Što god progovorimo u Sarajevu se to dočeka kao "podjela" i "treći entitet"

ljubuski.info

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, ocijenio je da je ključni problem u BiH nepovjerenje, kao i da će vlast i u narednih godinu i pol morati biti održavana na infuziji.

Vlast smo napravili od stranaka koje ne čine vlast na različitim razinama i ljudi koji predstavljaju te stranke nedovoljno iskreno su krenuli u taj proces, vjerujući da će u njemu maksimalno ostvariti svoje ciljeve. Ciljevi partnera su na neki način bili dezavuirati druge i javnost. Moglo se snalaziti i plivati u tim vodama šest mjeseci ili godinu, ali su kasnije to nepovjerenje i neiskrenost došli do izražaja, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, da na razini BiH nema parlamentarne većine jasno se vidjelo na primjeru zakona o trošarinama i još desetak prijedloga zakona ili njihovih izmjena.
Vidjelo se da su predstavnici Saveza za promjene, ili u nekom trenutku netko drugi, potpuno drugačijeg stava od onih kojima su se do jučer zaklinjali na partnerstvo, naveo je Čović.

On kaže da je evidentno da se u sve ušlo neiskreno, te da je kriza nastala još od mehanizma koordinacije, kao i kod popisa stanovništva, ali i u slučaju revizije presude protiv Srbije.

Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, smatra da su izmjene zakona o trošarinama neophodne i da moraju biti usklađene sa standardima koji se balansiraju sa svjetskim financijskim institucijama, te da bez toga nema investicija u prometnu infrastrukturi, zdravstvu i drugim oblastima.

On je kazao da je BiH na prekretnici koja znači kandidatski status za EU, te da institucije BiH trebaju preuzeti odgovornost za euroatlantski put i unutarnje uređenje i socijalno-ekonomske odnose.

Suradnja s Republikom Srpskom važna ako se išta želi uraditi na razini BiH

Kazao je i kako je zadovoljan komunikacijom i odnosom koji ima sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je neprikosnoveno vlast, kao i SNSD sa svojim partnerima na razini Srpske.
Umjesto da nas ohrabre jer se kroz to mogu riješiti ključni i vitalni problemi, zamjeraju nam. Tu nemam što komentirati, osim da je u političkom smislu to postalo samo sebi svrha, poručio je Čović, ističući da je suradnja s Republikom Srpskom važna ako se išta želi uraditi na razini BiH.

On je ocijenio da je položaj Hrvata u BiH dosta složen i obilježen epitetom ustavne neravnopravnosti, odnosno neprihvatljiv dok god netko drugi u njihovo ime može birati predstavnike Hrvata u institucijama BiH.

Komentirajući opstrukcije na koje nailaze prijedlozi HDZ-a kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, Čović je kazao da to nije čudno jer taj zakon predstavlja višu razinu potrebe međusobnog usuglašavanja.
Šta god progovorimo je slika trećeg entiteta. Ako pričamo o sportu, kulturi, gospodarstvu, kojekakvoj političkoj reorganizaciji ili izmjeni izbornog zakonodavstva kod druge ili treće strane se dočeka, a posebno u Sarajevu, kao podjela, kao treći entitet, kazao je Čović, komentirajući optužbe da ovim zakonom utire put trećem entitetu.

On je naveo da će se odazvati pozivu na inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

HMS

Glas naroda

zar ti išta govoriš osim što viriš iz dodikove gu.zice i ponavljaš ima 15 godina ko papagaj

dobro ti je trebalo da skontaš 25 godina ti je stranka u svim vladama i županijama i parlamentu i ti si presednik, što niste veta stavljali na vrijeme ne sad nakon svih ovi godina ti je svatko kriv za vaš nerad, mrš bando neka ste vi svoje džepove napunili

Kriza ti je nastala jer ti kanton 8 ne prizna nikakvu višu instancu i ponašaju se kao da su se već odcijepili. Kaži narodu koliko su na sudovima ustavnim i ostalim u Sarajevu ovi presuda izgubili i koliko ste ih riješili, zato je kriza nastala pa ministar sigurnosti ti je neki dan rekao da ima područje na jugozapadu bih gdje nikakva prava ne vrijede, teško je sad 25 godina nerada ispraviti, a sudske presude se moraju ispoštovati i tu ne možete potplatiti jer ima sud u Europi koji sve to vaše obori

Bas, Oceli biti ista od treceg entiteta, zasto HDZ vise ne spominje3

Što god progovorimo u Sarajevu se to dočeka kao "podjela" i "treći entitet"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari