Zbog traljavosti bh. institucija, upitno cjepivo protiv korone i iduće godine

ljubuski.info

Još uvijek se nismo oporavili ni od afere "Respiratori" i nabavke 100 respiratora iz Kine vrijednih 10,5 milijuna KM, za koje je Tužiteljstvo BiH utvrdilo kako su beskorisni i da su, kako stvari stoje, bačena milijunska sredstva, na vrata nam kuca nova afera u režiji čelnika Vlade Federacije.

Radi se, naime, o nabavci cjepiva za potrebe pandemije koronavirusa. I dok europske i svjetske države već uveliko kreću sa cijepljenjem, pitanje je sada hoće li naša država, zbog nove traljavosti bh. institucija i dobiti cjepivo iduće godine. Prema svemu sudeći, ponovo će ispaštati građani BiH, ponovo ni krivi ni dužni ovise o sudbini nekolicine ljudi.

Naime, čekalo se pet do 12 da se utvrdi kako Vlada FBiH nema sredstva za uplatiti 11,5 milijuna KM za nabavku cjepiva. Točnije, ova sredstva su planirana proračunom za 2021. godinu, jer su sredstva za tekuću, već potrošeno i raspoređena. U prijevodu, blagajna za ovako žurne slučajeve je prazna. No, Vijeće ministara traži žurne odgovore. Jučer je stiglo dramatično upozorenje, nakon što je utvrđeno kako Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava, iako su to učinili iz Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Iz Vijeća ministara BiH jučer je poručeno kako su zabrinuti jer bi neizvršavanje financijskih obveza moglo utjecati na smanjenje količina naručenih doza cjepiva za BiH, ali i na zastoj u njihovoj isporuci

Četiri sata kasnije iz Federalnog ministarstva zdravstva, kazali su kako su u prošli petak, 11. prosinca, tek obaviješteni da je potrebno uplatiti cjelokupan iznos do 15. prosinca, a da, ukoliko to ne budu učinili, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Dalje su naveli kako su isti dan premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerima i federalnoj ministrici financija Jelki Milićević uputili zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa.

Odgovor od Federalnog ministarstva financija dobili su, navode, 14. prosinca, u kojem je predloženo da sačine informaciju prema Vladi FBiH, što su i učinili.

Međutim, 11. prosinca, Ministarstvo financija odgovora Ministarstvu zdravstva da je Vlada FBiH postupajući po zaključku Vlade Federacije, pripremilo odluku o izdvajanu sredstava iz tekuće rezerve za 2020. godinu kojom je predviđeno plaćanje 15 posto od ukupnog iznosa, u svrhu osiguranja financiranja nabavke cjepiva.

Kako je navedeno, ostatak sredstava na temelju financijskog zahtjeva Ministarstva zdravstva za 2021. godinu u iznosu od 12 milijuna, predviđen je Nacrtom proračuna za 2021. godinu?!. U prijevodu, odobrilo se ono što se i tražilo. Sada je pitanje kako naći 11,5 milijuna do kraja godine, i da li ova sredstva imaju uopće na računima Vlade FBiH.

Zbog prve afere, Fadil Novalić i Jelka Milićević su optuženi za zloporabu položaja i nesavjestan radu u službi. Pitanje je tko će i hoće i itko odgovarati za novu aferu.

Avaz

Glas naroda

Ovo je ocekivano pa ova jadna drzava nije osigurala vakcine protiv gripe da gradjani mogu kupiti u ljekarnama a nesto drugo da osiguraju. Ako se vakcina pokaze uspjesnom politicari ce naci nacina da vakcinisu sebe i svoje a za ostali narod ma koga od njih to briga

U navodu stoji Narod ni kriv ni dužan u nevjerici promatra što im vlast radi. Stvari stoje ovako Narod jeste i kriv i dužan jer je on izabrao istu tu vlast koja ih je dovela u ovo stanje nisu pali sa marsa oni su zaokruženi na izborima to je cijena porcija ćevapa krigla piva krpljenja rupa od asvalta kroz sela itd sa vremenom sve to krne nanos košto se vidi i dalje samo treba nastavit po staroj matrici jadu od Naroda.

Bravo za komentar 15.20.28 državi je važnije da uhljebi dobiju platu koga briga za narod i vakcine.

Zbog traljavosti bh. institucija, upitno cjepivo protiv korone i iduće godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari