spale rukopise njegove nedovršene Eneide, Eneide kaoja je opet nastala kao posljedica velike ljubavi prema Homeru. Između ostalog, Baslera je najviše impresionirao moj stav da je nepoznati autor namjerno u Ilijadu upleo jednu savršenu geografsku mapu koja odgovara Ljubuškom i dijelu ljubuškog polja. Nakon toga mi Basler omogućuje brzo napredovanje kroz složenu znanstvenu građu, jer preko njegovih veza dobivam pristup dobro čuvanom znanstvenom arhivu Gradske knjižnice u Mostaru. Kako se iz tih prostorija nisu mogle iznositi vrijedni primjerci knjiga, svojim sam boravkom u knjižnici nanizao dosta dana, tjedana i mjeseci.

Jedne prilike sam čitao knjigu koja je stara 200 godina, a da je nitko prije mene nije uopće listao, jer sam morao prorezivati ona greškom spojene listove u tiskari. Mnogo kasnije u svojoj sam knjizi napisao da se uopće ne mogu sjetiti koliko sam vremena proveo u toj knjižnici, samo znam da je za to vrijeme tamo ispred u dvorištu dva puta cvala trešnja.

S profesorom dr. Đurom Baslerom posljednji put sam se rastao ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, ja sam krenuo preko puta razdužiti sobu u hotelu, i, dok sam čekao na semaforu prelazak ceste, gledao sam za njim kako polako zamiče uskom ulicom iza Zemaljskog muzeja. Đuro Basler, kao veliki Hrvat i domoljub svoju je bogatu privatnu knjižnicu, u kojoj su i njegove mnoge objavljene knjige i znanstveni radovi, kao prvog doktora arheologije u Jugoslaviji, povjerio na čuvanje Crkvi na Širokom Brijegu, a ovaj je svijet napustio samo malo prije hrvatske neovisnosti.


"Dragi Krešo, ako već nemam slike od Troje neka i ovo Mogorjelo bude njen nadomjestak za Božić i Novu 1986 godinu - uz zmije sa Ružice i mnoge priče.
Bio sam u Mostaru..."


"... i uzalud se nadao da ćemo se vidjeti, ali Eugen nije smogao snage i vremena da nas spoji. Svijet je velik! Ja ću opet uskoro u Mostar, ali ne znam kako da se nađemo - neka nam fra Eugen bude veza.
Srdačno….
Đuro Basler
dec. 1985. "

Homerolog Krešo Vujević

Glas naroda

Koliko razumijem, pisac kaže da je Đuro Basler "prvi doktor arheologije u Jugoslaviji". Arheolog i konzervator Basler obranio je doktorat 1981. na Sveučilištu u Zadru u zrelim godinama (u 64-oj). Više je hrvatskih arheologa u bivšoj Jugoslaviji (i Kraljevini i SFRJ) doktoriralo prije njega - S. Gunjača (1936.), A. Benac (1951.), Z. Marić (1965.) i drugi.

...Biti "prvi" u nizu znači mnogo više od tih što nabrajaš.

E, moj sinko, da si povjesničar i istraživač od formata znao bi posložiti tko je tko u hrvatskoj arheologiji, bez obzira na tvoje simpatije prema dr. Đuri Basleru. Prvo mjesto hrvatskoga arheologa rezervirano je za don Franu Bulića, pa tu je i Stipe Gunjača, utemeljitelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i tome slično. Od hrvatskih arheologa u BiH najcitiraniji su dr. Alojz Benac i dr. Ivo Bojanovski.

a jesi i ti veliko cudo napravija sto si samo zagugla i poslozija.... to ti je [ * neprimjereno * ]ski posa.

Zaguglaj i ti i posloži buuuudaletino jedna kad se praviš pametan. Ovdje se iznose procjene i sudovi kojih nemaš na tvom, za natražne pameti, Googleu.

laj koliko te volja, ali i dalje moras zivit u ulici koja nosi ime Djure Baslera. Tebe su u zivotu dobro zaebali Djuro i tvoje stalno "Googlanjr"!

Baš si bistar, k'o Vrioštica u proliće. Ja sam dao ulici Ime Đure Baslera, s kojim se
poznajem od 1980., dakle prije nego ti, pa ne kakoćem o tome

Nikad ti Đuru nisi upozna, pitasam ja njega, ..u stvari pita on mene; "..čujem da ti tamo neki stvara probleme, a samo završija višu školu, šta bi tek bilo da je doktor znanosti!".. Baš bi volija da te upozna, biseru jedan, ali on nije nikada gledao televiziju, samo dnevnik ili nešto iz njegove struke. .Bi, stvarno bi volija, pa bi mu ispriča kako ti je Oliver Mlakar dodava odgovore na pitanja tamo iza kamere.

Baš si na razini prostoga blebetala. Ostani u svojemu mraku. Što ja raspravljam sa SSS?

Prvo mjesto pripada Mirku Rašiću, koji kopa di 'oće i kad oće uz potporu HDZeovih kurturologa LOGOS industrije.

Krešo, čekam vise od tjedan dana za nastavak prica koje super opisujes i molio bih te da sad zbog cekanja objavis dvije price.
Pisi ono sto je bilo, sto je stvarno i sto ti nitko ne moze osporit.
Ova tema o homeru je za mene [ * neprimjereno * ]na.
Ne mislim da je itko od vas [ * neprimjereno * ] zato sto to voli, ja samo mislim da ste se zapalili sto je navodno netko opisao, sto nitko nece 100% dokazat da je postojalo.
Rašić radi ono sto rade i ostali "arheolozi" nisu uradili vise od 20. godina, rasicu bravo

Ova mu je dobra "Homerolog".

Kad veliki učitelj postane prijatelj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari