HSP BiH za vele-županiju s hrvatskom većinom

priča

Predsjednik HSP-a BiH, dr. Zvonko Jurišić, komentirajući tematsku sjednicu u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH oko ustavnih promjena, kazao je da se ta stranka zalaže za svođenje RS-a u "razumne okvire", a uz pomoć bošnjačke i hrvatske politike i međunarodne zajednice. Jurišić ocjenjuje da bi dobro rješenje bilo i formiranje jedne vele-županije s hrvatskim većinskim stanovništvom.

"HSP BiH podržava održavanje tematske sjednice u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH u svezi ustavnih promjena. Prilazeći ovome strateškom političkom pitanju savjesno i ozbiljno, na Predsjedništvu stranke je usvojena: Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda te načini i metode ostvaraja narodnih prava ili poboljšanja položaja. Ovaj politički dokument HSP BiH jednim je od temeljnih dokumenata djelovanja stranke. On je bitan zbog toga što su dosadašnje vladajuće grješne strukture unutar hrvatskoga naroda prodale narodnu slobodu i tako hrvatski narod u BiH doveli u poziciju da se mora boriti za stanje slobode koje su ostvarili skoro svi narodi u Europi", ističe predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u reagiranju povodom tematske sjednice u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH na temu ustavnih promjena.

Jurišić naglašava da HSP BiH drži da je hrvatski narod vrijedan i dostojan slobode, te da je spreman žrtvovati se za takvu politiku gdje će na kraju biti slobodan, odnosno, svoj na svome.

"Smatramo da grješne političke strukture iz vladajućega HDZ-a BiH nemaju opću slobodarsku političku dimenziju dovesti narod do slobode i da ovakvo stanje u koje su oni doveli narod samo koriste za ucjene i zastrašivanje. Teorijska podloga za dijagnozu ovakvog stanja hrvatskoga naroda u BiH kao stanja neslobode nalazi se u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima koji je usvojen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 16. prosinca 1966., rezolucija br. 2200 A /XXI/, i koji je stupio na snagu 23. ožujka 1976.", podsjeća Jurišić.

"Kao što vidite, naša Deklaracija u svome nazivlju ima odrednicu i o položaju hrvatskog naroda. Za ovakav položaj neslobode hrvatskoga naroda u BiH isključivi je krivac vladajuća stranka u Hrvata, a to je korumpirani i kriminalni HDZ sa svojim odnarođenom vrhuškom. Isto tako, bitnim je naglasiti kako nenarodna, izdajnička i zločinačka politika HDZ-a BiH u bilo kojem razdoblju, pa i u razdoblju rata, ne može ni na koji način okužiti ili istrošiti pravo hrvatskog naroda na političku institucionalnu slobodu u BiH", zaključuje Jurišić.

Kako podsjeća, u nazivlju Deklaracije HSP BiH stoji i način i metode ostvaraja narodnih prava ili poboljšanja položaja što predstavlja ozbiljan stranački potez jasno predstaviti viziju načina ostvaraja prava na narodnu slobodu.

Nepravdu Daytona ispraviti republikanskim uređenjem

"Budući da ostale hrvatske stranke podanički kalkuliraju sa svime pa i sa pitanjem slobode hrvatskog naroda, smatramo kako je ovo bitan odmak unutar hrvatske politike i jedini način da se bilo naroda i politike sjedine u povjerenju, bez kalkulacija, jer je to pravi put do ostvaraja. Način da se dođe do relaksirajućega političkoga stanja u Daytonskoj BiH je otkloniti njezinu krucijalnu nepravdu, a to je da je praktično pola BiH nepravedno uokvireno u entitet Republika Srpska. Nužno je ozemlje RS svesti u razumne okvire", ocjenjuje Jurišić.

Prema mišljenju predsjednika HSP-a BiH, naročito je bitno teritorijalne korekcije načiniti u području na kojem je odlukom Haaškoga suda počinjen genocid.

On napominje da je "ozemlje RS administrativno i kako svi oni koji političkim potezima idu k osamostaljenju RS moraju računati na to i da bi bilo kakva realizacija takvoga nauma u najmanju ruku podrazumijevala bitnu korekciju ozemlja RS".

Jurišić zaključuje da se situacija mora riješiti političkim metodama te da je za nju potrebno jedinstveno djelovanje bošnjačke i hrvatske politike u BiH uz jak međunarodni utjecaj.

"U situaciji kada bi se ispravila najveća Daytonska nepravda, odnosno, kada bi se u razumne okvire dovelo ozemlje RS-a, smatramo kako bi hrvatski narod u BiH morao imati najveći stupanj političke slobode, a to je onaj republikanski", ističe Jurišić.

On podsjeća da je, onog trenutka kada je od Američkoga veleposlanstva u BiH pokrenut i, na razini prijedloga od odabrane skupine ljudi, dovršen novi Ustav Federacije BiH, otvorena i mogućnost poboljšanja položaja hrvatskog naroda u Federaciji BiH.

HSP za vele-županiju s hrvatskom većinom

U HSP-u, u supstancijskom smislu, prihvaćaju navedeni prijedlog Ustava Federacije BiH, uz uvjet da se okrupnjavanje županija u Federaciji BiH učini na način da se formira vele-županija s hrvatskom većinom.

Vele-županije bi, kako se pojašnjava, imale sve dosadašnje ovlasti županija i ovlasti koje su po sadašnjem Ustavu Federacije BiH bile podijeljene između županija i Federacije BiH i bile bi, što se tiče tripartitne vlasti, konstituirane na način kao i što je predloženo za Federacija BiH

U HSP-u drže da, iako su izmjene Ustava Federacije BiH u navedenom prijedlogu odabrane skupine od strane Veleposlanstva SAD-a u pojedinim segmentima radikalne, gdje se prije svega misli na ukidanje institucije Ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH kao i uvođenje četvrtoga segmenta nacionalne manjine i onih koji se nacionalno 'ne ćute' - u sustav pariteta i rotacije na dužnosničkim položajima, ovaj prijedlog Ustava pravaši prihvaćaju uz uvođenje vele-županije s hrvatskom većinom jer, kako se pojašnjava, u tom slučaju dolazi se u istu poziciju s vele-županijom(a) s bošnjačkom većinom.

"Sljedeći potez u slučaju realiziranja navedenog bio bi ukidanje entiteta. Ova mogućnost poboljšanja položaja hrvatskoga naroda u Federaciji BiH ostvarljiva je političkim djelovanjem i dogovorom s bošnjačkim političkim korpusom.U slučaju da se političkim putem ne mogne doći u stanje da se izvojšti bilo sloboda bilo poboljšanje položaja hrvatskog naroda u BiH hrvatski narod ima pravo na jednostrane poteze. Hrvatska politika mora biti spremna na takvu situaciju jer u protivnom će iz BiH Hrvati nestati ako se dulje vremena zadrži stanje gdje Srbi i Bošnjaci imaju većinske entitete."

"HSP BiH će uložiti sve napore kako bi se političkim putem bar poboljšao položaj hrvatskog naroda u BiH, a ako za to ne budemo imali potporu u razgovorima s političkim partnerima iz drugih naroda spremni smo, u situaciji kada narodno stanje dostigne kritičnu točku, vući i osmisliti pravične, jednostrane poteze", zaključuje predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari