Prijatelji Čović, Dodik i Vučić uz šampanjac u Beogradu

ljubuski.info

"Razgovor prijatelja", tako je na svom Instagram profilu napisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučič, na prijateljevanju i radnoj večeri sa srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i članom zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Čović je na svom Twitter profilu napisao kako će sa prvim čovjekom Srbije razgovarati o regionalnoj stabilnosti i suradnji, te europskim perspektivama Zapadnog Balkana. Na ovu radnu večeru nije bio pozvan predsjednik najjače bošnjačke stranke u BiH, Bakir Izetbegović, a sudeći po šampanjcu i zadovoljnim izrazima lica tri politička lidera, njima on nije posebno nedostajao.

No, jasno je kako će i ovaj sastanak dvojice bez trećega samo rezultirati daljnjim napetostima u BiH, a posebno u Federaciji BiH gdje vlast dijeli HDZ i SDA..

Također, dok se iz HDZ BiH do sada nisu konkretno određivali niti komentirali najavljeni Paket proširenja i pomoći za zemlje zapadnog Balkana, sada su izašli s priopćenjem o međusobnoj podršci i suradnji, kao i suradnji s europskim partnerima, ali i planom EK o ulaganju od 29 milijardi eura za razvoj zemalja zapadnog Balkana. Naravno, ova pomoć biti će uvjetovana ispunjenjem brojnih obveza i pitanja što je više nego dug put i sa BiH i za EU.

Iz HDZ BiH su o ovome sastanku priopćili:

Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za Zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica COVID-19.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, dužnosnici su istaknuli važnost procesa pristupanja Europskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Suradnja s europskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Europski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je dr. Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na europskom putu. Plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i gospodarskom jačanju.

Plan EU-a vrijedan 9 milijardi eura ponovno je iskazao veliki napor europskih partnera za jačanje Zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od COVID-19 i ukazao na važnost regionalne suradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije s Europskom unijom.

Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i napretka.

Čović: Vučića zanima puno toga

Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru. Razmijenili smo mišljenja o stanju europskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama. Zaključili smo da BiH mora imati svoj europski put i da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju trebamo tražiti načine kako što prije postati članica EU, izjavio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sinoćnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnje kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentirao takve ocjene, jer su one uobičajene.
Da se nismo sastali onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu i tada su neki trčali da komentiraju zašto mi, a ne netko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili netko treći, kazao je Čović.

Dodaje da je još prije tjedan dana na sjednici Kolegija Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je cijeli posjet bio vrlo transparentan.
Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sugovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Daytonskog sporazuma, istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.
Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo podcijeniti, jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zlouporabe da predstavnik jedne politike govori što je interes BiH. Moramo se naučiti da provodimo politike dogovorene unutar BiH. A vidimo što smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku, zaključio je Čović.

republikainfo

Glas naroda

Ne vidim Colaka ili on mozda slika.

Colak je to organizira

Sa susjedima treba razgovarat. Na žalost ima i onih kojima je bitnije mišljenje Irana i Pakistana od mišljenja Hrvatske i Srbije.

E hebalo majku tuge

Colak je na VCu protralo ga od ovih udbasa

Dorocinitelj nazdravlja za pobijene domoljube živija

Sorošlije pukoše od muke.

Zapamtite Vukovar

Zapamtite Komšica!

kad su katulici branili cetnicke cisterne sa naftom i benzinom na drinovcu da imaju cetnici goriva da ubijaju katulike u vukovaru i posavini to su naj crnji dani katulika hercegovine i opet isti scenari u beogradu opet pricaju o nekakvim crnim granicama neznaju ako podjele bosnu da ce podjeliti hrvasku i srbiju svak ce svoje trazit jadna fukaro sa sevinim obrazovanjem

Svaka ptica svome jatu leti

Evo Džeferović je nedavno bio sam u Albaniji pa ništa pisali niste.Nakon dvi godine ovog mandata i prošla dva mandata od Bošnjaka Hrvatima izabranog predstavnika volio bi čut šta je dobra ,i komu,taj čin donio?Pelješki se završava,hoteli i imovina,čije vlasništvo je još uvjek nepoznato,se i dalje iznajmljuju u Hrvatskoj,voda iz Buškog jezera i dalje otiče na Hrvatske turbine,a i kuda bi inače,po istoj cijeni.Odkad je zasio u fotelju ni jednu od tema nije ni spomenio a kamo li rešio već radi na ukidanju konstitutivnosti a nikako da razjasni kako bi to nami ,ili bilo komu bilo bolje bez iste.

Albanci su ginuli za Hrvatsku a Srbija je ubila nasu bracu prijatelje suborce

Srio sam ih u HOSu i nisam steka baš taki dojam.Svi ti su samo ratovali protiv Srbije.Ali nastranu to ovde se nekom ,i to i na ovom portalu,prigovara što se politički sastao sa nekim a kad se neki drugi sastaju sa tamo nekim onda ništa.Ili svima isto ili nikako.

Crna Gora je zbog ovakvih u strahu a ti Čoviću nisi predsjednik Hrvata u BiH

Ma jok.Odkad ste nam vi Komšića izabrali valjda bi on triba bit.Ali njega nema ni u Kiseljaku odakle je rodom.Najbolje bi bilo da nas Bakir predstavlja a ne da nam bira predstavnika.

dva srbina i jedan jugoslaven na papici

brze ce pucat bjezi sirotinjo

Zapucat će kad Turska pokrene svoj đihad,to je taj vakat koji se čeka.Prija neće.

Jesul vozili vlakica

Hahhaha nista maska, nista distanca. Vidi se da je to samo za ovce i da su nas uspjeli uvjeriti da cemo stradat ako se ne pridrzavamo

Njemci i Francuzi su tisuću godina bili ljuti neprijatelji, a sad najveći saveznici. Srbi i Hrvati, dok su imali sporova bili su rivali. Nakon Oluje više nisu, samo vi gledajte Bujicu i kako Bujanec grli Hasanbegovića, to vam je mjerilo svega.

Pravi Hrvat je za Srbiju do Drine a ekonomiju pustiti da radi svoj posao

Udbaši su u HDZ-u a njima je Beograd još uvijek u srcu

Bili i ostali

Nemaju sporova kad su Hrvati protjerani iz RSa ,Posavina prodana,ćirilica tamo di je nikad nije bilo u zadnjih 1000 godina..

Sastale se delije usred zemlje Srbije

Nemogu da shvatim obični puk Narod koji se na ovakva dešavanja diže i viče isve ovo promatra u nevjerici. Narode ako ovakvvi susreti sa Četničkim ratnim huškačima nimalo ne smetaju najvećim stradalnicima u Hrvatskom Narodu u prvom redu Obiteljima poginulih Branitelja Invalidima koji su ostali bez svojih dijelova tijela Udovicama čiji su najmiliji pogubljeni dijeci istih dijeca čija su pobijena od tih i takvih. Ako njih ovakve scene nimalo ne bole ostali svi bi trebali šutjeti. Do sada je vidljivo da se u proteklom perijodu nitko od ovih navedeni stradalnički kategorija nikada nimalo nije suprostavijo toj i takoj po mnogima ponižavajućoj politici prvog Čovijeka u Hrvata Dragana Čovića. Ako oni mogu ovo i dalje mirno da podnose da se netko druži sa onima koji su bili direktni akteri stradavanja vaših najmiliji neka svi ostali šute i ništa ne komentiraju. Ovi komentari bi imali samo smisao da vi nešto poduzimate a da za to od Naroda dobijate podršku ovako ovo nema smisla.

Oni su kupljeni a mrtvi ne govore

Bas tako,kupili ih za par markica i sitnog polozaja.,cast pojedincima koji ne mogu doci do izrazaja.

Interesantno da vi niste među takvima pa čak ni među ranjenima a ko prozivali bi nekoga.Jesu li Vučić i Izetbegović bez Čovića dogovorili izgradnju autoputa Sarajevo Beograd na nagovor Erdogana?Jesu li Dodig i Izetbegović u nekakvoj birtiji već potpisivali nekakve dogovore bez predstavnika Hrvata?Je li bivši hodža iz Sanđakaradio i još radi za Vučića i surađuje sa njim?Jesu li,uostalom,Bošnjaci oficiri ratovali po Hrvatskoj sve dok nije puklo u BiH a neki i dalje?Ima puno tih "jesu li"ali se samo dižete na zadnje noge kad su Hrvati u pitanju.Zašto to?

Pajdo nisi ti bio u ratu od Krivodola do Mrkonjića ja bio (također u Vakufu i Mostaru ) i da ovo gledam e neću ni ja ni itko od moje obitelji

Što si bio u Vakufu i Mostaru i kakve veze ima to di je ko bio?Srbe su Austrijanci istjerali iz vlastite zemlje pa isto komuniciraju i surađuju.Turci su nam pobili kraljeve i izživljavali se nad nami 400 godina i opet pričamo i surađujemo.Zašto ti u ovom susretu vidiš problem?

Ne može udbaško dijete prekrižiti JNA i četnike iz Srbije ne iz BiH već iz Srbije i Crne Gore ovo je moja domovina tu sam rođen tu ću umrijeti i nikad zaboraviti

Zaboravit ćeš kad umreš.Nije mi jasno di si pročita da je bilo ko nekom zemlju osporava!?

Ništa neobično,tri četnika

Čović i Plenković će reći da je ovo sve zbog Komšića

Di je meni čaša???

A di su maske,di je distanca?hahhaha ma to je samo za nas ovce mi moramo se drzati toga.

Srbi rođeni u BiH imaju pravo na državu kao i Hrvati i Bošnjaci ali nemaju pravo na genocidnu RS

Ne znaš ti šta pišeš ali opet pišeš.

Sta je to krivo napisa

Nisim ni reka da je nešto krivo napisa već da nema pojma o čemu piše.Po kojoj logiki onda Bošnjaci imaju pravo nami Komšića za predstavnika birat?

Čović nazdravlja s onim koji je hodao po Hrvatskoj i oko Sarajeva i ubijao i s onim što je odlikovao zloćinca đenerala Lisicu i rekao da nas je sve trebalo u Blajburgu pobiti. Svaka ti čast jugoslavenčino, ćiriličaru, lopove i predsjedniče HDZ-a , udbaško zločinačke organizacije.

Ista ova ruka dragana 'Čovića koja nazdravlja Četniku ratnom huškaču aleksandru Vučiću sa šampanjcom ista ta ruka sutra pali svijeće i polaže vijence Hrvatskim Braniteljima mogu li Obitelji Hrvatski stradalnika dati odgovor na ovo pitanje.

Ponovo za njega i adz

I pri tome mu pomaže jedan od najvećih hrvatskih bojovnika Mijo Krešić

Ako Hrvate vodi poručnik Jna koji je u početku kamenova udbaške autobuse HDZa onda znaš ko su HDZkani koje vodi poručnik Josipa Broza Tita ratnog zločinca.
No za ovo su sve krivi muslimani đava ih odnija oni su nas pokrali i utrnuli aluminij a možda i Komšić malo!

Tko iseli Hrvate iz tri čiste županije

nikad nije bila čista,uvijek je bilo [ * neprimjereno * ]ka i udbaša

Prijatelji Čović, Dodik i Vučić uz šampanjac u Beogradu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari