Inicijativa za snižavanje marže na lijekove

ljubuski.info

Analiza "Realna cijena lijekova" koju je provela Udruga "Misli dobro" pokazala je kako građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji te da je regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u BiH u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni.

Upravo zbog činjenice da plaćamo najskuplje lijekove pokrenuli su inicijativu za izmjenu entitetskih propisa koji se odnose na visinu maloprodajne marže na lijekove. Tim povodom održana je i konferencija za medije kako bi informirali javnost o regulativi koja je trenutačno na snazi u entitetima i onom što traže kako bi se cijene lijekova snizile.
Inicijativa udruge pokrenuta je prema entitetskim vladama i nadležnim ministarstvima zdravstva za uvođenje diferencirane maloprodajne marže na lijekove. To zapravo znači da - što je cijena lijeka veća, marža bude niža. U ovom trenutku zalažemo se da na lijekove od 130 KM i skuplje maksimalna marža ljekarnika bude 20 KM. Ne tražimo ništa što već ne postoji u regiji. Takva rješenja već postoje u Hrvatskoj i Srbiji - kazao je Uroš Vukić, projektni menadžer Udruge "Misli dobro".

Prihvaćanjem pokrenute inicijative ukinula bi se i farmaceutska naknada koja postoji u BiH. Naime, za svaki lijek koji snosi ZZO ljekarnama se plaća farmaceutska naknada koja u RS-u iznosi 1,43 KM plus PDV, dok je u FBiH situacija prilično kaotična.

Najskuplji lijekovi u regiji

Negdje je u FBiH u nadležnosti županijskih institucija i kreće se od 1 do 1,95 KM, koliko iznosi u Sarajevskoj županiji.
Prihvaćanjem inicijative te farmaceutske naknade bi se ukinule, a na njih trenutačno odlaze deseci milijuna KM. U RS-u je to trenutačno 8 mil. KM, a u FBiH se teško može i izračunati s obzirom na to da je podijeljena na županije. Dakle, suština je u tome kako se traži da - što je cijena lijeka veća, da marža bude manja. Trenutačno u RS-u maloprodajna marža iznosi 18%, a u FBiH čak 25%. Imamo situaciju da na tržištu koje se predstavlja kao jedinstveno, na istom ekonomskom prostoru imamo razliku marže u maloprodaji od 7% - objašnjava Vukić.

Inicijativi je prethodila analiza udruge rađena proteklih 9 mjeseci koja je pokazala da građani BiH plaćaju uvjerljivo najskuplje lijekove u regiji u odnosu na Srbiju, RH i Crnu Goru. Razlog je regulativa koja se, kažu, donosi u BiH na svim razinama vlasti isključivo u korist veletrgovaca i maloprodajnih lanaca.
Prije ove imali smo inicijativu koja je upućena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova. Tražili smo da se smanji veleprodajna marža jer je to u isključivoj nadležnosti Agencije. Veleprodajna marža trenutačno je u BiH 8%. Tražili smo da bude 6%. Inicijativa je na određeni način prihvaćena jer ju je razmatralo nadzorno tijelo Agencije za lijekove, a trenutačno je u proceduri. Nadamo se da će stići i pred Vijeće ministara - ističe Vukić.

Večernji list

Glas naroda

Pljačkaju 30 god.iiiii ima li dosta bogatstvo kuće auti stanovi i putovanja,a susjedi ni za kruha,grijeh neviđen,tako i trgovački centri,šta vas oduševljava u životu osim pohlepe,rade subote,rade do 21h,šta ste magistri dozvolili to nema nigdje na svijetu,radno vrijeme u Njemačkoj Italiji itd,do 18h!!!Dignite se protiv surovi feudalaca,koji su izgubili Božiju mjeru.Šta vam radi komora,i u njoj sjede sinovi i ćeri robovlasnika!!!

Inicijativa za snižavanje marže na lijekove
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari