Studenački ribolovci započeli sa čišćenjem rijeke Studenčice

ljubuski.info

Osnovna u drugoj polovici prošle godine Sportska udruga ribolovaca "Studenci" započela je čišćenjem rijeke Stdenčice, prve značajnije akcije predviđene programom rada.

Dvadesetak članova oboružano raznim alatima (motorke pile, veliki trimeri, sjekire, kose kosori, užad…) u subotu ujutro "napalo" je rijeku na srednjem vrelu kod "Matanove mlinice". Kupina, šikara i ostalo raslinje godinama nije čišćeno, pa je teren izgledao poput prašume, ali ribolovcima i dragovoljcima to nije smetalo, odradili su za početak veliki posao.

"Očišćen je dobar dio rijeke i pristupa k vodi, iako je to malodušnima (kojih još ima) izgledalo kao "nemoguća misija". Iz vode je izvađeno svega čemu nije mjesto u rijeci, ali i vrba i ostalog raslinja tako je voda "opala" oko pola metra. Nećemo na ovom stati, očistit ćemo cijelu rijeku, a imamo još na dva mjesta "nezgodan teren", rekli su nam Željko Keža i Stipe Kraljević, predsjednik i tajnik Udruge.

Inače, prije nekoliko godina ribolovci su počeli pričati o zaštiti autohtone "mekousne" pastrve koja je bila zaštitni znak Studenčice. Ideja je zaokupljala sve veći broj ribolovaca i prošle godine u kolovozu održana je Skupština udruge na kojoj je izabrano i čelništvo i određeni ciljevi i smjernice.

"Kontaktirali smo i Agronomski fakultet u Mostaru, spremno su se odazvali našem pozivu i došli u Studence. Prof. Jerko Pavličević (predaje ribarstvo) na licu mjesta se uvjerio u mogućnosti i ponudio stručnu i svaku drugu pomoć. Tako će se uradili DNK analiza pastrve iz Studenčice, stručnjaci s fakulteta pomoći će oko mrijesta i sve što zatreba, na čemu smo im neizmjerno zahvalni", kazao je predsjednik Keža.

Akcija studenačkih ribolovaca već je uzela maha, a javljaju se i sponzori i domaći i sa strane. Posla će biti dosta, planira se u potpunosti očistiti rijeku od otpada, ali i od vršvi i ostalih štetnih naprava. U akciju će se uključiti i ronioci, ostvaren je kontakt sa ŠREK "Vidra" iz Ljubuškog. Uskoro će se angažirati i ribočuvar, a očekuje se i dobra suradnja s domicilnim stanovništvom. Za kraj da kažemo da je prvog dana čišćenja viđen znatan broj riječnih rakova različitih veličina što sugerira da je voda još uvijek čista, a da je i to dodatni motiv ribolovcima, ne treba ni napominjati.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški

Komentari

svaka čast momci velika potpora ja kao bivši predsjednik UŠR kravica ako mogu nekako pomoći samo me kontaktirajte

Sve dobro. Samo me zanima hoće li itko dobit posao, pritom mislim na one koji su bili u ratu a nemaju ni posla ni mirovine?!

ako tu nema Ćage ništa od toga, svaka čast momci samo naprid!!

bravo studenčani t

U Subotu se nastavlja sa Akcijom Cuscenja..Svi koji zele pomoci mogu doci kod Matanove Mlinice u osam sati ujutro;))Svakako ponesite Vile ili Kosor;))Rucak Obezbjedjen,kuva se Corbanac;(

Bravo stusenčani

Sta je ČORBANAC,

Kazu dvadeset ih u udrugi a ja vidim cagu i cetvoricu vrjede za dvadesetoricu bravo cago vidjeh te svugdje dobra djela cinis samo naprjed

Staje corbanac to je dobra corba od stuceni gubica

Studenački ribolovci započeli sa čišćenjem rijeke Studenčice

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto