Hercegovački poduzetnici traže poništenje odluke Vlade FBiH

ljubuski.info

Udruga poduzetnika Hercegovine (APH) upozorila je na moguće nesagledive posljedice koje bi izazvalo provođenje Odluke Vlade FBiH o provođenju mjera izravne kontrole cijena pojedinih namirnica, usvojenu na 261. sjednici Vlade, održanoj 1. travnja 2021.

Utvrđeni maksimum visine marže od 8 posto na nabavnu cijenu u maloprodaji, odnosno 6 posto u veleprodaji, nije dovoljan čak ni za pokrivanje troškova transporta, a da se ne govori o drugim troškovima trgovačkih poduzeća.

S tim u vezi, vodeća trgovačka poduzeća iz tri županije s područja Hercegovine traže poništenje ove odluke.

Ne treba izgubiti iz vida kako trgovci već godinu dana trpe ogromne gubitke i pri tome izmiruju sve propisane obveze prema državi bez bilo kakvih naknada. Odluka o ograničenju marži dodatno bi pogoršala ionako nepovoljan položaj trgovačkih poduzeća, koja posluju s iznimno niskom maržom u usporedbi s maržama u regiji i šire, a marže nisu mijenjane cijelo vrijeme trajanja pandemije.

Poduzeća na koja se ova odluka odnosi u kontinuitetu bilježe pad prihoda, a ujedno imaju konstantno povećanje troškova zbog angažmana zamjenskih radnika uslijed velikog broja oboljelih ili onih u izolaciji, a svima se uredno plaćaju doprinosi.

Treba imati na umu kako ova gospodarska oblast zapošljava najviše radnika u našoj zemlji, a od pojave pandemije kontinuirano trpi najveće gubitke, što zbog smanjenja potrošnje, što zbog različitih epidemioloških mjera koje donose stožeri na svim razinama.

Odluka Vlade FBiH su protivne osnovnim postulatima tržišnog poslovanja, te ukoliko ne dođe do njezine izmjene, uslijedit će, zbog neodrživog modela poslovanja, neželjeno zatvaranje prodajnih objekata i otpuštanje radnika. Upozoravamo da kao posljedica ove odluke nisu isključene ni nestašice osnovnih proizvoda na policama trgovina. Također, ova odluka može ugroziti i domaću proizvodnju prehrambenih proizvoda za stanovništvo.

Kao očekivana pojava zbog ovakve odluke Vlade FBiH, moguće je masovno preseljenje poduzeća iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska, gdje ovakve odluke nisu prihvatljive i one se ne razmatraju kao opcija. Zagovaranjem hitne izmjene navedene odluke Vlade FBiH mi se pridružujemo ostalim predstavnicima pogođenih trgovačkih poduzeća, koji jednoglasno traže isto to, te se nadamo da će predstavnici Federalne vlade naći sluha za naše argumente i upozorenje na pogubnost odluke koju su usvojili, navodi se u priopćenju Udruge poduzetnika Hercegovine.

Glas naroda

A da vlada donese odluku da minimalac bude 1200 km

Ako ikad dođe unas Aldi i Lidl vidićete kako će ovi naši spustit cjene.U Njemačkoj kilo kocke šećera ili litar suncokretova ulja 80 centi.

Naši će propast! Kupujmo domaće iz Njemačke

Lidel King.6x1,5l Pepsi 2,70€+1,50pfand.o istalim stvarima da nepišemo.

Tko voli, nek izvoli. Ne bi te cole, ni da je dzaba. Radije se ti napij s izvora vode

Voda 1,5 l kod svih 0,19 Eura,cola 1,5 l 0.38 Eura,također naranča i mix.milke 0.59,brašno 0.34,ulje 0,90,set.za ručno pranje 1l -0.80sir rezani 400g,2.20,salame rezane 200g 0.85 itd

Ovoga Pepsija iz Lidla i bog bi ga pija.A košta samo 30 centi litar ili 59 feniga.A obična voda ili kisela 1,5 l 19 centi.a doli kiseljak boca marku.Poniću dolita i vodu iz njemačke

Ponesi..ko ima ojera taj ce ovdje kupiti..a ti ponesi vodu..i mozes i bar jedan sok..bit ce ti dosta cjelo ljeto..

janebi nikom dala otvorit firmu ako nebude minimalac 1200 km a ne evo ti malo priko banke i evo ti resto naruke

Minimalac pajdo ti je 450km ako ne i toliko. A i ne pitas se koliko poslodavac mora dat nameta drzavi, tj uhljebima

Koliko?Što ne napišete ta nije to vojna tajna?Mora li 50%?Onda ti je to 675KM kiselini, što znači 30 maraka po danu za 22 radna dana.Ako se radi 8h dnevno to ti je manje od 4KM po satu,bruto.

Vi dajete državi, hahaha...
Daj bogati ne s e r i.
Zna tek rođeno dijete da ste vi proizvođači mita i korupcije. Sve i svakog u politici i uz nju popratno ste kupili prljavim novcem. Kad se već šakama udarati od prsa da ste pošteni, iskreni i veliki vjernici i po osobnoj potrebi Hrvati onda to dokoažite pred Bogom, narodom i zemaljskim sudom na način da pronađete kako ste svu pokretnu i nepokretnu imovinu stekli od djeda, ćaće i vas te jeste li sve po zakonu dali što pripada državi i radniku. Ako to ne možete dokazati kupite uže i javno u centru grada se o banderu objesiti kao Juda [ * neprimjereno * ]k i prodana duša za šaku škuda. Poznato je da je Juda zaštitnik poduzetnika, direktora, mita i korupcije.

444 marke plata jel tako Beba svake godine 1 marka gore

Vojnići i Šipovača nekad se vozili tamići i mercedesi novi sad najviša sirotinja eto vam vlast comerc

GER=Kg teletine koliko? Tuna steak u restoranu koliko? kava i cola 5€, cigare 5-7€...samo vi kolu i vodu tucite i ne izlaziti van nikako, da imate za felge dobre, po makadamu do kuće....inače, treba pustiti konkurenciju da uđe pa neće biti potrebe za ovakvim državnim upletanjem.

Evo ovi gost gori piše nešto od felgan.Baš se mislin između 18 i 19 Zoll Felge za E Klasu neznan koje bi.

Koje nalete, kakve budu na ponudi za 100e što su za vikend skinute

Hercegovački poduzetnici traže poništenje odluke Vlade FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari