Financijski interes ljekarni ispred medicinske struke i zdravlja građana

ljubuski.info

Umjesto reakcije nadležnih institucija na informacije o masovnom izdavanju i prodaji zamjenskih umjesto propisanih lijekova u Sarajevu, uslijedile su prijetnje sankcijama za liječnike koji su odlučili javno progovoriti o ovim malverzacijama.

Izdavanje lijekova

Nekolicini liječnika koji su proteklih dana javno istupili i potvrdili navode građana o masovnom izdavanju zamjenskih lijekova prijete stegovni postupci. Komora magistara farmacije Federacije BiH najavila je da će od Liječničke komore FBiH "zatražiti očitovanje i pokretanje određenih stegovnih postupaka" protiv liječnika za koje tvrde da neargumentirano prozivaju ljekarne. Da stvar bude gora, postoje naznake da bi Liječnička komora mogla popustiti pod ovakvim pritiscima. Stoga ne čudi što liječnici sada samo anonimno odlučuju govoriti za medije.

"Neshvatljivo je da umjesto kontrole i provjere rada ljekarni, a posebno izdavanja lijekova, na udar dolaze savjesni liječnici koji u cilju zaštite svog profesionalnog digniteta i zdravlja pacijenata, odlučuju skrenuti pozornost na problem. Nećemo daleko dogurati ako financijski interes ljekarni bude ispred medicinske struke i zdravlja građana", ističe jedan od ogorčenih liječnika koji iz razumljivih razloga ne želi da mu otkrivamo identitet. Taj i nekoliko drugih liječnika obiteljske medicine s kojima smo razgovarali ne kriju ogorčenje zbog ovakvog razvoja situacije i izostanka odgovarajuće reakcije mjerodavnih institucija. Naime, reakcije tih institucija na prijave pacijenata o sve češćoj pojavi zamjene lijekova na propisani recept se uopće ne naziru. Činjenica je da ova pojava predstavlja izravno kršenje zakona, važeće esencijalne liste lijekova, izravnom promjenom terapije i terapijskog učinka od ljekarni. Na ove prijave i reakcije liječnika još ne reagiraju ni Županijsko ministarstvo zdravlja, Zavod zdravstvenog osiguranja, kao ni mjerodavne inspekcije, pa čak ni klinike i domovi zdravlja.

Snažni lobiji

"Jedini logičan zaključak je da su u pitanju snažni lobiji kojima se nitko ne želi suprotstaviti. Tu se vrti veliki novac i očito nitko nema volje i snage stati na kraj ovakvom ponašanju", kaže naš sugovornik. Razlog zbog kojeg ljekarne vrše zamjenu recepata u odnosu na propisane je isključivi materijalni interes određenih ljekarni ili lanaca ljekarni od nekog distributera ili farmaceutske kuće, a po pravilu su u pitanju lijekovi loše kvalitete i kompanija koje nemaju terapijsku primjenu kod liječnika u nekom iole značajnijem tržišnom udjelu.

Valentina Rupčić [ Večernji list ]

Glas naroda

Sve nam je u državi tako,zašto bi ovo bilo drugačije?

Farmaceutska industrija je najjaca industrija u svijetu,cak su jaci i od vojne industrije! Tako oni posluju,covjek je statistika a lijekovi koji "djjeluju",dokazano studijom koju su oni platilii i korigirali da prođe kao pozitivna,se moraju prodavati! Lova mora da se vrti :) ,neznam ljudi zasto uopce tablete!? Sve dobro u tableti dolazi iz prirode a ono lose nam ionako ne treba

Financijski interes ljekarni ispred medicinske struke i zdravlja građana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari