Korupcija na visokim pozicijama ne postoji?

ljubuski.info

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije u prvih šest mjeseci 2019. godine podiglo niti jednu optužnicu za korupciju, rečeno je na konferenciji Transparency Internationala organizovanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Izvješče o praćenju procesuiranja korupcije pred sudovima i tužiteljstvima u BiH za prvu polovinu ove godine predstavljen je na konferenciji "Prvosuđe u BiH: Stanje i perspektive", koja je organizirana u suradnji sa Švedskom razvojnom agencijom (SIDA).

Sustav u krizi

Sudac Državnog suda i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Branko Perić predstavio je svoju analizu rada pravosudnih institucija i kazao kako bi takvo izvješće trebao predstaviti predsjednik VSTV-a, umjesto da on "danas predstavlja loše rezultate sustava, odnosno sustav koji je u krizi".
Normalno je da postoji kriza, iz raznoraznih razloga, ali suština je da postoji tendencija da se ona riješi, rekao je Perić, koji je iznio i preporuke za rješavanje problema.

On se, u svojoj analizi, osvrnuo i na stegovnu odgovornost nositelja pravosudnih funkcija navodeći kako o stegovnoj odgovornosti odlučuje stegovno povjerenstvp u čijem sastavu su suci i tužitelji koji su članovi VSTV-a.
Disciplinski postupak bi trebalo maksimalno pojednostaviti. Disciplinsku odgovornost sudac treba smjestiti u sudski sustav i staviti u nadležnost vrhovnih sudova, a tužiteljsku u tužiteljski sustav i nadležnost najviših tužiteljstava, navedeno je u preporuci Perića.

Stegovni postupci

Na panelu o kojem se razgovaralo o pravosuđu u BiH, Mirza Omerović, predstavnik Ureda stegovnog tužitelja (UST), rekao je kako je ove godine bilo pet posto osnovanih pritužbi na suce i tužitelje, te kako je taj postotak veliki ukoliko se uzme u obzir da je prosječna stopa ovakvih pritužbi od jedan do tri posto, naglasivši da je najveći izazov stegovnih postupaka nedovoljno konzistentna stegovnaa praksa.
Kada je u pitanju neki izazov, rekao bih da je to nedovoljno konzistentna disciplinska praksa. Same odluke nisu probem koliko njihova obrazloženja, kazao je Omerović.

Pozivajući se na analizu, Omerović se složio s tim da bi UST morao biti zasebno tijelo, budući da je "sad pri VSTV-u i percepcija je da na njega može utjecati krovna institucija pravosuđa".

Goran Nezirović, član VSTV-a, istaknuo je kako se preporuke koje je u svojoj analizi dao sudac Perić u vezi s podjelom VSTV-a na vijeće za tužitelje i vijeće za suce, trebaju uporediti s preporukama Venecijanske komisije pošto su kazali kako bi "time došlo do gubljenja zajedničke platforme sudaca i tužitelja".

Direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić kazala je kako je i prošle godine bilo govora o unapređenju stanja u pravosuđu, ali da se stanje tijekom prethodne godine dodatno pogoršalo, a problemi su postali vidljiviji, što je dovelo do toga da građani ne mogu očekivati zalaganje za njihova prava.

Kazala je kako su svi mnogo očekivali od Izvještaja Europske komisije smatrajući da će to biti okidač za pokretanje reformi, a da je ukazano na to da je VSTV dio problema, a ne institucija koja ih rješava, te da je ukazano da su potrebne promjene u načinu djelovanja ovog tijela.

Nitko ne prima mito?

U drugom dijelu konferencije govorilo se o procesuiranju kaznenih djela korupcije u BiH.

Zamjenica urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Džana Brkanić kazala je kako su analize BIRN-a BiH pokazale da od 2017. godine i optužnice protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nedostaje optužnica protiv osoba na visokim pozicijama.
Premda je ta optužnica podignuta i slučaj pokrenut, on se danas odugovlači na način da se suđenja odgađaju zbog nepojavljivanja jednog od optuženih, kazala je Brkanić.

Procesuiraju se djela sitne korupcije za koja Tužiteljstvo BiH ne mora provoditi istragu, jer dobije gotove spise, primjerice, iz Granične policije, tako imamo slučajeve protiv carinika za primanje dara u iznosu od 100-200 eura, rekla je Brkanić.

Francesco De Sanctis iz OSCE-a kazao je da su oni identificirali kako ima malo slučajeva za visoku korupciju i da većinu tih slučajeva nije iniciralo Tužiteljstvo BiH, te da se procesuiraju slabi predmeti budući da to okruženje omogućava.
Ovo je okruženje koje potiče da se rade slabi predmeti, čisto da se ispuni norma, čime se potiče neetičko ponašanje, rekao je De Sanctis.

Glas naroda

Korupcija svima a ne samo njima.

Korupciju i službeno ozakoniti, da političari više ne trebaju glumiti da nisu korumpirani.

Samo dva komentara, ovo je pokazatelj stanja u društvu i državi vidi se da savjest radi kakva je da je.

Možda je ovo pokazatelj" gluvom ili pr-dija ili govorija isto"
Zašto više trošit vrijeme na zlo koje se smatra dobrim a usto moralnom vertikalom društ a u smislu pravde i pravičnosti!
Pravedni nisu nikad bili a sumnjam i da hoće!

Znači nema više korupcije vidite kad se oće more se bravo.

Pa eto izgleda da te korupcije nema, sve po ps-u.

ne treba im mito kad je sve njihovo

Korupcija na visokim pozicijama ne postoji?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari