Cvitanović povlači 'devedesetku' iz koalicije?

ljubuski.info

Pompozno najavljivana koalicija devet političkih stranaka desnoga centra, čije su centrale u Sarajevu i Mostaru, mogla bi doživjeti fijasko i prije definitivnoga stavljanja potpisa na sporazum.

Kako se doznaje iz vrlo pouzdanih izvora među čelnicima stranaka iz te desne, čudne, alijanse zavladala je zatrovana atmosfera, nepovjerenje pa i netrpeljivost. Čim je počela gramzljiva grabež za foteljama popucalo je po osobnim šavovima.

Neslaganja

Podmetanja i kopanje po prljavome rublju zaledili su proces pismene ovjere koalicije. Bošnjačke stranke 'cijepaju dlaku' i zatežu s javnom objavom potpore Miji Perkuniću, kandidatu HDZ 1990 za potpredsjednika RS-a.

Istodobno čelnici bošnjačkih stranaka su rastrgani između Ćamila Durakovića, Ramiza Salkića i poduzetnika iz Prijedora. Toga uglednoga Prijedorčanina je već javno podržala Stranka za BiH.

Posve je logično što se SDA bori za svoga kandidata vječitoga i blijedoga Ramiza Salkića dok svoje ambicije za sami vrh institucija RS-a ne krije Ćamil Duraković, ali i Sadik Ahmetović, nekadašnji potpredsjednik SDA i ministar u Vijeću ministara BiH. Podjela je duboka i to oko načela treba li Bošnjake u institucijama izvršne vlasti u RS, pa tako i na poziciji potpredsjednika, predstavljati osoba koja živi u RS sa svojim narodom ili će se i dalje nastaviti s pogubnom praksom "privremenoga rada" u Banjoj Luci, a življenja u Sarajevu ili Tuzli.

Ima tu u temeljima i nekih neprirodnih vezivanja i polako isplivavaju ti politički animoziteti.

Pritisak javnosti

Neslužbeno se doznaje kako je čelnik HDZ 1990 Ilija Cvitanović pod žestokim pritiskom članstva i velikoga dijela hrvatske poličitke javnosti, a najviše robusnoga Maria Karamatića iz HNS, zbog sklapanja koalicije u kojoj je Bosanska patriotska stranka generala Sefera Halilovića.

Iako je Haški sud oslobodio Halilovića svih optužbi i sumnji za sudjelovanje u teškim ratnim zločinima nad Hrvatima u južnoj Hercegovini, odnosno u dolini Neretve, taj je kontorverzni bivši glavni zapovjednik ABiH, za veliki broj Hrvata s toga područja i dalje glavni krivac za strašna zlodjela nad hrvatskim civilima i vojnicima koji su se nedvojbeno i dogodili. Prema nekim špekulacijama iz vrha HSP-a, Cvitanović ozbiljno razmišlja o, zbog Sefera Halilovića, ali i zbog oklijevanja bošnjačkih čelnika da podrže Miju Perkunića za hrvatskoga potpredsjedniak RS-a, povlačenju "devedesetke" iz desne koalicije.

U HSP-u Nikole Raguža imaju blaže legalističko stajlište. Oni bez kompleksa i s punim kapaciteom idu do kraja u tom 'bosanskohercgovačkom savezu'.

Zanimljiva je podjela čak i oko naziva saveza. Tako čelnici bošnjačkih stranaka rabe prokušani termin 'probosanska koalicija' dok im prvaci hrvatskih stranaka kontriraju imenom bosankohercegovačka koalicija. Nema naznaka kada bi se ponovno mogla okupiti ta svenarodna desna skupina.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

... vrijeme je za povlacenje i iz HNS-a i iz ove koalicije jer im prijeti Asimiliranje ....
U HNS-u prestaju demokratski procesi unutar Hrvatskog korpusa... HNS je po meni zavrsni udarac Hrvatovanju i Katilicovanju unutar BiH ...

Cvitanović povlači 'devedesetku' iz koalicije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari