Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala

ljubuski.info

Nacionalističke mantre su toliko učinkovite da su u svom ludilu izmislile kolektivne ljubavi, koje deklarativno u svojim lažima funkcioniraju kao stvarnost. Ni jedna duhovna unakaženost nije kadra smisliti raznovrsnost kada je u pitanju mržnja kao nacionalizam. Ali kad je i ljubav u pitanju, nacionalističke mantre su opet nedokučive.

Pojedinci, i to koji broj pojedinaca, često olako izgovaraju (halabuču) kako vole svoj narod. Njihova ljubav se ne iskazuje rastezanjem ruka, kao što to čine djeca u prikazu ljubavi prema roditeljima. Ne, njihova ljubav je izražena u decibelima ili razumljivije rečene - nesnošljivoj (hala)buci.

Njihov izgovor ili uporno ponavljanje postaje predmetom ozbiljnih opservacija tek kad se takva vrsta povika uzme kao primjer mjerljivosti te vrste ljubavi koja s lakoćom ide pod nazivnik domoljublja. Umnijim ništa ne ostaje nego da se pitaju - od kud im toliko srce da u nj strpaju toliku svjetinu…..

Političari koji su u istoj ravni ne s pojedincima nego s narodnom masom idu i nekoliko koraka dalje. Oni ne samo da vrište i siluju svaki normalan mozak svojom ljubavi, nego su uporni u objašnjavanju njihove viteške borbe za svakog pojedinca. E ta vjera u izgovorene riječi je odavno poprimila sve oblike patologije. Što je god ta borba kroz desetljeća bila bučnija u objašnjavanju oni pametniji su lakše razumjeli bijedu u koju su ih smjestili. Bio je to razlog jedinog poznatog protesta na našim prostorima. Pakovanje i odlazak.

Ovi redci su kao nužnost na prijedlog naših političkih razbojnika da ponovo poskupe električnu energiju u Bosni i Hercegovini.

Mogu izgledati kao smiješni iluzionist koji ne poznaje pravila kapitalizma, ali to me neće smesti da tim novokomponiranim političkim besramnicima kažem nekoliko redaka o tom tako željenom poskupljenju koje bi po ko zna koji put imalo jedinu ulogu, a to je ona kojom bi pokrpali sve ono što su opljačkali.

Sve termocentrale i hidrocentrale u Bosni i Hercegovini izgrađene su vrijednim rukama radnika samoupravljača Socijalističke Jugoslavije, države Josipa Broza Tita. Izgradili su ih naši očevi, djedovi i pradjedovi. Proizvedena električna energija došla je u svako domaćinstvo što je danas ravno spuštanju letjelica na Mars. Višak električne energije odlazio je u proizvodne pogone gdje su milioni radnika zarađivali plaću. Zarada je ponovo ulagana u jačanje elektroprivrede.

Godinama poslije, ratom su naprešito organiziranim falangama okupirali elektroprivrede. Da bi pljačka bila što manje primjetna, kad su završili obred podjele plijena imenovali su ih nacionalnim imenima.

Tako danas imamo Elektroprivredu Republike Srpske, Elektroprivredu HZHB i Elektroprivredu BiH. Taj nacionalni predznak je učinio sve da otkloni bilo koju sumnju da tri elektroprivrede nisu svojina narodnih masa.

No, nisu. One su svojina političkog besrama obogaćenog ratnim plijenom.

Da su željni istinske ljubavi, imali su stotine prilika da je pokažu. Ali nisu, njihov plan bio i ostao je da nas svojim "izljevima nježnosti" ubiju učinkovitošću cidokora.

Evo, recimo, mogli su ovako - ma koliko zvučalo kao iluzija, moglo bio biti provedivo.

Svakom domaćinstvu umjesto pljačke koja vam je postala načinom života ili umjesto poskupljenja vratite nesretnicima samo ono što je njihovo. Građanima BiH dajte električnu energiju po minimalnim, neprimjetnim cijenama. Vratite im osmjeh na lica. Vratite opljačkano. Svoju ljubav nikada nećete morati spominjati. Bit će vidna. A vi će te napokon postati ljudi.

(Ili ćete i dalje poštovati pravilo da je od nacionalističke mržnje gora samo nacionalistička ljubav)

Emil Karamatić | Republika

Glas naroda

Sve im Titino paše

Ruši se to ko kula od karata
Sve manje je sirotinjske dice

Sve je to OK, ali zasto si se ti Emile Karamatiću stavio u službu velikobošnjačkog nacionalizma?

Lako bih s tobom da si nacionalista, nego budala pa nema pomoći

neznam kako veliko bosnjacki nacionalizam prifata cijeli svijet a hrvaski naciolizam osuduje malo popravi blesu

Upravo se okrece međunarodna zajednica protiv vas Muslimana i vaše želje za hegemonijom u BiH. Svi vas počinju kužiti...
A bolje je da ste takvi i da uništite ovog Frankenštajna.

Svaka cast, treba vise ovakvih Hrvata, pravih istinskih ljubitelja BiH, a ne nekakvih kvazi desnicara koji se kunu u Hrvatstvo, a sve pokradose

Vama da. Meni ne trebaju Mlinarevicke, Kukici i Emili Karamatici

Najgore je što ti ne trebaš sebi.

Ovi što rade u Elektru kradu struju bar ovi u posuškom gracu 20 maraka mjesečno a po tr grijalica rade

To ti je novo narodno grijanje,narod plaća a oni se griju

Kada je 9.maja,navečer,ispred Duvanske stanice,pukovnik Andrić zvani "Car" pokusavajući nas nagovoriti da krenemo u Mostar izrekao sljedeće riječi " ... ne trebam vam ni govoriti šta će se dogoditi ako Armija BiH zauzme Salakovac i Grabovicu itd..." odmah mi je bilo jasno da se rat vodi zbog preraspodjele bogatstava a ne za slobodu,mir i blagostanje naroda. Oni koji i danas "brane" svoje narode od tzv."drugih" imaju pune džepove i bankovne račune. Ja,hvala Bogu, imam čistu savjest,zdravu porodicu i pomalo svega. I nikad me više naši političari neće napraviti bu.d.alom.

Elektroprivrede prodati strancima i riješen problem

Prodaj ćaćevinu ništa se neprodaje već kupuje Iz elektre izbacit prodavače mesare glazbenike auto mehaničare i Čovića a zaposlit mlade električare sa školom jednostavno

Privatizirati Elektroprivrede pa ćemo vidjeti tko će tamo raditi i koja će biti cijena el. energije

Jesi ti Max neki teški moralista a i logika ti je jača strana.Kad si situiran i, vala Bogu, zadovoljan šta te onda muči,cakani.

Muce ga ovakvi provokatori u sluzbi partije, koji svojim komentarima skrecu pozornost na osobnu a ne nacionalnu potrebu promjene, I skidanje sa proracuna takvih bijednika koji prezivljavaju zvacuci svoju savijest. Cakani

Čovik je institucija čim ima glasnogovornika.Prigovaraš narodu što se bori za resurse a kukaš kad ti neko drugi radno misto i odnese.E baš si logičar.

Ja osobno ne mogu da svatim na koji način i kojom logikom su elektroprivrede u ovolikom dugu.Ispada da ne mogu ni hladni pogon održavat.

To je zadnja firma od partije a i tu će jednon prisušit.

Nije mi jasno sa kojom namjerom je ovaj članak uopće stavljen na ovaj portal?
Šta se htjeli postići sa pričom jugonostalgičara?

Gilja jesi to ti

Emil je stari džihadista, zajedno s onim Mršavim Šagoljem. Propao im portal Neznase.ba, ali i dalje ubiru pinku na mržnji prema sunarodnjacima.

Prema budalama, budalama

Htjeli su skinuti zavjesu sa ociju velikih Hrvata. Jer sve sto imate ostalo je od Juge osim novih ureda I zbijenih stolova za uhljebe... Miro Cuvalo I ostali specijalci.

Je li ostala par nepar vožnja, vaške u glavu, i ne imanje prednja 2 zuba

Namjera je da se otvore oči jer oni koji znaju da žive njima je dobro u Tite u ratu i u takozvanoj demokraciji

Prvi put objavljen komentar na ovome potralu kojega ja osobno u potpunosti prihvaćam.

Koji to ?

"Stuja bi trebala biti besplatna za ljude"-Tesla, naša pogotovo jer je infrastrukturea naljeđena ali kako onda plaćati tri i po hiljade uhljeba, daš im otkaz i tko će onda glasati??

prikazuju minus kako ne bi morali plaćati poreze Sarajevu, a inače je debeli + uz sve uhljebe

Ako misliš na EPHB on ne posluje u gubitku već dobitak ulaže.Zaduženje je nešto sasvim drugo.Inače za vašu informaciju,pošto očito neznate,EPHB je ,kao i Aluminiski,u većinskom vlasništvu Vlade Federacije i oni postavljaju upravu i nadzor u istima.

Ja isto mislin elektroprivreda je dobro u plusu samo kriju od Sarajeva.Ali ako to Komšić skuži gotovi su.

Bravo Karamaticu..

Ništa lakše kao prepoznati komentar glupog beskorismog hadezeovog [ * neprimjereno * ]a. Oprošteno im je što su glupi, ali biti [ * neprimjereno * ], neoprostivo

elektroprivreda je privatizirana u rukama velikog vođe i njegovih poslušnika tako u Posušju privatne reklame priključuju na javnu rasvjetu

Prijavi,možeš i anonimno.EPHB je u pola godine ostvarila dobit od 20 mil KM a plaćamo jednu od najjeftinijih struja u Europi!?Znači radi se dobro.

Kako Gilja ne ide u mirovinu, ima 67 godina i ponovno izabran, a mi sirotinja moramo isti dan kad napunimo 65? može li mi to netko objasniti? To vrijedi za vel. broj uhljeba u cijeloj našoj županiji????

Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari