Izgleda da profesori ne žele više šutjeti Zoranu Tomiću

ljubuski.info

Potplaćena akademska zajednica lagano se priprema za bunt. Profesori koji su to godinama šutke promatrali rad rektora Zorana Tomića, sada razmatraju sindikalno okupljanje, te su formirali inicijativni odbor, a planiraju i obraćanje medijima.

Inicijativa kreće s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

U dopisu koji su pripremali kao obrazloženje svojih koraka navode da se stvarno stanje na Sveučilištu ne podudara sa percepcijom koja vlada u javnosti.

„Studirati na Sveučilištu u Mostaru danas je postalo preskupo za studente i njihove obitelji, pa veliki broj studenata koji ostvare mogućnost upisa na studijima u Republici Hrvatskoj odlaze studirati u Hrvatsku jer mi je tamo jeftinije (posebice tko dobije studentski dom). Držimo kako je ovakvim načinom financiranja Sveučilišta u Mostaru isto postalo privatno sveučilište nalik na trgovačko društvo, a ne javno kako se deklarira“, navodi se, uz ostalo, u pismu pripremljenom medijima.

Ključne su i plaće.

„Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad(5 godina radnog staža) iznosi oko 880 maraka što je samo 68 posto iznosa od prosječne plaće u FBiH koja prema podatcima Zavoda za statistiku FBiH za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296 maraka.

Prosječna neto plaća docenta(10 godina staža) iznosi oko 1.300 maraka, izvanrednog profesora(15 godina staža) oko 1480 maraka i redovitog profesora(20 godina staža) oko 1.670 maraka“, navodi se uz ostalo u pismu te se dodaje da već dugi niz godina menadžment Sveučilišta nije u stanju uspostaviti pravičnu i transparentnu radzdiobu financijskih sredstava po ustrojbenim jedinicama.

Podsjetimo, rektor Zoran Tomić godinama vrši zanimljive nabavke, jede i pije diljem zemlje i inozemstva na račun Sveučilišta, no plaće djelatnika su uvijek iste. Stranka ga prati, te mu je putem kupovine ruiniranih prostorija u Rodoču prebacivala iz Elektroprivrede HZ HB tisuće maraka. Sve to se, sudeći iz pisma - nije odrazilo na status studenata, a ni profesora.

Na prosvjede studenata u koroni zbog visokih cijena školarina je odgovorio kamermanima na balkonu, no otpor mu je sada čini se narastao do bunta u kući kojom upravlja. Kamere se očekuju na Građevinskom fakultetu.

Hercegovina.info

Glas naroda

Kazu i Msrkitic ima tsmo stan izgleda da se za velike (jako male u ocima naroda) pravila zgrada

Ima Markotić stan tamo, al nije istina i da stan ima M.Č. jer kolko znam imaju njegov jedan stan tamo i to je to. Osim ako mu nema još stric ili netko iz familije ali on nema. Satnica na sumu je mizerna i svi ti ljudi koji rade tamo moraju radit i jos negdje da bi prezivili

M.Culjka je na SUM zsposlio rodak Z.Tomic..sve jasno.i jos neke nedavno takoder rodake..

Lokacija bezveze.

Toje zgrada Mate Vucica.ratnog profitera i svercera maraka.doksu drugi ginuli on je stjeco bogastvo.

Da si bar malo upućen, zna bi da se predstavnika studentskog zbora bira među studentima, a ne među profesorima, jer logično, zove se STUDENTSKI ZBOR. Taj Čuljak kojeg prozivaš, koliko ja znam, odavno nije student, nego asistent/profesor (nez točno šta je) na SUM-u. Usput kad ga tako javno prozivaš, što ne napišeš javno i svoje ime nego to pričaš anonimno?

Magistre sto se ti ne predstavi..

Ja bar nisam ljubomoran kao ti i ne prozivam po člancima ANONIMNO ljude koji se u članku i ne spominju

Čuli magistar da nisi bolan tokar..

Moja dica brzinski zavšiše na privatnom fakultetu i već rade. Ni stipendije ni ispita. Proje rokova .....

Ružno je kao rektor biti potrčko predsjednika najjače bilo koje stranke. Nigdje toga nema u svijetu. Također, urednik Večernjeg lista tzv. neovisnog lista svaki dan se slika sa predsjednikom stranke. Kako onda objektivno pisati ili očekivati objektivnu informaciju.

Pa ti citaj Avaz on ti je nezavistan i objektivan? Ili Njujorktajms,imas izbor. I zasto rektor nebi moga bit stranacki postavljen i podrzavan ako dobro radi svoj posa?

Za svoje d.u.p.e radi i vise nego dobro..perfektno..cemu onda strajk rodijace?

Dite položilo državnu maturu i studira džaba u hrvatskoj taman koliko su semestri kod nas pokrije stanarinu.

Samo u Hrvatskoj treba studirati ali naši su ih spremili za državnu....šta da ti kažem. Nego šaljite djecu u prvom razredu na pripreme za državnu ako mislite da prođu, jer ovi naši sa njima ne rade apsolutno ništa. Više su po birtijama oko škole nego u njoj ali ne što oni hoće nego što nemaju pola sati...

Aje ne pricaj gluposti,uzmi statistiku proslogodisnje drzavne mature u Hr.gdje se vidi da su nasi bili odlicni 99% ih polozilo drzavnu.
Sram te bilo kad samo bez argumenata napadas profesore.

Unda kome daje Rvacka milijone sveučilištu ako ovaj radišiski klaun jamlja pare od siromašnih studenata.

Malo mu ..oa jos Hrvatska dodaje.

Rektore nema smisla slikati se svaki put uz predsjednika starnke i kako ćeš onda govoriti o autonomiji Sveućilišta. Također , kakvo je objektivno novinarstvo urednik Večernjeg lista svaki put se slika sa Čovićem. Sve se vidi a međunarodna zajednica sve snima.

Možda Zoran cilja na Čovićevo mjesto. Da ne bi završio ko Herceg.

Kako je otaj završio?

Naravno da cilja odavno ali T.Kraljevic je najkompetetniji za to tako da dzaba se rektokaru ulizivati..

Tko će više šutjeti. Rektor i nekadašnji tokar ima deset tisuća maraka plaću i bez znanja svjetskog jezika, a njegovi profesori, a ima ih mladih i darovitih svega 1500. Bruka. Još se češlja za nasljednika Dragana Čovića. Mogao bi završiti ko Nevenko Herceg.

Kako radis tako zavrsis..ali znao je on to pa je uhljebio djecu i bratice u dobre firme prije toga..ma netrebaju druga djeca u drzavne firme samo njihiva..ali sve ce se vratiti..

I netreba vise sutjeti..pa ko je on sta je on da mu se suti..gotovo..

Gdje su sklonili fra Skoku..poceo im smetati a sve ih je lansirao..

Izgleda da profesori ne žele više šutjeti Zoranu Tomiću
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari