Zašto su lijekovi duplo skuplji u BiH nego u regiji?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Europi koja ne kontrolira cijene lijekova, a više od tri godine, zbog utjecaja farmaceutskih lobija, ne usvaja pravilnik kojim bi se omogućilo formiranje cijena približno onima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Primjerice, u Srbiji i Hrvatskoj za lijek klopidogrel, koji se koristi za liječenje krvi i krvotvornih organa, plaća se 9,2 KM, odnosno 16,86 KM, a građani BiH za taj lijek moraju izdvojiti 28,59 KM. Slično je i s većinom ostalih lijekova koji se koriste za bolesti krvi.

U boljoj situaciji nisu ni bh. pacijenti koji se liječe od neke živčane bolesti. Za lijek ropinirol u Srbiji se plaća 24,6, u Hrvatskoj 32,81, a u BiH 51,87 KM.

"Farmaceutska mafija postoji svugdje u svijetu, ali mi imamo neku posebnu, izgleda virusnu farmaceutsku mafiju koja se oglušila o sve zakone koji postoje", kaže Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne udruge doktora medicine za jugoistočnu Europu.

On kaže kako je sve više građana koji idu u Srbiju po lijekove koji su "tamo od pet do deset puta jeftiniji nego kod nas".
"Običan hemomicin od 500 ili 250 mg kod nas košta 14,7 KM, a u Srbiji 2,6 KM i na tome možete vidjeti kolika se marža uzima kod nas", rekao je Femić, dodajući kako, ipak, ima pojedinih lijekova koji su u RS jeftiniji nego u Srbiji.

Jedan od razloga zbog čega su lijekovi u BiH skuplji u odnosu na one u regiji je i visoka stopa PDV-a koja iznosi 17 odsto, dok je u Srbiji i Hrvatskoj ona diferencirana, odnosno na neke lijekove iznosi nula posto, na neke pet, sedam ili devet posto.

Nezavisne novine

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari