Raguž i Jurišić uskoro o suradnji i HNS-u

polaganje vijenaca

Pregrupiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon što je postalo jasno da dva HDZ-a neće zajedno nastupiti na izborima, logičan su korak koji ide u smjeru okrupnjavanja uoči konačne utakmice te dvije najsnažnije stranke u Hrvata.

No, budući da je HDZ 1990. trenutačno poželjna opcija protivnicima HDZ-a BiH koji dolaze iz nacionalnog korpusa, a i sama stranka je u potrebi da sa što više partnera osigura što veći broj glasova, ne čudi što se upravo u idućim danima očekuje nastavak razgovora u namjeri stvaranja, uvjetno rečeno, alternativnog bloka. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako će već ovog tjedna na ovu, ali i temu HNS-a razgovarati predsjednici HDZ-a 1990. i HSP-a BiH, Martin Raguž i Zvonko Jurišić.

Iako je u ovom trenutku još uvijek rano predviđati kakav će biti ishod sastanka, kao i hoće li to biti tek jedan u nizu, jasno je kako je on, u neku ruku, i očekivan nakon što je HDZ 1990. odlučio da će se na većinski hrvatskim područjima suprotstaviti HDZ-u BiH i manjim strankama koje su okupljene oko njega.

Broj glasova

HDZ BiH, naime, unatoč godinama tijekom kojih je gubio popularnost i dalje je stranka broj jedan po pitanju infrastrukture te je za HDZ 1990., ukoliko se želi osigurati na vrijeme, logično da već sada teži okrupnjavanju oko sebe. HSP BiH, kao treća po snazi stranka u Hrvata, tako nije nimalo nemoguć izbor kada je u pitanju sraz s HDZ-om BiH. Takvo nešto se već i dogodilo; dovoljno je otići nekoliko godina u prošlost i analizirati postizborne koalicije 2006. godine u kojima su se HDZ 1990. i HSP BiH vrlo brzo našli na liniji otpora HDZ-u BiH te su zajedno i formirali vlast - primjerice, u ZHŽ-u. Slično se planiralo i 2010. godine, pri čemu brojke pokazuju kako je u pojedinim županijama HSP BiH osvajao često i polovicu glasova koje je dobivao HDZ 1990.
Primjerice, u pet županija u kojima su HDZ 1990. i HSP BiH išli samostalno, HSP BiH je dobio oko 12 tisuća, a HDZ 1990 24 tisuće glasova. Matematika stoga pokazuje kako bi HDZ 1990. uz HSP BiH nakon ovih listopadskih izbora dobio potrebne postotke koji bi možda u nekim područjima i donijeli prevagu.

Ostati u nacionalnom korpusu

Međutim, u istom postotku i HSP-u BiH odgovara partnerstvo s jakom strankom koja dolazi iz nacionalnog korpusa, pogotovo nakon situacije iz 2010./2011. i loših iskustava sa SDP-om BiH koji nije proveo obećanja dana HSP-u BiH u platformi, a tiču se popravka hrvatske nacionalne pozicije. HSP BiH si sigurno ne može dopustiti nove izlete s neizvjesnim ishodom, tako da je s njihove strane razumljiva namjera da ovaj put ostane u nacionalnim okvirima.

No, na ovom sastanku, pored tematike koja se usko veže uz kratkoročnu politiku i izborne procese, sigurno će se razgovarati i o strateškim pitanjima i nezaobilaznoj problematici Hrvatskog narodnog sabora. HSP BiH je do sada javno pozivao sve stranke HNS-a da otvore vrata sabora i dopuste ulazak i zastupnika koji su izabrani hrvatskim glasovima te da se izvrši svojevrsni povratak na načela izvornog HNS-a iz 2000. kada su međusobno "suprotstavljene" stranke radile zajedno na vitalnim nacionalnim interesima.

Ključna uloga HNS-a

S druge strane, upravo je HDZ 1990. iznutra pokušavao to isto te i dalje poziva na reformu HNS-a, njegovu demokratizaciju i proširivanje ne samo stranačkim, već i pojedincima iz akademske zajednice i Crkve, a sve kako bi HNS postao nadstranački, svenarodni parlament i mjesto na kojem se razgovara o strateškim temama. Ne treba zaboraviti kako se nalazimo u vremenu kada će ustavne promjene vrlo brzo doći na red, bilo kroz nove pregovore oko presude 'Sejdić-Finci', bilo kroz šire promjene u Federaciji i državi, tako da je od ključnog značaja okupiti što veći broj društveno-političkih snaga u Hrvatskom narodnog saboru.

Stoga nije nemoguće da će upravo Raguž i Jurišić dobar dio vremena posvetiti i ovom pitanju, s tim da i dalje treba uzeti u obzir činjenicu da HDZ BiH, odnosno Dragan Čović, reformu HNS-a najavljuje tek nakon izbora.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari