Vlada FBiH proglasila stanje nesreće zbog koronavirusa!

ljubuski.info

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području Federacija BiH. Ovaj zaključak usvojen je danas na proširenoj sjednici.

S obzirom na to da u pravnom smislu u BiH nema opcije proglašenja izvanrednog stanja, pandan toj odluci je stanje nesreće. A šta to znači u praksi?

Time se daje pravni temelj za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama što podrazumijeva nabavku opreme, angažman ljudstva i svega ostalog. Jedan od zaključaka je i taj da će se od Vijeća ministara tražiti pokretanje procedure izmjene člana zakona o javnim nabavkama.

Ovo su usvojene preporuke:

  • Federalna vlada je usvojila Informaciju o pojavi novog koronavirusa u FBiH te mjerama i aktivnostima koje su poduzele mjerodavne institucije vlasti u FBiH, kao i sektor zdravstva u FBiH. Zadužene su sve mjerodavne institucije vlasti u FBiH, Krizni štab u FBiH, mjerodavna ministarstva zdravstva, zavodi za javno zdravstvo u FBiH, Federalna i županijske uprave za inspekcijske poslove, zdravstvene ustanove maksimalno pojačati provođenje svih restriktivnih i raspoloživih mjera radi sprječavanja širenja koronavirusa na teritoriji FBiH.
  • Također, Vlada FBiH zadužila je županijske vlade da u izvršavanje naloga Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva uključe sva mjerodavna županijska ministarstva u čijoj je mjerodavnosti izvršenje pojedinačnih naloga na području županija, posebno policijske službenike županijskih uprava policije u slučajevima kada se utvrdi kada se, od osoba nad kojim su propisane mjere zaštite, utvrdi kako se mjere ne izvršavaju te postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela kažnjivo Kaznenim zakonom FBiH.
  • Federalna uprava civilne zaštite zadužena je osigurati u što kraćem roku operativnost sredstava namijenjenih za nabavku opreme, karantena i drugo. Vlada Federacije BiH obratit će se Vijeću ministara BiH te zatražiti žurnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona kod nabavke opreme i drugih stvari za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa.
  • Federalna vlada tražit će od Vijeća ministara BiH provođenje mjera koje se odnose na primjenu Procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa, a koje su se do sada primjenjivale prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke i Španjolske, od sada primjenjuje i na sve putnike bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. U tom smislu potrebno je naložiti nadležnim tijelima da se svim putnicima koji ulaze u BiH, bez obzira na to da li su bh. državljani ili strani državljani - propiše kretanje na razdoblje od 14 dana - samoizolacija.
  • Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove će putem Ministarstva civilnih poslova BiH ostvarivati kontinuiranu saradnju s mjerodavnim tijelima bh. entiteta RS i Brčko distrikta BiH u cilju osiguranja jednakog postupanja o nastaloj situaciji na području cijele BiH.
  • Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da kontinuirano održava saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te drugim međunarodnim organizacijama, čija bi pomoć doprinijela učinkovitijem suzbijaju koronavirusa u FBiH. Izvršna vlast u FBiH će u Proračunu FBiH osigurati sredstva za prijem tri nova državna službenika u Federalno ministarstvo zdravstva, a u cilju odgovrajuće reakcije na pojavu koronavirusa u FBiH.
  • Izdate su i preporuke poslodavcima i radnicima u cilju sprječavanja bolesti izazvane koronavirusom. Poslodavcima je preporučeno provesti posebne mjere zaštite kojim će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika na način da radnicima skrate trajanje radnog vremena ukoliko to proces rada dopušta. Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika preporučeno je izvršiti reorganizaciju radnog vremena, ukoliko to proces rada dopušta, te da rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene, kako bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu.
  • Također, preporučeno je i radnicima dati upute o radu od kuće, omogućiti korištenje godišnjeg odmora radnicima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, a radnicima roditeljima malodobne djece do 10 godina omogućiti odsustvo s posla jednog roditelja u slučaju da oba roditelja rade te da se otkažu sva službena putovanja kako u državi tako i inozemstvu. U slučaju kada službena putovanja nije moguće otkazati, poslodavcima je preporučeno radnike uputiti na instrukcije koje su izdale nadležne zdravstvene ustanove.
  • Poslodavci su obavezni, u skladu s propisima, osigurati redovito i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim i pomoćnim prostorijama, a koje između ostalog podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanja. Preporučeno je otkazivanje sastanaka koji podrazumijevaju veći broj sudionika, odnosno da u slučaju nužnih sastanaka oni budu organizirani u što većim prostorijama uz dovoljan razmak između sidionika sastanka (jedan-dva metra).
  • Vlada FBiH zadužila je Federalnu upravu civilne zaštite staviti na raspolaganje zalihe opreme i materijalno-tehnička sredstva i to po potrebi u stanje pripravnosti stavi pripadnike Federalnih specijaliziranih postrojbi civilne zaštite i Službi zaštite i spašavanja Federacije BiH.

Primljena je k znanju Informaciju o stanju robe u Federalnog direkciji robnih rezervi, a u slučaju poremećaja na tržištu Vlada FBiH će donijeti potrebne odluke kojim će se korigirati stanje na tržištu.

Glas naroda

Koji izraz "stanje nesreće" ???

Pa to je standardno stanje u Bih

Imate ljude koji su došli iz njemačke.italije.austrije.i slobodno hodaju po kafićima trgovinama idu u crkvu..jel ti [ * neprimjereno * ]i znaju da tim svojim postupkom ugrožavaju sve druge.ti [ * neprimjereno * ]i neznam kako da ih drugačije nazovem se ponasuju tako neodgovorno da je to za nepovjerovati.a vlast ko vlast mista ne radi na tome.u crni je problem da se ti ljudi provedu i kazne tako da im više nikad u životu nece napamet pasti neka glupost.zasto se ne zatvore kafići .butici .trubi centri sve osim neophodnih ustanova za zivot.jer ako se desi onda je kasno
Neodgovornost i bahatost pojedinaca je za nepovjerovati

Reci imenom koji su to, koga si to vidio..ne laprdaj

Vjerojatno si i ti jedan od neodgovornih pa te ujeo komentar iznad.ima ih Ito dosta sto ne području karantenu.raspitaj se malo.i

stanje nesreće je od 1991

Nije pajdo za one koji su na proračunu

Ne već od 45 e

točnije od 1914 ali ovi od 1991 su ih sve nadmašili

Sreća pa se ovo otkrilo prije Uskrsa i turističke sezone ja sad sumnjam u Italijansku i Španjolsku keramiku

Vi ste nasa nesreca sve ove godine
.

Kako sad možete da nikud ne putujete

Po kojem zakonu je proglasena ova nesreca.

Moze se moze da se ne putuje, nego bis bas uzeo pa mi MORAMO sve i svugdi doc

Gradonačelnik Ljubuškog i Dragan Čović kao vodeći političari nisu se još usudili pojaviti i dati bilo kakve upute.Ovako se naš načeljnik ponašao kao za vrijeme velikog snijega 2012 godine dok Čović uvijek šuti kada zagusti.Veliki političari padaju na ispitu u teškim situacijama kada šute i odgovorno politički ne reagiraju.Gospodo još nije kasno pojavite se ili idite u ropotarnicu povijesti.

Vlada FBiH proglasila stanje nesreće zbog koronavirusa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari