Korupcija godišnje odnese milijardu i pol iz BiH

ljubuski.info

Ogroman problem naše zemlje je korupcija. Gotovo milijardu i pol maraka godišnje BiH izgubi zbog korupcije.

Korupcija guši politički, gospodarski i svaki drugi napredak BiH.

Video: Korupcija godišnje odnese gotovo milijardu i po maraka

BHRT

Glas naroda

Jednostavno pitanje tko štiti korupciju? Jeli Vlast ili netko drugi...

Kinezi bi kupili aluminij da nije korupcije.

Ako se neko oće zaposlit u privatnu firmu triba samo volja i znajne.A ako oćeš u državnu firmu triba veza i pare a znanje netriba.

SJEDNICA U SRIJEDU
Zaimović: Slao sam urgenciju, Drljača nam još nije poslao inspekcijske nalaze iz Zavoda Pazarić

Iako se bliži tematska sjednica Zastupničkog doma FBiH na kojoj će se razmatrati stanje u ustanovama socijalne zaštite među kojima je i Zavod Pazarić, ovaj dom još nije od resornog ministarstva dobio tražene inspekcijske nalaze

Zaimović: Zaključci će biti obavezujući za resorno ministarstvo

Tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zakazana za srijedu, 4. decembra, na kojoj će se razmatrati stanje u ustanovama socijalne zaštite u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, bila je povod za razgovor sa Mirsadom Zaimovićem, predsjedavajućim ovog doma. Zaimović nam je odmah na početku kazao da iako se bliži sjednica, još od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čijem čelu je Vesko Drljača, nisu dobili tražene inspekcijske nalaze. Ukazuje da će na sjednici biti pozvani direktori ustanova među kojima će biti i Redžep Salić, smijenjeni direktor Zavoda Pazarić.

Napisao sam još jednu urgenciju ministru Drljači

Podsjećamo, na sjednici Zastupničkog doma će se razmatrati stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin i Bakovići. Zatim, stanje u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

- Mi smo prvi put raspravljali o izvještajima ovih ustanova, uključujući i Pazarić, 19. septembra ove godine. Dakle, godinama se nije raspravljalo na Parlamentu FBiH o ovim zavodima i ja sam stavio na dnevni red te materijale. Tom prilikom je direktor Redžep Salić iznio tvrdnje o kojima smo svi svjedočili. Nakon toga sam zadužio radno tijelo Parlamenta FBiH da hitno zasjeda i da nam predloži zaključke kako bismo reagovali na iznesene informacije - podsjeća Zaimović.

Dodaje da je tada nadležno radno tijelo Parlamenta predložilo zaključke koje je Parlament jednoglasno usvojio.

- Obavezano je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku na čijem čelu je Vesko Drljača da u roku od dva mjeseca dostavi inspekcijske nalaze koji su traženi. Mi nismo u traženom roku iz Ministarstva dobili te nalaze. Tražili smo da se ispoštuje taj rok. Ja sam prošle sedmice napisao još jednu urgenciju ministru kako bi što prije mogli uputiti materijale zastupnicima na bazi kojih bi se rasprava trebala i odvijati - govori nam Zaimović i dodaje:

- Naravno, desila pred početak prošle sjednice ona press konferencija koju je sazvala kolegica Sabina Ćudić. I tada se, na kraju evo i u javnosti stvorila lažna dilema da su zastupnici odlučivali između toga da li će se raspravljati ili neće o stanju u Zavodu Pazarić. To nije bila dilema. Naime, dilema je bila da li ćemo raspravljati odmah na bazi izjava koje smo čuli ili ćemo raspravljati na bazi argumenata i uz prisustvo svih relevantnih osoba koje treba tu da prisustvuju. Dakle, evo na kraju došli smo do toga. Tematska sjednica je zakazana za srijedu - objašnjava Zaimović.

Upitali smo Zaimovića ko je sve pozvan da prisustvuje sjednici.

Pozvani su predsjednici u upravnih i nadzornih odbora

- Pored ministra Veska Drljače, koji mora da prisustvuje sjednici, pozvali smo direktore zavoda, među kojima će svakako biti i Redžep Salić. Pozvani su predsjednici upravnih i nadzornih odbora, predstavnici vijeća uposlenika, vjerovatno ćemo pozvati i predstavnike roditelja, ombudsmena za zaštitu djece, kao i neke od nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, a koje su iskazale interes za prisustvo sjednici. Mislim da ćemo mi uz materijale, za koje očekujemo da ćemo konačno dobiti od Ministarstva, imati jednu potpunu ili potpuniju informaciju u odnosu na ono što smo imali prije desetak dana. Da ćemo donijeti zaključke koji će ići ka tome da se djeci, o kojoj se brinu ovi zavodi, omogući dostojniji i kvalitetniji boravak u ovim institucijama - rekao nam je Zaimović.

Objašnjava da će doneseni zaključci biti obavezujući za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u daljem postupanju.

dodajte još jednu nulu i to godišnje

A ovi bi povecavalo PDV da mogu vise iznosit! Ovo nema nigdje

ne mogu virovat,ovo je prosjek po županijama

Korupcija godišnje odnese milijardu i pol iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari