Dodaj komentar

Krčmarska domovina

ljubuski.info

I za domovinu se polaže kamen temeljac. U obliku istinske, tvrde, krvave obveze koja izniče iz najdubljih ljudskih osjećaja.

Onima, koji su se kao žrtve ugradili u tu osnovu, mora se dati vječno jamstvo domovinske opstojnosti. Jamstvo koje podrazumijeva pijetet, nedvosmisleno štovanje i ono najvažnije bez kojeg je domovina u riziku urušavanja... jamstvo razumskog i instiktivnog očuvanja onog postignuća koje je plaćeno krvlju. Plaćeno životima.

Na takvom domovinskom oltaru patnji, svih njenih stvaraoca, nema mjesta trgovanju.

Svatko, tko nakon završetka ratnog rađanja, zavlada tom ranjenom, krhkom, napaćenom zemljom, mora biti uplašen s tom odgovornošću i tim cjelokupnim ceremonijalom preuzimanja vlasti, jer mora znati da prvenstveno vlada domovinom, pa tek onda državom.

Vlast nema drugog izbora negu prihvatiti taj zaljubljujući zavjet, koji nosi obvezu i zalaganje jer u suprotnom će izbjegavanje takvog nužno postojanog odnosa, istu progutati i to kroz najgore izdajničke ralje povijesti.

Već dva desetljeća, Hrvatski političari radije izabiru sindrome političkih poremećaja s plitkim i lažnim obvezivanjem, a da se pri tome nimalo ne plaše posljedica neizvršavanja domovinskih obveza.

Naprotiv oni domovinu krčme s takvom lakoćom koja je postala moralno jeziva.

A kakav drugi zaključak izvući, sem onog, da oni uopće ne razumiju što znači obvezivanje na prvrženost i ljubav prema zemlji, domovini, državi za koju su nedavno tekli potoci krvi i odjekivali bolni vriskovi.

Ne libe se niti arogancije, cinizma, sarkazma... pa šta onda preostaje osakaćenima koji su je stvarali, a koji još na njoj dišu nemoćno gledajući njeno krčmljenje i nestajanje.

Reciprocitet. Kroz ultimativni nastavak svojih patnji, kao jedino oružje kojim se još mogu boriti.

A nažalost, opet se bore za iste "početne" domovinske ideale.

Branitelji, invalidi pod šatorom traže samo objašnjenje neuzvraćenog zalaganja od vlasti i nema sumnje da se tu radi o recipročnošću za aroganciju svih prethodnih vlastodržaca, bilo koje ikonografije i podmuklih nakana.

Ako se u ratno-invalidskim kolicima umire i izdiše po hladnoći, onda bi mi svi morali zadrhtati pred tom novom veličinom domovinskog prkosa.

Sada je posve jasno, da su ti ljudi, tu došli po kakvo takvo iscijeljenje od ugriza svih šakala, koji su s njima manipulirali protekla dva desetljeća, a koji se opet... šakalski šuljaju okolo.

Premijer Milanović se obraća naciji. Lik, očito nije nimalo svijestan situacije. Frazeološki, s arogantnom političkom frigidnošću, šalje ratne vojne invalide "svojim kućama", kako se nebi pehladili!

Snaga njegove poruke bijaše ravna onoj kada učitelj vraća djecu u učionicu jer... vani je hladno. Ne osjeti se nimalo drhtaja u tom zombijevskom glasu. Nevjerojatna kulminacija političke narkolepsije.

Na braniteljima se iščitava užasna usamljenost, koja ne proizilazi toliko iz razloga materijalne nepažnje, koliko iz razloga što su na rubu plača, zbog nestajanja njihove žrtve kao kamena temeljca ove domovine, koja ih kroz državno hijensku aparaturu, tako bezobzirno vara i napušta.

Iako joj nisu tražili ništa zauzvrat, osim da ona bude nasljedstvo onih koji je vole i čuvaju, a ne onih koji je prodavaju a da njih ništa i ne pitaju.

Tu se ne radi o pukom novcu.

Vlast, jedna za drugom, od njih, odmiče njihovu domovinu, a time i njihov sigurnosni štit koji im je davao iscjeliteljski odgovor na svakodnevno pitanje: Jeli vrijedilo?

Nema sumnje!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
4
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari