Nove floskule o trećem entitetu

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović smatra kako je federalizacija BiH, prema kojoj bi ona bila sastavljena od tri federalne jedinice i distriktom Sarajevo, najoptimalnije rješenje i pravi put za sva tri naroda u BiH.

"BiH bi ovakvim uređenjem imala sve atribute normalne države i kao takva bi bila prepoznata od EU. S druge strane, bila bi i snažno decentralizirana", rekao je Čović i dodao da bi tri federalne jedinice, između ostalog, bile formirane i po etničkom kriteriju.

Naglasivši da HDZ BiH ostaje snažno pri ovom stavu, Čović je rekao kako je siuguran da ovakvo rješenje može proći i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovom mišljenju, u Vijeću ministara BiH treba izvršiti rekonstrukciju tri ili četiri ministarstva, dok bi u Vladi Federacije BiH ta rekonstrukcija morala biti provedena još ozbiljnije.

"Sada je bitno da svi počnemo odmah vući odgovarajuće poteze i da ne gubimo vrijeme. Ako se rekonstrukcija ne dogodi u narednih 30 dana, postavlja se pitanje smisla cijelog procesa. Onda ćemo već duboko biti u 2009. godini i osuđeni na tešku situaciju u državi", kazao je Čović za federalni tisak.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari