HSP BiH za treći entitet

zastava

Jučer je u Sarajevu održana Deveta sjednica Glavnoga stana Hrvatske stranke prava BiH. Na sjednici su prihvaćeni zapisnici sa zborova podružnica: Mostar, Čitluk i Fojnica, te zapisnik sa zbora Županije Hercegovačko-neretvanske. Za dopredsjednika Glavnoga stana HSP-a BiH izabran je Vladimir Perić iz Travnika, a za novoga člana Glavnoga stana izabran je Tihomir Odak iz Čitluka.

U svezi sa političkim dogovorom glede provođenja presude Sejdić-Finci, HSP BiH drži kako je prijedlog izravnoga izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije na način da se drugi član Predsjedništva bira iz pet županija u kojima prvoplasirani kandidat nije pobijedio više nego dostatan i jamačno bi pobijedio kandidat hrvatskih stranaka. Stoga nas više nego iznenađuju dodatni uvjeti HDZ-a BiH koji očito ovim pitanjem nastoji riješiti svoje kadrovske križaljke.

Na sjednici je bilo riječi i o poticaju struktura Parlamenta Federacije BiH za promjenom Ustava Federacije BiH, a na preporuku Stručne skupine formirane od Veleposlanstva SAD u BiH. HSP BiH drži kako je Stručna skupina uložila mnogo truda i znanja kako bi izradila prijedlog od 254 članka novoga ustava Federacije BiH.

"S druge strane, mišljenja smo kako nije bilo dovoljno sluha za pozicijom i hrvatskoga naroda kao onoga koji u ovakvoj Daytonskoj konfiguraciji odnosa snaga ne može institucionalno sam odlučivati o svojoj političkoj, socijalnoj, gospodarskoj, kulturnoj i inoj sudbini što je temeljem narodne slobode. U prijedlogu novoga ustava Federacije problematično je ukidanje dužnosti predsjednika Federacije kao i uvođenje načela rotacije osim za konstitutivne narode i za nacionalne manjine ili one koji se nacionalno ne izjašnjavaju."

"Ako ovome dodamo kako se Stručna skupina nije bavila prijedlogom smanjenja županija u Federaciji onda je situacija još zamršenija. Ovo zbog toga jer od načina okrupnjavanja županija praktično ovisi cjelokupna slika stanja odnosa u Federaciji BiH. HSP BiH drži kako se ovakav prijedlog ustavnih promjena u Federaciji BiH može prihvatiti samo uz uvjet ako se Federacija BiH ustroji na način da se sastoji od dvije veležupanije od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom. Ovlasti veležupanija bi bile one ovlasti koje sada pripadaju županijama, kao i one ovlasti koje su sada podijeljene između Federacije i županija. U ovom slučaju Federaciji BiH bi ostale one ovlasti koje trenutno pripadaju samo Federaciji BiH."

Na kraju sjednice pozvani su svi građani koji su se registrirali glasovati na Referendumu o braku koji će se održati 1. prosinca. Ponukani prirodnim ljudskim ćudoređem pozivamo na referendumsko pitanje: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' odgovoriti potvrdno.

HSP BiH oštro protestira protiv uvođenja postupka aktivne registracije zbog čega birači koji ne žive u Republici Hrvatskoj moraju prethodno podnijeti zahtjev najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske kako bi mogli glasovati. Smatraju kako se ovom odlukom stavljamo u podređeni položaj u odnosu na druge birače.

Ured za informiranje i medije

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari